Očkovaní budú zvýhodnení pri zhoršení pandémie. Sú považovaní za bezpečných

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR bude môcť pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz. Ten informuje, či osoba bola zaočkovaná proti ochoreniu COVID-19, negatívne testovaná alebo ochorenie prekonala. Vyplýva to z novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorú v nedeľu schválili poslanci. Za návrh bolo 77 zo 133 prítomných poslancov, 55 bolo proti a jeden nehlasoval.

25.07.2021 09:20 , aktualizované: 12:33
debata (1620)

VIDEO: Protestujúci sú pred parlamentom aj v nedeľu, nezostalo ich veľa.

Video

Novela umožňuje ÚVZ alebo regionálnemu úradu verejného zdravotníctva pri ohrození verejného zdravia nariadiť dočasné podmieňovanie vstupu do prevádzok a na hromadné podujatia potvrdením o očkovaní proti ochoreniu COVID-19, prekonaní ochorenia alebo o negatívnom výsledku testu.

„Z hľadiska epidemického rizika sme vyhodnotili očkovaných ľudí ako ľudí s takým minimálnym rizikom, že ho možno považovať za nulové,“ uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský po schválení novely zákona.

VIDEO: Minister Lengvarský o „očkovacom“ zákone. Kto vydá potvrdenie o testovaní?
Video

„Zohľadnenie očkovania pri povolení využívania istých služieb týmto obyvateľom (oproti neočkovaným) aj počas pandémie musí byť upravené primárne zákonom (aspoň vo všeobecnej rovine). Bez zákonného splnomocnenia (na takéto zohľadnenie) pri súčasnej zákonnej úprave ÚVZ SR nesmie vydať takúto vyhlášku zohľadňujúcu očkovanie ako ‚priepustku‘ k službám,“ argumentovali predkladatelia.

VIDEO: Zástupcovia koalície po schválení „očkovacieho“ zákona: Zákon ochráni Slovensko pred celoplošným zatváraním a kolapsom nemocníc.

Video

VIDEO: Fico o schválenej novele – je to protiústavné a nastane chaos.

Video

Legislatíva hovorí o zavedení možnosti zohľadňovať očkovanie proti ochoreniu COVID-19 pri prijímaní protipandemických opatrení ÚVZ. Zaočkovaní ľudia, tí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, a negatívne otestovaní ľudia by mohli po preukázaní sa COVID preukazom využívať „naplno“ služby prevádzkovateľov, ktoré budú inak v rámci protipandemických opatrení obmedzené.

Parlament o právnej norme rokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Novela zákona má platiť od dňa vyhlásenia v Zbierke zákonov. Podpísať ju ešte musí prezidentka Zuzana Čaputová.

Pred parlamentom protestuje už len malá skupina ľudí, situácia je pokojná

Pred Národnou radou (NR) SR v Bratislave protestuje v nedeľu, v tretí deň demonštrácie, už len malá skupina desiatok ľudí. Protestujúci avizujú, že možno ukončia akciu pre nízku účasť. Protest chcú zorganizovať v budúcom týždni pred Prezidentským palácom. Vstup do parlamentu a jeho okolie strážia aj v nedeľu desiatky policajtov. Situácia na mieste je však pokojná.

Pred parlamentom od piatka rána protestovali stovky ľudí proti opatreniam v súvislosti s pandémiou koronavírusu a proti novele, podľa ktorej by sa malo pri tvorbe opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz, a teda tých, ktorí sú zaočkovaní či negatívne testovaní.

Počas troch dní sa demonštranti opakovane vyjadrovali proti očkovaniu, testovaniu a kritizovali aj ďalšie opatrenia, ako napríklad nosenie ochranných rúšok. Kriticky hovorili aj na adresu predstaviteľov vlády, parlamentu, ale aj vedcov a lekárov, ktorí odporúčajú očkovanie. Pandémiu ochorenia COVID-19 označili za podvod. Davu sa počas protestu opakovane chodili prihovárať viacerí opoziční parlamentní poslanci.

Začiatok protestu v piatok ráno sprevádzali potýčky protestujúcich s políciou či novinármi. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) označil za fatálne zlyhanie polície a jej šéfa Petra Kovaříka, že sa demonštrujúci dostali až pred vstupné dvere do parlamentu a proti nim stalo len pár policajtov. Kovařík reagoval, že postup bratislavskej polície preverí kontrola. Bratislavská polícia označila verejné zhromaždenie ako neohlásené. Ešte v piatok výrazne posilnila počet policajtov. Na mieste boli aj v sobotu (24. 7.) ťažkoodenci i antikonflit­kný tím.

VIDEO: Pellegrini o novele zákona o verejnom zdraví.

