Polícia posilňuje kontroly a nasadzuje jednotky v civile

Polícia nasadí od stredy 3. marca všetky dostupné sily a prostriedky na kontrolu dodržiavania protiepidemických opatrení. Okrem policajtov v služobnej rovnošate budú v teréne aj príslušníci Policajného zboru (PZ) v civilnom odeve. Informovala hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Bárdyová.

01.03.2021 15:07
Podspády koronavírus hranice polícia kontroly Foto: ,
Policajná kontrola na slovensko-poľskom hraničnom priechode Podspády - Jurgów v okrese Poprad.
debata (130)

„Z taktického hľadiska presné počty a časy kontrol uvádzať nebudeme, môžeme však verejnosť ubezpečiť, že svoje úlohy plníme zodpovedne a s maximálnym nasadením,“ uviedla hovorkyňa.

Kontroly budú zamerané najmä na miesta so zvýšenou koncentráciou osôb, napríklad lyžiarske strediská, nákupné strediská, železničné stanice, nástupištia, potraviny, drogérie, zásielkovne či odberné miesta.

Zákaz vychádzania budú kontrolovať hliadky aj na hlavných cestných ťahoch a hraniciach okresov so zlou, respektíve zhoršenou epidemiologickou situáciou. Pôjde hlavne o diaľnice a cesty pre motorové vozidlá prvej a druhej triedy.

Pri kontrolách sa policajti zamerajú najmä na opodstatnenosť pohybu osôb, teda účel cesty.

Požiadať môžu ešte o 1 500 vojakov

S políciou v súčasnosti dodržiavanie opatrení kontroluj 232 profesionálnych vojakov. Uviedla to hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková. Policajný zbor môže na základe platného mandátu posilniť najviac 1500 príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR.

O asistenčné služby Policajnému zboru musí oficiálne požiadať Ministerstvo vnútra SR. „Takáto medzirezortná spolupráca funguje na základe uznesenia vlády už od začiatku vypuknutia pandémie. Rezort obrany je pripravený vyhovieť požiadavkám na zabezpečenie takejto pomoci,“ skonštatovala hovorkyňa.

Na pomoc v boji s pandémiou bolo v pondelok nasadených celkovo 1 700 príslušníkov OS SR. S policajným zborom dohliadajú na dodržiavanie opatrení na hraničných priechodoch. V prípade potreby pomáhajú aj so zabezpečovaním dohľadu nad karantenizovanými oblasťami.

„Nasadzovaní sú tiež v nemocniciach na plnenie pomocných zdravotníckych úloh a všeobecnej a administratívnej podpory,“ doplnila ďalej hovorkyňa. Vojaci sú prítomní aj v regionálnych úradoch verejného zdravotníctva, kde pomáhajú pri trasovaní a administratívnej podpore. Podieľajú sa aj na testovaní obyvateľov, a to najmä v mobilných odberných miestach zriadených Ústrednou vojenskou nemocnicou SNP v Ružomberku v priestoroch kasární OS SR, ktoré sú otvorené pre potreby verejnosti.

130 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #armáda SR #koronavírus #policajné kontroly