Po britskej a juhoafrickej je v EÚ aj brazílska mutácia

Portugalsko, ktorému výrazne rastú počty nakazených aj mŕtvych, povrdilo výskyt brazílskej mutácie koronavírusu v krajine.

11.02.2021 05:50 , aktualizované: 23:22
Portugalsko, koronavírus Foto: ,
Vyhliadkové miesto nad portugalským Lisabonom, ktoré obvykle býva plné turistov, počas pandémie osirelo. Porugalsko bojuje s mimoriadne silnou vlnou nákazy a krajina zrejme zostane uzavretá až do polovice marca.
debata (87)

23:22 Slovinsko od budúceho týždňa zmierni opatrenia proti šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2. Po tom, ako sa v krajine výrazne zlepšila epidemická situácia sa otvoria základné školy a ľudia budú opäť môcť cestovať medzi regiónmi. V Slovinsku platí od októbra čiastočný lockdown, zatvorené sú všetky školy, obchody s iným ako nevyhnutým tovarom a je zakázané cestovať medzi obcami.

V ostatných týždňoch však klesol denný prírastok prípadov nákazy, ako aj počet hospitalizovaných. V Slovinsku tak môže začať platiť oranžový stupeň protiepidemických opatrení, tretí najvyšší z piatich. „Môžeme cestovať po celej krajine,“ povedal novinárom slovinský minister vnútra Aleš Hojs po zasadnutí vládneho kabinetu a spresnil, že cestovné a iné obmedzenia sa zmiernia od pondelka.

Na verejnosti sa bude môcť stretnúť najviac desať ľudí naraz. Všetci študenti základných škôl, ako aj stredoškoláci v maturitnom ročníku sa vrátia do tried. Zároveň sa môžu od pondelka otvoriť všetky obchody i služby, avšak budú musieť dodržiavať prísne pravidlá vrátane pravidelného týždenného testovania zamestnancov.

Nočný zákaz vychádzania od 21.00 h do 06.00 h SEČ však bude naďalej platiť, až kým sa epidemická situácia ďalej nezlepší. Niektoré obmedzenia vláda uvoľnila ešte v januári. Žiaci prvých až tretích ročníkov základných škôl sa učili v triedach už v januári, zároveň boli otvorené obchody s rozlohou menšou ako 400 metrov štvorcových. Slovinci budú môcť ísť lyžovať, ak budú mať pri sebe potvrdenie o negatívnom teste, ktoré nie je staršie ako sedem dní. V krajine zaznamenali od vypuknutia pandémie takmer 3700 úmrtí v súvislosti s covidom. (afp, tasr)

22:37 Liek na artritídu tocilizumab od firmy Roche výrazne znižuje riziko úmrtia pacientov s ťažkým priebehom covidu. Takisto skracuje čas potrebný na ich zotavenie a podaný spolu s prípravkom dexametazón redukuje potrebu napojenia na pľúcnu ventiláciu. (Viac tu)

22:11 Česká Poslanecká snemovňa na štvrtkovej mimoriadnej schôdzi neschválila vládny návrh na predĺženie núdzového stavu o ďalších 30 dní v súvislosti s epidémiou koronavírusu. Súčasný núdzový stav platí do 14. februára. (novinky.cz, tasr)

21:47 Predstavitelia talianskeho mesta La Spezia sa vo štvrtok ospravedlnili za to, že zaradili homosexuálov medzi skupiny obzvlášť ohrozené koronavírusom, ktoré majú nárok na prednostné očkovanie. Zdôvodnili to ich „rizikovým správaním“. Na zozname 29 ohrozených skupín figurovali hasiči, policajti, väzni, tehotné ženy, zdravotnícki pracovníci, avšak aj osoby, ktoré sa vyznačujú „rizikovým správaním“.

„Považujeme to za jasnú chybu, za ktorú sa môžeme len ospravedlniť,“ povedal Paolo Cavagnaro, šéf miestneho zdravotníckeho úradu. Dodal, že znenie príslušného dokumentu bude upravené. Ako prvý na tento zoznam upozornil na Facebooku Ferruccio Sansa zo stredoľavej opozičnej Demokratickej strany. Regionálnu vládu a tamojšie zdravotnícke úrady vyzval, aby toto znenie vysvetlili.

