Rezort zdravotníctva povolí očkovanie Sputnikom aj ľuďom nad 60 rokov

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR povolí očkovanie vakcínou Sputnik V aj ľuďom nad 60 rokov. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

08.06.2021 15:09 , aktualizované: 19:25
Sputnik V Foto:
debata (47)

„Ruská strana doložila potrebné dokumenty, a tak sa záujemcovia o vakcínu starší ako 60 rokov budú môcť v priebehu najbližších dní už hlásiť do čakárne prostredníctvom stránky www.korona.gov.sk,“ priblížila hovorkyňa.

Vakcínou Sputnik V sa na Slovensku očkuje od pondelka v Bratislavskom a Žilinskom kraji. Počas týždňa sa zapoja aj vakcinačné centrá v ostatných krajoch.

Smer a Hlas žiadali o povolenie

Strany Smer a Hlas žiadajú vládu aj Ministerstvo zdravotníctva, aby umožnili očkovanie vakcínou Sputnik V aj ľuďom nad 60 rokov. Argumentujú tým, že o ruské vakcíny je v tejto vekovej kategórii veľký záujem, a tiež, že očkovanie starších ľudí je v Rusku povolené od septembra minulého roka.

Poslanec Národnej rady Erik Tomáš (Hlas) zdôraznil, že očkovanie na Slovensku musí byť striktne dobrovoľné. Najlepším riešením je podľa jeho slov voľný výber vakcín. Hovorí, že antikampaň voči Sputniku V vytvára koalícia sama.

Záujem o ruskú vakcínu vo vekovej kategórii od 60 rokov potvrdila aj Valéria Pokorná z Jednoty dôchodcov Slovenska. Presné číslo však uviesť nevedela. Poukázala na množstvo telefonátov a emailov.

Opozičný poslanec Ľuboš Blaha viní z nemožnosti očkovania starších ľudí ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽaNO). Podľa jeho slov minister toto očkovanie sabotuje. Blaha považuje Sputnik V za jednu z najkvalitnejších vakcín proti covidu, pričom sa odvolal na vedecký časopis The Lancet.

Rusko Moskva koronavírus vakcína očkovanie začiatok Čítajte viac Lancet: Účinnosť ruskej vakcíny Sputnik V dosiahla 91,6 percenta
47 debata chyba
Viac na túto tému: #Sputnik V #očkovanie proti covidu