Otvorením škôl sa spustí školský semafor, bude potrebné testovanie

Regionálne úrady verejného zdravotníctva môžu v školách, kde bude zlá epidemiologická situácia, vyučovanie prerušiť. Zároveň sa spustí aj školský semafor.

03.02.2021 13:35 , aktualizované: 14:47
debata (12)

Informoval o tom v stredu minister školstva Branislav Gröhling (SaS) s tým, že od pondelka 8. februára sa otvoria materské školy a prvý stupeň základných škôl. Do škôl sa od tohto dátumu budú môcť vrátiť aj žiaci končiacich ročníkov stredných škôl. Otvorené budú tiež základné umelecké školy na individuálnu výučbu, stredné zdravotnícke školy a ich internáty.

Brífing ministra školstva Branislava Gröhlinga k návratu detí do škôl.

Testovanie mladších žiakov nebude povinné, avšak otestovaný musí byť jeden z ich rodičov a učitelia. Stredoškoláci sa pri návrate do školských lavíc budú rovnako musieť preukázať negatívnym testom, platí to aj pre personál stredných škôl.

Podľa Gröhlinga nebude podmienkou, aby k pretestovaniu rodičov došlo ešte pred pondelkovým otvorením škôl, lehota sa môže predĺžiť podľa možností samotných zriaďovateľov a škôl, minister o tom bude ešte hovoriť aj so samosprávnymi združeniami.

Šéf rezortu takisto informoval, že školy si prostredníctvom okresných úradov už objednali 350-tisíc testov antigénových testov pre žiakov, rodičov a zamestnancov, ministerstvo bude preplácať päť eur na jedného testovaného.

„Ak sa rodič rozhodne, že sa nebude testovať, a dieťa nebude môcť nastúpiť do školy, ostáva v dištančnej forme, rodičom však nebude v tomto prípade preplácaná OČR,“ zdôraznil minister s tým, že nepredpokladá, že by takýchto prípadov bolo veľa vzhľadom na aktuálny „tlak na otvorenie škôl aj zo strany rodičov“.

Internáty sa zatiaľ otvárajú len v prípade stredných zdravotníckych škôl, keďže epidemiológovia vnímajú internáty ako veľké riziko. Na internátoch musia študenti bývať po jednom. Ak to nie je možné u všetkých, ktorí majú bývať na internáte, takíto študenti budú musieť dochádzať alebo ostať na dištančnom vzdelávaní.

V čiernej fáze sa nebudú otvárať posledné ročníky základných škôl, to podľa ministra predpokladá situácia v červenej fáze.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Branislav Gröhling #covid semafor