Predseda ligúrskej regionálnej samosprávy Giovanni Toti súhlasil s tým, že čo sa stalo je „neuveriteľné a nehanebné“, no napriek tomu vinu pripísal talianskej vláde. Vysvetlil, že daný formulár stiahli priamo z webstránky ministerstva zdravotníctva v Ríme. Rezort zdravotníctva vo vyhlásení uviedol, že „staré a zastarané formulácie okamžite opraví“ a zdôraznilo, že sexuálna orientácia nemá nič spoločné s rizikom nákazy koronavírusom. V tradične katolíckom Taliansku čelili osoby s homosexuálnou orientáciou dlho diskriminácii. Partnerstvá osôb rovnakého pohlavia tam boli legalizované až v roku 2016. (afp, tasr)

21:31 Nemecko označilo vo štvrtok rakúsku spolkovú krajinu Tirolsko a Českú republiku za oblasti, v ktorých sa šíria nebezpečné mutácie koronavírusu. Vo štvrtok večer to pre viaceré nemecká médiá potvrdil hovorca nemeckého ministerstva vnútra. Nemecká polícia sa už pripravuje na to, že od polnoci zo soboty na nedeľu obnoví stacionárne kontroly na hraniciach s Českom. Na hraniciach s Rakúskom sa takéto kontroly vykonávajú už od tzv. migračnej krízy.

„Obnovenie kontrol na vnútorných hraniciach je nevyhnutné, aby sa čo v najväčšej miere zabránilo tom, že sa vírus dostane do Nemecka,“ uviedol nemecký rezort vnútra vo vyhlásení. Cieľom je obmedziť cestovanie z Tirolska a ČR do Nemecka na minimum – do krajiny budú môcť ľudia pricestovať len v absolútnych výnimkách a s negatívnym výsledkom testu na koronavírus. Prechod cez hranice budú mať povolený zrejme len pracovníci v zdravotníctve, ošetrovateľských službách či v poľnohospodár­stve, povedal pre Deník N český veľvyslanec v Berlíne Tomáš Kafka.

Tento krok nemeckej vlády bol schválený na žiadosť Bavorska a Saska, ktoré hraničia s uvedenými rizikovými regiónmi. Miestni politici už niekoľko dní vyjadrovali obavy z toho, že sa zrejme nákazlivejšie varianty koronavírusu (juhoafrický a britský) z týchto oblastí začnú šíriť i v Nemecku. Viacerí nemeckí politici navrhovali dokonca uzavretie hraníc s ČR a Rakúskom. (dpa, derspiegel, denikn.cz, tasr)

21:01 Portugalsko vo štvrtok z dôvodu nepriaznivej pandemickej situácie predĺžilo platnosť celoštátnych karanténnych opatrení do 1. marca. „Pravda je taká, že nemocničné kapacity naďalej prechádzajú zaťažkávacou skúškou… takže neexistuje iná alternatíva, ako zredukovať počet prípadov (nákazy),“ napísal na svojej oficiálnej webstránke portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa tesne predtým, ako parlament schválil jeho návrh o predĺžení lockdownu o ďalšie dva týždne.

Situácia v Portugalsku je najhoršia od začiatku pandémie. Doteraz tam zaznamenali 778 369 potvrdených prípadov nákazy a 14 885 úmrtí. Príčinou je podľa odborníkov rýchle šírenie nákazlivejšieho tzv. britského variantu koronavírusu, ako aj uvoľnenie opatrení počas Vianoc, ktoré sa teraz prejavujú rekordnými počtami infikovaných a obetí.

Napriek tomu, že denné počty novoinfikovaných a úmrtí sa vo februári začali znižovať, na tamojšie zdravotníctvo je stále vyvíjaný enormný tlak. Hospitalizovaných je momentálne zhruba 6400 pacientov. V Portugalsku bol lockdown zavedený 15. januára, pričom boli zatvorené školy a všetky obchody s výnimkou potravín či lekární. (reuters, tasr)

19:46 Ruský prezident Vladimir Putin podľa denníka Kommersant vo štvrtok uviedol, že sa nemieni „hrať na opičku“ a nechať sa očkovať proti covidu pred zrakmi kamier. Putin v debate s hlavnými predstaviteľmi ruských médií vysvetlil, že má očkovací plán, ktorý zahŕňa vakcináciu proti chrípke a pneumokokom, a preto musí byť termín očkovania proti covidu stanovený rozvážne.

