Pokračovanie článku: Humanitárna kríza na obzore? Vírus majú poraziť kontroly a pokuty

Lengvarský tvrdšie opatrenia obhajuje 700-tisíc ľuďmi, ktorí sú starší ako 50 rokov a nie sú zaočkovaní. „Je to široká kohorta ľudí, ktorí sú ohrození,“ dodal. Pripomenul, že do dvoch týždňov sa môže úplne zastaviť biela medicína. Čiže na operácie sa dostanú pacienti len v najnevyhnut­nejších prípadoch.

Lokálne lockdowny podľa Lengvarského môžu do istej miery zabezpečiť regionálni hygienici, ktorí môžu zatvoriť prevádzky o 22. hodine. Núdzový stav zatiaľ vylúčil, hoci časť ministrov by na uzatváranie najhorších okresov aj prikývla. Prípadne by súhlasili s obmedzením pohybu neočkovaných.

Zamestnanie

Ak neočkovaný človek bude chcieť ísť do práce, bude musieť podstúpiť test. Ten mu má zabezpečiť zamestnávateľ. Podľa Krajniaka však nie je celkom jasné, ako sa budú testy k zamestnávateľom dostávať. Pre zamestnanca by však malo byť testovanie bezplatné.

Ak zamestnanec odmietne testovanie, zamestnávateľ do nesmie pustiť na pracovisko. Ak sa nedohodnú na home office alebo dovolenke, zamestnanec bude na neplatenom voľne. To znamená, že nebude ani zdravotne a sociálne poistený.

Podľa navrhovaného zákona sa to totiž bude pokladať za prekážku na strane zamestnanca, nie zamestnávateľa.

Kolíková pripustila, že to môže znamenať v praxi aj organizačné zmeny v záujme zdravia ostatných pracovníkov a netestovaného a neočkovaného môžu aj prepustiť.

Ak testovanie odmietne policajt, colník alebo vojak, alebo aj zdravotník, automaticky dostáva služobné voľno bez nároku na plat.

Testovanie v zamestnaní by však malo platiť iba pre vstup do práce. Takýto test by nemal platiť pri návšteve trebárs kina alebo reštaurácie.

© Autorské práva vyhradené

509 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid automat