Pčolinský zostáva vo väzbe, rozhodol Najvyšší súd

Bývalý šéf tajných Vladimír Pčolinský zostáva vo väzbe.

29.03.2021 12:56 , aktualizované: 13:34
súd, Vladimír Pčolinský Foto: ,
Vladimír Pčolinský počas príchodu na súd v Pezinku.
debata (7)

„Senát 2T na neverejnom zasadnutí o sťažnosti obvineného Ing. Vladimíra P. rozhodol tak, že napadnuté uznesenie zrušil a sám rozhodol o vzatí obvineného do väzby,“ povedala hovorkyňa súdu Alexandra Važanová.

NS SR na rozdiel od rozhodnutia prvostupňového súdu nezistil dôvody preventívnej väzby. Zároveň odvolací súd rozhodol o zamietnutí žiadosti obvineného o nahradenie väzby prevzatím záruky za ďalšie správanie obvineného dôveryhodnými osobami, písomným sľubom, dohľadom probačného a mediačného úradníka, ako aj peňažnou zárukou.

„Rešpektujem rozhodnutie NS SR,“ zareagovala Pčolinského obhajkyňa Eva Mišíková. Advokátka uvítala, že odvolací súd vypustil, respektíve nezistil dôvod preventívnej väzby, teda, že by mohol obvinený pokračovať v trestnej činnosti. Bližšie sa k rozhodnutiu NS SR vyjadriť zatiaľ nemôže, keďže nemá k dispozícii jeho písomné zdôvodnenie.

Pčolinského vzal do väzby Špecializovaný trestný súd 14. marca 2021. Dôvodom bola korupcia. Podľa vyšetrovateľov Pčolinský mal prijať úplatok od známeho konkurzného právnika Zoroslava Kollára a zrušiť jeho odpočúvanie.

Kollár sa mal vlani v lete stretnúť s Ľudovítom Makóom, bývalým šéfom kriminálnej polície daniarov. Konkurzný právnik mu mal odovzdať 40-tisíc eur pre šéfa SIS a jeho námestníka Borisa Beňu.

Makó peniaze odovzdal Beňovi, Beňa ich zasa odovzdal Pčolinskému.

Bol to úplatok, aby SIS prestala s odpočúvaním Kollára.

Važanová upozornila, že senát Najvyššieho súdu nezistil dôvody preventívnej väzby. Pčolinský teda zostáva v kolúznej väzbe. „Súčasne senát rozhodol o zamietnutí žiadosti obvineného o nahradenie väzby prevzatím záruky za ďalšie správanie obvineného dôveryhodnými osobami, písomným sľubom, dohľadom probačného a mediačného úradníka, ako aj peňažnou zárukou,“ dodala Važanová.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #Slovenská informačná služba #Vladimír Pčolinský