Putin však nevylúčil, že si po konzultácii s lekármi nechá aplikovať ruskú vakcínu Sputnik V proti covidu na konci tohto leta alebo začiatkom jesene. O tom, že sa nechá zaočkovať, sa Putin prvýkrát zmienil v rozhovore s kórejským prezidentom Mun Če-inom v septembri roku 2020.

V decembri minulého roka ale na tlačovej konferencii povedal, že sa zatiaľ nemôže nechať očkovať, pretože vakcína v Rusku ešte nie je dostupná ľuďom jeho vekovej kategórie. O niekoľko dní neskôr však ruské ministerstvo zdravotníctva začalo vakcináciu osôb nad 60 rokov. Putin tento rok oslávi 69. narodeniny. (čtk, kommersant)

19:22 Zoologická záhrada Košice bude od zajtrajšieho piatka až do odvolania opäť zatvorená. Dôvodom je nepriaznivá epidemiologická situácia a hrozba šírenia koronavírusu. Informovala o tom vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu košickej zoo Eva Malešová.

Zoologická záhrada v mestskej časti Kavečany bola od 7. januára viac ako mesiac zatvorená pre výskyt vtáčej chrípky. Vírus laboratórne potvrdili u celkovo štyroch chovaných kačíc pižmových a troch kačíc obojkových.

Zoo otvorili vo štvrtok po tom, ako Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) Košice-mesto zrušila všetky obmedzenia súvisiace s výskytom nákazy. Brány areálu však boli pre návštevníkov z mesta prístupné len deň. Od piatka je v súvislosti s epidémiou zatvorená do odvolania aj Národná zoologická záhrada v Bojniciach. (tas­r)

18:34 Na Slovensku sa zavádza nulová sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH) na osobné ochranné prostriedky, ktoré slúžia na zabezpečenie vyššej ochrany dýchacích orgánov a ktoré sú filtračnou tvárovou polomaskou kategórie FFP2 a FFP3.

Vyplýva to z novely zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením ochorenia covid-19 z dielne Ministerstva financií. Tú vo štvrtok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Informoval o tom jej hovorca Martin Strižinec.

„Účelom novely zákona je zabezpečenie lepšej cenovej dostupnosti účinnej ochrany obyvateľstva pred ochorením Covid-19, keďže uplatňovanie nulovej sadzby DPH na uvedené tovary predpokladá zníženie ceny pre konečného spotrebiteľa,“ vysvetlil rezort financií v materiáli. Toto opatrenie bude trvať do 30. apríla tohto roka. Rezort predpokladá, že zavedenie nulovej sadzby bude mať na rozpočet verejnej správy negatívny vplyv a zo štátnej pokladnice v tomto roku ukrojí viac ako 15 miliónov eur. (tasr)

18:24 V Českej republike a na Slovensku bol potvrdený nový variant koronavírusu s názvom B.1.258, ktorý sa rýchlo šíri aj ďalej do Európy. Dôkazy naznačujú, že táto mutácia vznikla nezávisle od variantu B.1.1.7, teda od anglického kmeňa. Informoval o tom vo štvrtok webový portál vZdravotnictve.sk na základe publikovanej vedeckej práce virológa Borisa Klempu z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV) spolu s výskumným tímom zloženým zo slovenských odborníkov.

Variant B.1.258 je veľmi podobný anglickému kmeňu. Odhalili ho vo vzorkách, ktoré boli sekvenované pre zistenie prítomnosti anglického variantu na Slovensku. Spoluautorom štúdie je aj biochemik Pavol Čekan z MultiplexDX. Nový variant našli hlavne vo vzorkách z Českej republiky, potvrdili ho v približne 59 percentách z 251 sekvenovaných vzoriek odobratých v období od septembra do decembra minulého roka. Na Slovensku sa potvrdil v 25 percentách zo 72 sekvenčných vzoriek. „Československý“ kmeň cirkuluje v strednej časti Európy už od augusta 2020, no rýchlo sa šíri aj v krajinách ako Švédsko, Poľsko, Nemecko, Holandsko, Dánsko a Island. Pridáva sa tak k trojici zmutovaných kmeňov, ktoré už niekoľko týždňov pozorne sleduje celý svet.

