Situácia sa zlepšuje, čiernych okresov ubudne

Zastupujúci minister zdravotníctva Eduard Heger (OĽANO) informoval, že pandemická situácia na Slovensku ohľadom šírenia nového koronavírusu sa zlepšuje.

30.03.2021 15:16 , aktualizované: 16:34
heger Foto: ,
Eduard Heger
debata (85)

Klesajú počty pozitivity vykonaných testov, znížilo sa reprodukčné číslo, klesá počet úmrtí a v nemocniciach je menej pacientov. Menej pacientov tiež potrebuje umelú pľúcnu ventiláciu. Naopak, stúpa počet zaočkovaných proti ochoreniu COVID-19, rovnako ako počty vakcín, informoval Heger.

„Ak by sme si dopriali malý komfort teraz, mohli by sme sa na míle vzdialiť od cieľa. Ak sa toho komfortu zriekneme, vieme sa k vytúženému cieľu míľovými krokmi priblížiť,“ povedal minister v súvislosti s návštevami počas Veľkej noci.

+7

Krajina naďalej zostáva v čiernej farbe. „Dôvodom je, že počet hospitalizovaných v nemocniciach s ochorením COVID-19 neklesol pod 3000,“ uviedol Peter Stachura, štátny tajomník MZ. Ostatné ukazovatele sa však zlepšili, Stachura preto nevylúčil, že ďalší týždeň by sa krajina mohla dostať do lepšej, bordovej farby.

Menej čiernych okresov

Od budúceho pondelka bude v COVID automate v najvyššom štvrtom stupni varovania (čiernej farbe) už len 10 okresov, čo je pokles o štyri oproti aktuálnemu týždňu. Medzi najrizikovejšími okresmi budú okresy Čadca, Ilava, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Lučenec, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Poltár, Poprad a Trenčín. V bordovej farbe (tretí stupeň varovania) bude 52 a v červenej (druhý stupeň) stúpol počet okresov o 10 na 17.

Regionálne opatrenia platné od
Stupne Covid automatu
Monitoring
Ostražitosť
I. stupeň ohrozenia
II. stupeň ohrozenia
III. stupeň ohrozenia

zdroj: korona.gov.sk

Štátna tajomníčka rezortu zdravotníctva Jana Ježíková uviedla, že počas apríla sa zvýšia dodávky vakcín proti covidu. Konkrétne uviedla, že do konca apríla očakávajú dodanie 347 790 dávok od Pfizer-BioNTech, 70 800 dávok od Moderny a 320-tisíc dávok od AstraZenecy.

Závery k Sputniku možno v stredu

Ďalšia dodávka ruskej vakcíny Sputnik V zatiaľ na Slovensko neprišla. Ako informovala Ježíková na skladoch máme stále prvých 200-tisíc dávok. V najbližšej dobe majú podľa nej doviezť ďalšiu dodávku, prísť má 200-tisíc alebo 400-tisíc dávok.

Komplexný záver Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) k ruskej vakcíne by podľa Ježíkovej mohol byť známy v stredu. Následne rezort rozhodne, ako bude postupovať ďalej. Podľa štátnej tajomníčky je však už pripravené zázemie, aby sa ľudia mohli na očkovanie Sputnikom V prihlasovať.

J&J príde v druhej polovici apríla

Ježíková takisto uviedla, že jednodávkovú vakcínu od firmy Johnson & Johnson by mali na Slovensko dodať v druhej polovici apríla. Ako uviedla, 19. apríla má prísť 9 600 dávok vakcíny, 26. apríla ďalších 16 800. Rezort dodávke podľa Ježíkovej prispôsobuje očkovaciu stratégiu.

Štátna tajomníčka tiež informovala, že sa zvýšilo percento zaočkovanosti v zariadeniach sociálnych služieb. Zo 60 % stúpol podiel na 70 %, z toho 39 % už bola aplikovaná aj druhá dávka.

Ježíková v priebehu veľkonočného víkendu očakáva podanie milióntej dávky vakcíny proti koronavírusu na Slovensku.

Od štvrtka 1. apríla bude v antigénovom testovaní pokračovať 630 mobilných odberových miest (MOM). V zmluve s ministerstvom zdravotníctva tak bude pokračovať 81 % z ich pôvodného počtu , uviedol štátny tajomník rezortu zdravotníctva Peter Stachura. Je podľa neho len veľmi málo okresov, kde MOM zanikne a môže tam tak vzniknúť problém s dostupnosťou antigénového testovania. Neočakáva preto zásadné problémy.

85 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus