Dušan Kováčik čelí ďalšiemu obvineniu z prijímania úplatku

Bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ktorý je väzobne stíhaný od októbra 2020, obvinili v novej trestnej veci a to z prijímania úplatku. Potvrdil to hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan.

25.03.2021 14:01 , aktualizované: 16:02
Dušan Kováčik, špeciálny prokurátor Foto: ,
Dušan Kováčik
debata (23)

„Môžeme potvrdiť, že v danej trestnej veci bolo vznesené obvinenie dvom osobám. V prípade D. K. bolo vznesené obvinenie pre trestný čin prijímania úplatku. V prípade P. K. bolo vznesené obvinenie pre trestný čin podplácania,“ vysvetlil hovorca.

Nové obvinenie Dušana Kováčika potvrdil TASR aj jeho obhajca Erik Magál. Kováčik mal podľa portálu Aktuality.sk prijať úplatok vo výške 50 000 eur od podnikateľa Petra Košča. Podľa televízie Joj hľadaný podnikateľ, ktorý sa nachádza v zahraničí, už informoval policajného vyšetrovateľa o termíne svojho návratu na Slovensko.

Nezvestný 44-ročný Peter Košč, na ktorého... Foto: SITA, PPZ
košč Nezvestný 44-ročný Peter Košč, na ktorého vyhlásila NAKA oficiálne pátranie, je obvinený z prečinu podplácania.

Ako spresnil pre TASR advokát Magál, nové obvinenie vzniesli v utorok a doručené Kováčikovi bolo v stredu. K obvineniu sa zatiaľ nevyjadruje a voči uzneseniu o vznesení obvinenia podá on a jeho klient sťažnosť. Dušan Kováčika od minulého roka nepožiadal o prepustenie z väzby. Podľa neoficiálnych informácií v blízkom období by sa malo rozhodovať o návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na predĺženie väzby.

Úplatok sa podľa informácií portálu týka trestnej veci bývalého riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností Jozefa R. Polícia ho zadržala pri minuloročnej akcii Judáš. Čelí obvineniu, že vynášal informácie o odposluchoch skupine sýkorovcov. V prospech gangu mal pracovať minimálne v rokoch 2000 až 2011.

Košč je podnikateľ, ktorý sa okrem iného spomína aj v spise Gorila, utajenej monitorovacej akcie SIS, ktorá odpočúvala stretnutie politikov a finančníka Penty Jaroslava Haščáka v konšpiračnom byte na Vazovovej ulici v Bratislave, dodáva portál noviny.sk.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Dušan Kováčik #NAKA