17:44 Vakcíny proti koronavírusu predstavujú nádej na zvládnutie pandémie. Môžu však vyvolať aj falošný pocit bezpečia, ktorý povedie k oslabeniu ostražitosti a predčasnému uvoľňovaniu opatrení. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedol šéf európskej pobočky Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Hans Kluge, informovala agentúra DPA.

Napriek tomu, že počet prípadov nákazy v Európe v posledných týždňoch klesol, počty infikovaných aj úmrtí sú podľa Klugeho stále „príliš vysoké“ a väčšina európskych krajín zostáva stále „zraniteľná“.

„Medzi nádejou, ktorú prinášajú vakcíny, a falošným pocitom bezpečia je veľmi tenká hranica,“ uviedol Kluge na tlačovej konferencii v Kodani.

17:42 V Spojených štátoch by do konca apríla mohli začať očkovať proti novému koronavírusu ľudí zo všetkých vekových kategórií, nielen tých najrizikovejších. V rozhovore pre televíziu NBC to vo štvrtok povedal odborník Bieleho domu na pandémiu koronavírusu Anthony Fauci.

Podľa Fauciho sa už v priebehu jari bude môcť nechať zaočkovať „v podstate ktokoľvek z ktorejkoľvek vekovej kategórie“. Vakcinácia by mohla prebiehať aj v lekárňach, komunitných centrách či v mobilných očkovacích jednotkách.

Fauci vyjadril nádej, že do konca leta by mohla byť zaočkovaná väčšina Američanov. Tento popredný epidemiológ sa už v minulosti vyjadril, že na vytvorenie kolektívnej imunity je potrebné zaočkovať približne 70–85 percent obyvateľov USA.

16:28 Nemecko chce vyhlásiť rakúsku spolkovú krajinu Tirolsko a časti Česka ležiace pri nemeckých hraniciach za oblasti, kde prevládajú mutácie koronavírusu. Pre denník Süddeutsche Zeitung to vo štvrtok potvrdil nemecký minister vnútra Horst Seehofer.

Spolkové krajiny Bavorsko a Sasko požiadali vládu v Berlíne, aby spomínané regióny zaradila do zoznamu rizikových z dôvodu šírenia variantov koronavírusu, uviedol Seehofer. „Zrejme to schválime. Je to dohodnuté s kancelárkou (Angelou Merkelovou) a vicekancelárom (Olafom Scholzom),“ povedal.

Ak nemecká spolková vláda k tomu naozaj pristúpi, znamenalo by to zavedenie kontrol na hraniciach s ČR i Rakúskom, povedal vo štvrtok v Mníchove bavorský premiér Markus Söder, informovala agentúra APA.

16:15 Maďarská vláda rozhodla o zavedení dokladu o ochrane pred nákazou novým druhom koronavírusu. Tento preukaz dostanú tí, ktorých už zaočkovali oboma dávkami vakcíny proti vírusu SARS-CoV-2, ako aj tí, ktorí majú potvrdené, že prekonali ochorenie COVID-19. Podľa webovej stránky operačného štábu koronavirus.gov.hu to oznámil vo štvrtok v Budapešti šéf úradu vlády Gergely Gulyás.

V preukaze bude uvedený dátum zaočkovania. V prípade prekonania covidu bude uvedený deň prepustenia z nemocnice. Ak dotyčný nebol hospitalizovaný, v doklade bude uvedený deň jeho prvého negatívneho PCR testu; ak absolvoval iba jeden PCR test, obdobie potvrdenej ochrany sa začína desiatym dňom po vykonaní PCR testu s negatívnym výsledkom.

15:33 Maďarsko prevzalo vo štvrtok 45 600 dávok očkovacích látok AstraZeneca proti ochoreniu COVID-19. Informovala o tom agentúra MTI.

Doručenými vakcínami od firmy AstraZeneca zaočkujú 22 800 pacientov vo veku do 60 rokov trpiacich chronickými ochoreniami a tých, ktorí podstúpili transplantáciu orgánov.