Video

Koalícia víta novelu o COVID preukazoch, má predísť zatváraniu prevádzok

Prijatá novela zákona o COVID preukazoch má prispieť k predchádzaniu kolapsu nemocníc. Predstavitelia vládnej koalície tiež deklarujú, že sa nebudú plošne zatvárať školy, kostoly a vďaka novele zostanú otvorené aj ďalšie prevádzky. Zhodli sa na tom po nedeľňajšom schválení novely zákona o ochrane podpore a rozvoji verejného zdravia v Národnej rade (NR) SR.

„Cieľom je, aby sme sa pripravili na tretiu vlnu a nemuseli sme zatvárať žiadne prevádzky,“ poznamenal predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš. Poďakoval sa koaličným partnerom, že nepodľahli tlaku zavádzania opozície a novelu podporili. Zároveň vyzval opozíciu, aby prestali zavádzať verejnosť aj ľudí protestujúcich pred NR SR. Tvrdí, že ak by zákon neschválili, vtedy by nastal kolaps a zvyšovali by sa obete na životoch.

„Touto novelou sa nič závažné nemení, je to len príprava na to, aby sme v zhoršenej situácii, ktorá môže nastať, mohli udržať v prevádzke wellnescentrá, reštaurácie a všetky ďalšie podniky, takisto, aby mohla fungovať kultúra a šport,“ povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) s tým, že má prispieť aj k predchádzaniu obmedzovania práv. Podotkol, že novelizáciou sa dostávame na európsku úroveň a bude u nás platiť to, čo inde už dávno funguje.

Šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová za ministra školstva deklarovala, že sa už nebudú zatvárať celoplošne školy. „Obchody, podniky, školy, kultúra, športoviská, aj toľko spomínané kostoly budú otvorené pre tých, ktorí sú ohľaduplní voči svojmu okoliu,“ dodala predsedníčka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS). Podľa jej slov nejde len o zaočkovaných, ale i tých, ktorí sa očkovať nechcú a správajú sa zodpovedne.

Poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí) hovorí o víťazstve zdravého rozumu. Odmieta teórie o delení ľudí na dve kategórie. Vďaka novele sa podľa neho môžeme pripravovať na zhoršenie situácie. Ľudí opätovne vyzval, aby sa dali očkovať.

Smer trvá na protiústavnosti „očkovacej“ novely, pripravuje podnet na Ústavný súd

Opozičný Smer trvá na protiústavnosti novely, podľa ktorej bude môcť Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz. Šéf strany Robert Fico na nedeľnej tlačovej konferencii vyzval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby právnu normu vetovala. Zároveň avizoval, že začiatkom nadchádzajúceho týždňa sa poslanci obrátia na Ústavný súd (ÚS) SR.

Podľa Fica sa po prijatí novely začne na Slovensku chaos, pretože zákon nehovorí, kde všade budú opatrenia platiť. V prijatom zákone vidí zámer nútiť ľudí k očkovaniu. Zopakoval, že predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) a koalícia urobili kšeft za miliardu eur pri dohode o preplácaní testov na COID-19.

Prezidentku Zuzanu Čaputovú Fico vyzval, aby novelu vetovala. Zopakoval, že ide o protiústavný a diskriminačný zákon. Preto chce strana požiadať ÚS o pozastavenie účinnosti novelizácie a o jej vyhlásenie za protiústavnú.

Boris Susko (Smer) namieta, že zákon nestanovuje prevádzky, kde sa ľudia zhromažďovať môžu a kde nie. Hovorí aj o tom, že vyhláškami ÚVZ nemožno obmedziť ľudské práva. Rovnako mu chýba špecifikácia testov potrebných pre vstup do práce či škôl a špecifikácia doby ich platnosti.

Podnet Smeru na ÚS podporia aj nazaradení poslanci NRSR okolo Tomáša Tarabu a Jána Podmanického. Taraba rovnako hovorí o kšefte vo vládnej koalícii, kritizuje zmeny v postojoch Sme rodina a namieta návrh i zákona o podpore štátneho nájomného bývania.

Hlas podporí podanie „očkovacieho“ zákona na ústavný súd

Mimoparlamentný Hlas podporí podanie novely zákona, ktorá hovorí o zohľadňovaní očkovania pri opatreniach, na Ústavný súd SR. Podanie avizoval opozičný Smer.

„Vláda má dnes schválený zákon, ktorý umožňuje vyžadovať očkovanie od kohokoľvek hocikde sa pohne,“ uviedol líder Hlasu Peter Pellegrini po schválení zákona, ktorý považuje jeho strana za diskriminačný. Odmieta delenie ľudí na očkovaných a neočkovaných.

Zdôraznil, že v právnej norme nie je zapracovaná avizovaná dohoda koalície, ktorá hovorí o bezplatných testoch do práce, škôl či obchodov a nedelení ľudí na očkovaných a neočkovaných. „My nemôžeme veriť pofidérnym dohodám, ktoré sa urobili narýchlo predtým, ako sa niektorí rozleteli na dovolenky,“ vyhlásil s tým, že koalícia klame verejnosť v snahe zmierniť jej tlak.

VIDEO: Sobotňajší protest pred parlamentom

Video
1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus #Covid-19