Mrazy počas týždňa povolia, teploty sa posunú nad nulu

Mrazivé počasie bude zo Slovenska postupne vytláčať teplejší vzduch. Stred týždňa bude vyzerať inak ako jeho začiatok. Napriek tomu môže byť na niektorých miestach v noci veľmi chladno.

15.02.2021 00:00

VIDEO: Pozrite si predpoveď počasia s meteorologičkou Miriam Jarošovou na pondelok a výhľad na celý týždeň.

Video

Minulý týždeň v noci zo stredy na štvrtok na Slovensko prenikol chladný vzduch. „Na miestach so snehovou pokrývkou dochádza v noci k ďalšiemu ochladzovaniu vzduchu. Najmä vtedy, keď prestane fúkať vietor a vyjasní sa. Tento trend bol naznačený už v piatok ráno, keď na niektorých miestach klesla teplota pod –20 stupňov. V Telgárte namerali v piatok ráno – 20,3 a v Poprade – 20,8 stupňa,“ spresnil Pavol Faško zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Vo vysokohorských polohách bol pokles teploty vzduchu najvýraznejší. Na Chopku mali –22,4 a Lomnickom štíte –28,5 stupňa.

„Bez ohľadu na to, ako sa bude teplota vzduchu vyvíjať ďalej, už teraz došlo k vyrovnaniu rekordu minimálnej dennej teploty vzduchu na Lomnickom štíte pre 12. február od roku 1951,“ dodáva klimatológ. Ak by teplota klesla v priebehu dňa ešte nižšie, rok 2021 by si na svoje konto pripísal ďalší teplotný rekord.

Aj v niektorých dňoch nasledujúceho týždňa treba podľa neho počítať s tým, že teplota vzduchu bude na tých najmrazivejších miestach klesať pod –20 až –25 stupňov.

VIDEO: Korčuľovanie na Chorvátskom ramene v Petržalke.

Video

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #počasie