14:39 Britsko-švédska spoločnosť AstraZeneca vo štvrtok oznámila, že s Oxfordskou univerzitou pracuje na prispôsobení ich spoločnej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 tak, aby chránila pred novými variantmi koronavírusu. Predstavitelia verejného zdravia totiž vyslovili obavy z týchto variantov, pre ktoré môže byť koronavírus odolnejší voči existujúcim vakcínam. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

14:38 Mesto Košice otvorí od piatka do nedele 33 mobilných odberných miest (MOM) na testovanie na ochorenie COVID-19. Zriadi ich prevažne na základných školách. Fungovať budú naďalej aj tri veľkokapacitné odberové miesta. Ako na štvrtkovom brífingu uviedol primátor Jaroslav Polaček, na budúci víkend už mesto neplánuje organizovať plošné testovanie. Zdôvodňuje to nárastom počtu súkromných MOM. Cieľom magistrátu je podľa neho pripraviť veľkovakcinačné centrum na očkovanie proti ochoreniu COVID-19.

Počet vlastných MOM mesto znižuje aj na základe požiadavky regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ). „Aj v našom meste postupne vznikajú súkromné MOM. V súčasnosti ich je aktívnych viac ako 30 a budú stále pribúdať,“ povedal primátor s tým, že v Košiciach by ich malo byť viac ako 50. Priestor pre verejnosť na antigénové otestovanie tak podľa neho bude dostatočný a mesto by to robilo zbytočne. „Mesto potrebuje fungovať efektívne, hospodárne aj účelne. Nechceme plytvať finančnými prostriedkami. Pre nás nemá zmysel, aby sme vstupovali do súťaže so súkromným sektorom. Trh si s tým už dnes dokáže poradiť. Naše nevyužité centrá by nedokázali vygenerovať dostatok peňazí,“ vysvetlil.

13:48 Írsko predĺži platnosť opatrení zavedených v boji proti pandémii koronavírusu SARS-CoV-2 až do apríla. Vo štvrtok to oznámil írsky premiér Micheál Martin. Informovala o tom agentúra AFP.

Martin v rozhovore pre írsku stanicu RTÉ uviedol, že prísne obmedzenia potrvajú „určite až do veľkonočného obdobia“.

V celom Írsku sú reštaurácie a bary zatvorené od Štedrého večera a obchody predávajúce iný než nevyhnutný tovar od Silvestra. Deti sa počas januára do škôl nevrátili a obyvateľom bolo nariadené zostať doma.

12:34 Bahrajn schválil na núdzové používanie protikoronavírusovú vakcínu Sputnik V ruskej výroby. Informovala o tom tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na stredajšiu správu televíznej stanice al-Arabíja.

Bahrajnské úrady koncom januára schválili vakcíny od britsko-švédskej spoločnosti AstraZeneca. Manáma predtým odobrila aj vakcínu od čínskeho výrobcu Sinopharm na očkovanie ľudí pracujúcich s covidovými pacientmi. Bahrajn začiatkom decembra vydal schválenie pre vakcínu od amerického Pfizeru a jeho nemeckého partnera BioNTech.

12:23 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Poľsku stúpol od stredy o 7008 a dosiahol celkový počet 1 570 658. Vo štvrtok to oznámilo poľské ministerstvo zdravotníctva. V krajine zomrelo ďalších 456 ľudí, takže celkovo má 40 177 obetí. Informácie priniesla poľská tlačová agentúra PAP.

Ministerstvo tiež hlásilo, že hospitalizovaných je 12 227 pacientov s potvrdenou infekciou koronavírusom a 144 541 sa nachádza v karanténe. Zatiaľ sa z nákazy vyliečilo 1 324 101 ľudí.

Proti ochoreniu COVID-19 je v Poľsku zaočkovaných už celkovo 1.884.113 oby­vateľov, ukazujú údaje zverejnené na oficiálne webovej stránke vlády gov.pl.

12:05 Variant koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý po prvý raz objavili v juhovýchodnom Anglicku v septembri 2020, sa môže stať najrozšírenejším variantom na svete. Informovala o tom vo štvrtok stanica BBC s odvolaním sa na vedcov zaoberajúcich sa skúmaním genómu tohto vírusu.

Profesorka Sharon Peacocková, ktorá stojí na čele združenia COVID-19 Genomics UK (COG-UK), zaoberajúceho sa výskumom genetického materiálu nového koronavírusu, pre BBC uviedla, že tento nový variant „sa prehnal krajinou“ a pravdepodobne sa prudko rozšíri aj vo svete.

Tzv. britský variant vírusu sa už rozšíril do viac ako 50 krajín sveta, pripomína BBC. „Čo nás v tejto chvíli naozaj znepokojuje, je jeho schopnosť šírenia sa,“ povedala Peacocková. Podľa odborníčky sú však vakcíny, schválené na použitie v Spojenom kráľovstve, zjavne účinné aj proti variantom vírusu, ktoré sa v tejto krajine vyskytujú.

11:58 Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok v prejave v parlamente pripustila nedostatky v reakcii vlády na druhú vlnu nákazy koronavírusom. Informovala o tom agentúra DPA.

Nemecko obstálo v prvej vlne na začiatku pandémie pomerne dobre, povedala Merkelová poslancom. „Potom sme neboli dostatočne opatrní či dostatočne rýchli,“ uviedla s ľútosťou kancelárka. Dodala, že druhý lockdown, ktorý bol od novembra pomerne značne sprísnený, neprišiel dosť rýchlo.

11:45 Južná Kórea hlásila vo štvrtok 504 nových prípadov nákazy koronavírusom za posledných 24 hodín. Je to najvyšší denný nárast za približne posledné dva týždne, ktorý vyvoláva obavy z možnej novej vlny nákazy. V ázijskej krajine sa totiž začína sviatok lunárneho Nového roka, pripomenula tlačová agentúra AP.

Predstavitelia zdravotníctva vo štvrtok dodali, že po pripočítaní nových infikovaných stúpol celkový počet prípadov od začiatku pandémie na 82 434. Úrady hlásili aj ďalších 1496 úmrtí na ochorenie COVID-19.

10:28 Hlavné mesto má už 42 trvalých mobilných odberových miest (MOM) na testovanie na COVID-19, ďalšie pribudnú v najbližších dňoch. Na sociálnej sieti o tom informoval primátor Bratislavy Matúš Vallo. „V Bratislave je otvorených už 42 MOM, ďalšie pribudnú po podpise zmlúv s ministerstvom zdravotníctva v nasledujúcich dňoch. V plnej kapacite by tak MOM mohli zabezpečovať testovanie v Bratislave už od budúceho týždňa," uviedol primátor. Magistrát v pondelok informoval, že keď sa navýši kapacita trvalých MOM na 100-tisíc testov týždenne, upustí od hromadného víkendového testovania.

Bratislava ešte počas nasledujúceho víkendu zriadi niekoľko dočasných odberových miest vo vozidlách MHD s rezervačným systémom. Vlastné dočasné MOM cez víkend zriadia aj niektoré mestské časti. „Ich kapacita však bude menšia ako počas uplynulých víkendov, preto vás chceme poprosiť, aby ste sa nespoliehali len na tieto dočasné odberové miesta zriadené samosprávami, ale aby ste na pravidelné testovanie využívali hlavne kapacity trvalých MOM," upozornil Vallo.

9:55 Kabinet českého premiéra Andreja Babiša vo štvrtok zakázal ľuďom z okresov Cheb, Sokolov a Trutnov vycestovať. Ostatní občania ČR, naopak, nesmú pricestovať. Po rokovaní vlády to oznámil minister zdravotníctva Jan Blatný, informuje spravodajský server Novinky.cz. Opatrenia majú platiť od polnoci zo štvrtka na piatok až do konca núdzového stavu.

Opatrenie má tiež niekoľko výnimiek. Dovolené sú cesty napríklad do zamestnania, škôl, zdravotníckych zariadení, kostola či na úrad. Blatný zdôraznil, že kto chce výnimku, musí dôvod cesty doložiť. Zároveň vláda tiež rozhodla, že ľudia v týchto oblastiach budú mať povinnosť nosiť chirurgické rúška či respirátory.

9:50 Nákazu koronavírusom v Maďarsku potvrdili za uplynulých 24 hodín 1862 ľuďom. V súvislosti s chorobou COVID-19 zomrelo 97 zväčša starších chronicky chorých pacientov, informoval vo štvrtok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu. Aktuálne je koronavírusom infikovaných 81 297 jedincov. Hospitalizovaných je 3799 osôb, z nich 299 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Počet zaočkovaných už dosiahol 294 624, z nich 117 368 dostalo aj druhú dávku vakcíny.

