Premiér: Moje stanovisko o testovaní ostáva nemenné

Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO) nemení svoje stanovisko, ktoré sa týka formy a spôsobu plošného testovania. Povedal to po piatkovom rokovaní vlády s tým, že finálne rozhodnutie príde v sobotu.

15.01.2021 14:33 , aktualizované: 16:19
debata (608)

VIDEO: Matovič plány nemení: Pripravte sa na testovanie.

Video

Verí, že sobotňajšie rokovanie dospeje k spoločne akceptovanému riešeniu. Nechcel však povedať, či pre svoju myšlienku plošného testovania získal ministrov, neodpovedal priamo ani na otázku, či bude ochotný ustúpiť v prípade, že bude prevládať názor testovať len v pandémiou najpostihnutejších okresoch.

Priznal, že ak by bolo testovanie naozaj masívne a týkalo by sa celej krajiny, „máme testov len tak-tak“, na prípadné ďalšie kolá bude potrebné testy dokúpiť. „Zajtra sa rozhodneme, kto to nakúpi,“ povedal smerom k sobotňajšiemu rokovaniu.

Samosprávam odkázal, aby sa poctivo na testovanie pripravovali. Naznačil, že spolu s rezortom vnútra pracujú na manuáli pre samosprávy, rovnako tak uistil, že štát bude ústretový k požiadavkám miest a obcí pri zabezpečení a organizácii testovania.

Verí, že fungovanie koalície nie je v súčasnosti reálne ohrozené, opakuje však želania, „aby si koaličný partner uvedomil, že toto nie je obdobie na naháňanie percent“.

Vláda sa mala zaoberať návrhom plošného testovania na Slovensku, o ktorom informoval už v pondelok premiér. Proti jeho návrhu sa však postavila otvorene SaS, ktorá podporuje testovanie v najpostihnu­tejších okresoch a pravidelné testovanie vo firmách. Rovnako i strana Za ľudí sa prihovára za podporu pravidelného testovania vo firmách, zdôrazňuje aj nevyhnutnosť kapacitne rozšíriť možnosti mobilných odberových miest.

Proti plošnému celoslovenskému testovaniu sú tiež odborníci, ktorí v súčasných poveternostných podmienkach a aj v súvislosti s prítomnosťou agresívnejšej britskej mutácie vírusu vidia v celoplošnom testovaní viac rizík ako benefitov.

Sulík: Pri riešení pandemickej situácie sa blížime k rozumnému kompromisu

Na finálnom znení riešenia pandemickej situácie i spôsobe testovania by sa mala vláda dohodnúť v sobotu popoludní. Informoval o tom minister hospodárstva SR a podpredseda vlády Richard Sulík (SaS), ktorý naznačil, že sa na rokovaní kabinetu výrazne posunuli vpred.

VIDEO: Sulík po šiestich hodinách na vláde: Pokračujeme v sobotu.

Video

Podpredseda vlády SR pre legislatívu Štefan Holý (Sme rodina) a minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO) majú predložiť návrh uznesenia vlády, ministri ho dostanú na preštudovanie. „Takže to nie je uzavreté, ale naozaj sme sa výrazne priblížili k rozumnému kompromisu,“ uviedol Sulík, zdôrazňujúc všeobecný záujem celej vlády vyriešiť pandemickú situáciu.

Vicepremiér potvrdil, že SaS predstavila aj svoj návrh riešení. „Vypočul si ho, dôrazne sme pritom argumentovali,“ priblížil Sulík, ako sa k tomu postavil predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO). Podrobnosti však prezradiť nechcel.

Vláda sa mala zaoberať návrhom plošného testovania na Slovensku, o ktorom informoval už v pondelok premiér. Proti jeho návrhu sa však postavila otvorene SaS, ktorá podporuje testovanie v najpostihnu­tejších okresoch a pravidelné testovanie vo firmách. Rovnako i strana Za ľudí sa prihovára za podporu pravidelného testovania vo firmách, zdôrazňuje aj nevyhnutnosť kapacitne rozšíriť možnosti mobilných odberových miest.

Proti plošnému celoslovenskému testovaniu sa postavili tiež odborníci, ktorí v súčasných poveternostných podmienkach a aj v súvislosti s prítomnosťou agresívnejšej britskej mutácie vírusu vidia v celoplošnom testovaní viac rizík ako benefitov. Upozorňujú taktiež na vyčerpanosť zdravotníckeho personálu a to, že testovanie by ohrozilo už i tak napätý stav s kapacitami lekárov a zdravotníkov, ktorí sa musia starať o narastajúci počet hospitalizovaných v nemocniciach.

Kolíková: Pri riešení pandemickej situácie chceme na vláde nájsť zhodu

Ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí) verí, že sa v sobotu (16. 1.) podarí nájsť vláde pre všetky strany dobré riešenie súčasnej pandemickej situácie a možností testovania. „Verím, že v tom výsledku budeme jednotní,“ povedala po piatkovom mimoriadnom rokovaní vlády.

Nemyslí si zároveň, že komplikované rokovanie je potrebné vnímať negatívne, vzhľadom na zložitosť situácie. „To, že sa tým vláda toľko zaoberá, znamená, že v tom chceme nájsť zhodu,“ uviedla. Atmosféru na rokovaní označila za konštruktívnu.

Kolíkovej kolegyňa v kabinete a líderka strany Za ľudí Veronika Remišová predpoludním kritizovala spôsob rokovania a to, že materiály dostali ministri až priamo na rokovaní. Odmietavo sa vyjadrila aj k niektorým návrhom, ktoré im v piatok predložili, upozornila, že je neprijateľné, aby pobyt 11-ročných detí vonku bol podmienený negatívnym testom.

Za ľudí preferuje viac mobilných odberových miest i podporu dobrovoľného pravidelného testovania vo firmách.

608 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19 #celoplošné testovanie