Vláda sa obáva humanitárnej katastrofy, schválila núdzové nemocnice

V prípade vlny, ktorú spôsobí mutácia omikron, sa vláda pripravuje na najhoršie a prijala uznesenie o vzniku núdzových zdravotníckych zariadení. Slúžiť by mali pre tisícku pacientov a nachádzať by sa mali na troch či štyroch lokalitách na Slovensku. V prvých mesiacoch 2022 sa očakáva 25-tisíc hospitalizácií.

22.12.2021 12:26
debata (269)

Vyrásť by mali vo chvíli kedy počet hospitalizovaných covid pacientov prekročí hranicu 4 000. „Vzhľadom na časovú a organizačnú náročnosť je nevyhnutné aktivovať s minimálne mesačným predstihom pred prekročením kapacity 4000 lôžok,“ upozorňuje návrh, ktorý pripravilo ministerstvo zdravotníctva. Tieto lôžka sa však nedajú považovať za poľnú či dočasnú nemocnicu, majú za cieľ primárne zvýšiť priepustnosť zdravotníckeho systému a absorbovať vrcholovú záťaž primárne na centrálnych príjmoch nemocníc.

V prípade nižšej závažnosti a pri realistickom scenári šírenia predpokladáme maximálne príjmy do nemocníc v priebehu februára 2022 ako aj dosiahnutie vrcholu počtu hospitalizovaných pacientov na úrovni okolo 6-tisíc pacientov pričom v prvých mesiacoch nového roku sa očakáva 25-tisíc hospitalizácií.

Cieľom operácie „Plán B“ je „minimalizovanie počtu úmrtí na covid v čase humanitárnej katastrofy, manažment náporu na zdravotnícke zariadenia, optimalizácia využitia záchrannej služby a minimalizovanie čakania na príjem pacienta, včasné poskytnutie kyslíkovej terapie pacientom s respiračnými ťažkosťami“. Odhadované náklady na jednu lokalitu sú 6 miliónov eur.

„Tretia vlna pandémie na Slovensku po druhý raz od začiatku pandémie zahltila kapacitu slovenského zdravotného systému a ponechala minimálne rezervy – tak kapacitné, ako aj fyzické a mentálne slovenských zdravotníkov a zdravotníčok. Vzhľadom na charakter šírenia variantu omikron vo svete je nutné sa na výrazné prekročenie kapacity slovenského zdravotníckeho systému pripraviť,“ uvádza sa v dokumente, ktorý v stredu prijala vláda.

Rezort konštatuje, že o mutácii omikron je zatiaľ málo informácií, no podľa skúseností zo zahraničia sa dá aj na Slovensku očakávať zvýšený počet hospitalizácii. „Je zrejmé, že aj v prípade 2× nižšej závažnosti variantu omikron oproti variantu delta môže byť situácia s príjmami do nemocníc kritická. V prípade rovnakej závažnosti sa jedná o situáciu, ktorú nie je v silách Slovenského zdravotníckeho systému zvládnuť v aktuálnom nastavení,“ píše sa v uznesení vlády.

© Autorské práva vyhradené

269 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #koronavírus #omikron