9:44 Na Slovensku celkovo nahlásili 631 podozrení na nežiaduce účinky po vakcínach na prevenciu ochorenia COVID-19. Ako uviedla hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Magdaléna Jurkemíková, z uvedeného počtu zaslala 19 hlásení spoločnosť Pfizer, ostatné boli nahlásené lekármi, farmaceutmi, inými zdravotníckymi pracovníkmi a pacientmi. „Z celkového počtu hlásení bolo 32 vyhodnotených ako závažné vrátane jedného úmrtia, ktoré sme už v minulosti komunikovali. Vakcíny Comirnaty sa týka 627 hlásení a štyri hlásenia vakcíny COVID-19 Vaccine Moderna,“ priblížila.

Prevažná väčšina hlásení sa podľa hovorkyne štátneho ústavu týka krátkodobých a nezávažných nežiaducich účinkov. Vysvetlila, že ide napríklad o bolestivosť v mieste vpichu, ktorá sa môže rozvinúť do bolesti ramena až končatiny, do ktorej bola vakcína podaná, zvýšenú teplotu až horúčku, zimnicu a triašku, bolesť hlavy, svalov a kĺbov, slabosť, únavu, nevoľnosť a iné.

9:27 Nemecká kancelárka Angela Merkelová a premiéri šestnástich spolkových krajín sa dohodli na opätovnom otvorení škôl a kaderníctiev v nadchádzajúcich týždňoch. Lockdown zameraný na zabrzdenie šírenia koronavírusu však predĺžili do 7. marca pre obavy, že nové varianty vírusu by mohli zastaviť pokles počtu nových prípadov.

Merkelová a krajinskí premiéri sa v stredu dohodli, že malé predajne či múzea sa v Nemecku otvoria až po tom, ako počet nových potvrdených infekcií klesne na 35 týždenne na 100-tisíc obyvateľov. Jednotlivé spolkové krajiny budú môcť opäť otvoriť základné a materské školy a napríklad Berlín oznámil, že vyučovanie na základných školách bude postupne obnovovať od 22. februára.

9:08 Česká republika za posledných 24 hodín zaznamenala 9446 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Vyplýva to zo štvrtkových údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva. Krajina od začiatku pandémie zaznamenala 1 064 952 prípadov nákazy koronavírusom a 17 772 úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19. Aktívnych prípadov je v krajine 98 384 a 5817 ľudí je s touto chorobou hospitalizovaných. Rizikové skóre protiepidemického systému (PES) zostáva už piaty deň po sebe na 71 bodoch, čo zodpovedá 4. stupňu. V ČR však napriek tomu už dlhšie platia pandemické obmedzenia na úrovni piateho stupňa.

8:18 Lyžiarske strediská v regióne Lombardsko na severe Talianska, ktoré sa pred rokom stalo prvým známym ohniskom koronavírusovej pandémie v Európe, sa znovu otvoria od 15. februára. Informovala o tom v stredu agentúra AFP. Rozhodnutie otvoriť lyžiarske strediská prišlo po priaznivom odporúčaní panelu odborníkov, ktorí radia talianskej vláde, ako postupovať súvislosti s pandémiou.

Schválenie bolo podmienené niekoľkými preventívnymi opatreniami na obmedzenie tlačeníc na svahoch vrátane obmedzenia predaja permanentiek, tzv. skipassov. V Lombardsku bude denný počet lyžiarov obmedzený na najviac 30 percent hodinovej kapacity lanoviek a vlekov. Podľa agentúry AFP by sa lyžiarske strediská mohli budúci týždeň otvoriť aj v iných regiónoch, pokiaľ zostanú v tzv. žltých zónach s nižším rizikom šírenia vírusu.

7:59 Japonsko hlási doposiaľ najvyšší počet obetí za 24 hodín, na ochorenie COVID-19 zomrelo 121 ľudí. Informovalo o tom vo štvrtok tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Počet úmrtí sa tak v krajine zvýšil na 6678. Japonsko ešte nezačalo s očkovaním proti koronavírusu, približuje agentúra AP. Tento mesiac by mali prísť na rad ako prví zdravotnícki pracovníci. V krajine ešte nebol doposiaľ nikdy zavedený lockdown, v hlavnom meste a niektorých mestských oblastiach však platí vládou podporovaný výnimočný stav.

7:36 Mexické regulačné úrady schválili v stredu na tzv. núdzové použitie vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od dvoch čínskych spoločností, CanSino Biologics a Sinovac. Informovala agentúra AFP. Okrem oboch čínskych vakcín už v Mexiku na núdzové použitie povolili aj ďalšie tri očkovacie látky, a to od americko-nemeckého konzorcia Pfizer/BioNTech, od spoločnosti AstraZeneca a ruskú vakcínu Sputnik V.

