Mikulec ustál hlasovanie a zotrvá vo funkcii ministra vnútra

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) ostáva vo funkcii. Poslanci Národnej rady (NR) SR ho neodvolali. Pri hlasovaní o vyslovení nedôvery ministrovi bolo zo 136 prítomných poslancov 52 za a 69 proti, 14 poslanci sa zdržali a jeden nehlasoval. Mikulca podporila väčšina vládnej koalície, viacerí poslanci z klubu Sme rodina sa zdržali.

24.09.2021 09:43 , aktualizované: 13:07
mikulec matovič NR SR Foto: ,
Roman Mikulec a Igor Matovič po hlasovaní o vyslovení nedôvery ministrovi vnútra.
debata (536)

VIDEO: Hlasovanie o vyslovení nedôvery ministrovi Romanovi Mikulcovi.

Video

Odvolávanie podľa Fica splnilo účel

Líder Smeru Robert Fico reagoval, že schôdza splnila účel. Kritizoval, že nikto nevyvrátil ich obvinenia voči ministrovi. Dodal, že koalícia sa bála pokračovať v schôdzi. Hlasovanie podľa neho ukázalo, že Mikulec nemá podporu celej vládnej koalície, keďže sa nemôže pochváliť ani nadpolovičnou väčšinou parlamentu. Fico upozornil, že takmer celý klub poslancov za Sme rodina sa zdržal.

Predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský tvrdí, že spolu s kolegami nie sú bezvýhradne presvedčení o tom, že všetko v súvislosti s pôsobením Mikulca je v poriadku. „To, že sme sa zdržali, berte ako signál, že máme nejaké výhrady,“ povedal novinárom. Tvrdí, že svoj osobný postoj už tlmočil viackrát. Nevie o tom, že by mal vyjsť nejaký kompromitujúci materiál na Mikulca, ako to naznačoval Smer.

VIDEO: Pčolinský k odvolávaniu Mikulca.

Video

Mikulec: Čaká nás veľa práce

Mikulec po hlasovaní poďakoval za prejavenú dôveru. Podľa vlastných slov nevie o tom, že by mohol existovať nejaký diskreditujúci materiál o jeho osobe. Za dôležité označil to, aby mohol ďalej pracovať a vyjadril podporu policajtom, vyšetrovateľom a sudcom. „Čaká nás veľa práce,“ podčiarkol s tým, že nielen v Policajnom zbore, ale aj v ďalších zložkách rezortu. Odmieta, že by mal priamo riadiť konkrétnych vyšetrovateľov a zasahovať im do práce. „Nevolám im,“ poznamenal a doplnil že nemá o ničom vedomosť.

Minister financií a líder OĽANO Igor Matovič podľa vlastných slov ľudsky rozumie postupu a postoju poslancov Sme rodina. Hovorí, že je „poznačený“ zatknutím bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského, ktorý je bratom predsedu poslaneckého klubu Sme rodina Petra Pčolinského a manželom poslankyne Adriány Pčolinskej. Na naznačovanie diskreditujúcich informácií o Mikulcovi reagoval tým, že ak by sa to ukázalo ako pravdivé, dokazovalo by to vynášanie informácií z Úradu inšpekčnej služby Smeru.

Igor Matovič / Robert Fico / Čítajte viac Matovič ukázal v pléne Ficovi plagát so slovami o vrahovi

Odvolávanie Mikulca inicioval opozičný Smer. Fico vo štvrtok zdôvodnil zámer zosadiť Mikulca z funkcie tým, že rezort vnútra nezvláda odborne a eticky a objavujú sa informácie, že dlhé mesiace dochádza k manipulovaniu trestných konaní vyšetrovateľmi Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).

Minister Mikulec počas rozpravy v pléne parlamentu povedal, že sa systematicky odkrýva korupčná chobotnica, ktorej „chápadlá rokmi siahali až na tie najvyššie miesta". „Mesiace odkrývame prepracovaný systém zneužívania moci, ktorého členovia sa cítili byť neohrození a konali v presvedčení, že systém nikdy nezlyhá. Aj keď informácie, ktoré sa postupne dozvedáme, znejú hrozivo, musíme pokračovať v tom, čo sme sľúbili občanom, a to aj napriek všetkým nepríjemnostiam," zdôraznil Mikulec.

mikulec matovič nrsr Čítajte viac Laurenčík ukončil diskusiu k odvolávaniu Mikulca, Smer to pobúrilo

Koalícia má v parlamente 92 hlasov poslancov zo 150. Na odvolanie ministra bolo potrebných aspoň 76. Opozícia aj s nezaradenými poslancami má 58 hlasov.

Odvolávanie Mikulca navrhovala opozícia opakovane viackrát, pre obštrukcie koalície sa však návrhy odkladali.

Piatkové rokovanie ukončili skôr

Piatkové rokovanie 40. schôdze NR SR ukončili poslanci skôr ako zvyčajne. V pléne chýbali predkladatelia návrhov zákonov a ďalšie sú termínované na budúci týždeň. Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO) preto prerušil schôdzu do utorka (28. 9.) do 9.00 h. V rokovacej sále sedelo menej ako desať poslancov.

V závere dňa poslanci rokovali o návrhu novely zákona o cestnej premávke, ktorý predložili poslanci za SaS a OĽANO. Návrh hovorí, že vedenie motorových trojkoliek by malo byť na Slovensku umožnené držiteľom vodičského oprávnenia skupiny B. V súčasnosti je potrebné vodičské oprávnenie skupiny A.

V utorok ráno by mali poslanci začať rokovaním o novele zákona o verejnom obstarávaní od vicepremiéra Štefana Holého (Sme rodina). Prebrať tiež majú novelu zákona o prevádzke vozidiel v cestnej premávke z dielne rezortu dopravy a vládny návrh zákona o významných investíciách, ktorý predložilo ministerstvo hospodárstva.

536 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #odvolávanie #Roman Mikulec #vojna policajtov