V Tatrách odskúšali Bradavicu, meno jej dal jeden zo štítov

Tesne pred Veľkonočnými sviatkami odskúšali vo Vysokých Tatrách novú tatranskú elektrozubačku, ktorá dostala meno podľa tatranského štítu - Bradavica.

06.04.2021 17:21
debata (19)

VIDEO: Porovnajte si: Nová zubačka Bradavica a stará zubačka (video zo 16. 1. 2021)

Video

Po novo zrekonštruovanej trati bude premávať päť nových hybridných ozubnicových jednotiek a jeden multifunkčný rušeň, ktoré doplnia súčasnú flotilu. Po Bradavici príde na Slovensko v polovici apríla ďalšia jednotka. Na trati tak do konca roka 2021 pribudne Kostolík, Ganek, Stredohrot a Vysoká.

Previezť sa nimi bude možné po tratiach Štrba – Štrbské Pleso, Štrbské Pleso – Starý Smokovec – Poprad a Starý Smokovec – Tatranská Lomnica. Vozidlá sú financované z projektu Európskej únie v celkovej hodnote 38,8 milióna eur.

+2

Nová tatranská električkozubačka Bradavica tak má za sebou už prvú skúšobnú jazdu. Ako uviedol hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč, v rámci nej testovali profil trate a následne aj vlakový softvér. V apríli budú okrem iného nasledovať záťažové testy. Neskôr pretestujú aj lokomotívu.

Bradavicu priviezli zo Švajčiarska tromi kamiónmi 15. januára. Má kapacitu 91 miest na sedenie a 88 miest na státie. Po trati sa bude pohybovať rýchlosťou až do 80 km/h. V nových vozňoch je viacúčelový priestor pre prepravu detských kočíkov a sezónneho športového náčinia. Sú klimatizované a použité materiály sú odolné voči vandalizmu. Nechýba ani pripojenie na internet.

Hoci viacerých ľudí na sociálnej sieti pobúril názov nového vlaku, ZSSK si za ním stojí, keďže o názve hlasovali ľudia. Bradavica síce nie je pre ľudí príjemná, ale na druhej strane, je to názov možno menej známeho štítu vo Vysokých Tatrách. Miestni ho však poznajú.

„Naši predkovia tak nazvali končiar v Tatrách a podľa neho je pomenovaná súprava. Práve tento názov evokuje zvedavosť a prispeje k tomu, aby sa ľudia pýtali… A aj tým sa zvýši záujem o naše hory,“ napísal na sociálnej sieti jeden z nich.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #zubačka