Vakcinačná kampaň sa v Mexiku začala 24. decembra, pričom zatiaľ tam očkovali len vakcínou od Pfizeru/BioNTechu, ktorej dosiaľ dostali 760 000 dávok. Túto vakcínu podávajú zdravotníkom v celej krajine a učiteľom v južnej časti krajiny.

6:44 V súvislosti s očkovaním proti koronavírusu zomrel v Česku prvý človek. Informoval o tom v stredu český Štátny ústav pre kontrolu liečiv (SÚKL). Išlo o seniora, ktorý bol v terminálnom štádiu iného ochorenia a po podaní vakcíny sa u neho objavili nežiaduce účinky. Tie výrazne zhoršili jeho zdravotný stav, uviedla na svojej webstránke televízia TV Nova.

Českí lekári majú podľa odporúčania kontrolného ústavu zvažovať, či budú ľudí starších 85 rokov vôbec očkovať, ak by u nich riziká prevažovali nad prínosmi vakcíny. Rovnako by mali pristupovať aj k pacientom v terminálnych štádiách chorôb. Očkovanie v Česku aktuálne spomaľuje nedostatok vakcín.

6:00 Európska komisia podporí plán Poľska odpredať Ukrajine 1,2 milióna dávok vakcíny AstraZeneca proti COVIDU-19. Podľa serveru ukrajinskej Pravdy to oznámil podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis. Má ísť o predaj bez zisku. „Komisia pomôže sa zostavením zmluvy, dopravou a doručením z Poľska na Ukrajinu,“ uviedol podľa serveru Dombrovskis.

Ukrajina, jedna z najchudobnejších európskych krajín, sa ocitla na konci radu na očkovacie preparáty v rámci kontinentu. Ukrajinská vláda pritom dúfa, že do začiatku roka 2022 naočkuje polovicu svojej populácie. Prezident Volodymyr Zelenskyj tento týždeň podľa agentúry Reuters povedal, že rokuje s niekoľkými štátmi vrátane Poľska o tom, či by Ukrajina mohla získať ich vakcíny. Kyjev tiež apeloval na Európsku úniu, aby mu pomohla so zabezpečením vakcín. Nákupu ruskej vakcíny Sputnik V sa pre zlé vzťahy so susednou krajinou bráni.

Minulý týždeň Zelenskyj podľa agentúry Reuters povedal, že si krajina zabezpečila 20 miliónov dávok od indickej farmaceutickej firmy Serum Institute cez celosvetovú schému COVAX. Okrem toho si v decembri ukrajinské ministerstvo zdravotníctva predrokovalo 1,9 milióna dávok lieku od čínskeho výrobcu Sinovac Biotech.

5:50 Z Portugalska v stredu ohlásili prvé dva prípady nákazy brazílskym variantom koronavírusu. Informovala o tom televízia SIC. Stalo sa tak dva týždne po tom, čo boli zastavené všetky lety medzi touto juhoeurópsku krajinou a Brazíliou.

Televízia SIC uviedla, že obaja nakazení brazílsky variantom koronavírusu sú z oblasti Lisabonu. Agentúra Reuters napísala, že medzi Portugalskom a Brazíliou môžu teraz byť prevádzkované len repatriačné lety, na cestu sa tiež môžu vydať ľudia z humanitárnych dôvodov. Pred letom sa však musia preukázať negatívnym testom na koronavírus, ktorý nie je starší ako 72 hodín, a po prílete do Portugalska ich čaká dvojtýždňová karanténa.

V prípade brazílskej varianty koronavírusu sa vedci podobne ako u britskej a juhoafrickej obávajú, že je výrazne nákazlivejší než doposiaľ rozšírená varianta. V Portugalsku je už zastúpená tak britská, ako aj juhoafrická mutácia.

Portugalsko si vlani v boji s pandémiou COVIDU-19 viedlo v porovnaní s inými európskymi štátmi dobre, od začiatku tohto roka sa ale stretáva so strmým nárastom počtu nakazených aj smrteľných prípadov. Koronavírusom sa doteraz infikovalo takmer 775 000 ľudí, viac ako 14 700 z nich zomrelo.

© Autorské práva vyhradené

87 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus