Výbohova kauza ide pred súd. Z čoho ho obviňujú?

Miroslav Výboh, podnikateľ označovaný za sponzora Smeru, je od konca novembra obžalovaný z prijímania úplatku. O čo ide v prípade údajného úplatku vo výške 150-tisíc eur uložených v škatuli od šampanského, ktoré mal žiadať od Petra Pellegriniho v čase, keď bol štátnym tajomníkom ministerstva financií? Výbohov advokát Ladislav Smejkal otvorene hovorí o politickom rozmere tejto kauzy.

28.12.2021 05:50
Miroslav Výboh Foto:
Podnikateľ Miroslav Výboh
debata (6)

Pod drobnohľad polície sa Výboh dostal po dvojici zaisťovacích akcií nazvaných Mýtnik I a Mýtnik II, pri ktorých bolo dovedna obvinených až 14 osôb.

Medzi prvými ôsmimi, ktorí boli obvinení už 29. januára, boli viacerí najvyšší predstavitelia ministerstva financií a Finančnej správy, ktorá pod tento rezort spadá. Napríklad prezident Finančnej správy František Imrecze, ale aj podnikateľ Jozef Brhel či Michal Suchoba, podnikateľ úspešný pri získavaní štátnych zákaziek na IT systémy.

Miroslav Výboh Čítajte viac Výbohov obhajca: Väzby sa nebojí. Ale vrátiť sa na Slovensko nechce

Ako organizovaná skupina mali podľa vyšetrovateľov medzi rokmi 2013 a 2018 manipulovať tendre na IT systémy Finančnej správy tak, aby ich vyhrala spriaznená firma. Spôsobiť tým mali štátu škodu údajne až do výšky 65 miliónov eur. Polícia ich preto obvinila z machinácie pri verejnom obstarávaní, podplácania a prijímania úplatku.

Z ďalšieho vyšetrovania následne 16. júna vyplynula akcia Mýtnik II, ktorá sa týka schémy na následnú legalizáciu týchto peňazí. Polície vzniesla obvinenie z legalizácie príjmov z trestnej činnosti, prijímania úplatku a účasti na machinácii verejného obstarávania. Cez reťazec firiem z viacerých krajín malo byť prevádzaných najmenej 20 miliónov eur.

Výboh sa do prípadu dostal vďaka dvojici zadržaných už z prvej akcie. Imrecze spolu s podnikateľom Michalom Suchobom, ktorého zadržali 17. februára až v Spojených arabských emirátoch na základe medzinárodného zatykača, sa rozhodli k trestnej činnosti priznať a spolupracovať s políciou.

Suchoba vypovedal najprv 27. marca ešte z arabského Abú Zabí cez telemost a 14. mája aj osobne na Slovensku. Už pri svojej prvej výpovedi sa podľa jeho advokáta k spáchaniu skutkov priznal a neskôr vypovedal aj o ďalšej trestnej činnosti, ktorej sa mali dopustiť vtedajší minister financií Peter Kažimír, jeho štátny tajomník Peter Pellegrini a Miroslav Výboh.

Na začiatku júla sa následne rozhodol priznať aj Imrecze, za čo bol 30. júla takmer po polroku prepustený z väzby. Podobne ako Suchoba aj Imrecze vypovedal, že úplatok sa týkal legislatívy, ktorá súvisela s realizáciou systému virtuálnej registračnej pokladnice.

Povedať mu to mal v roku 2014 na spoločnej večeri vtedajší štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini, ktorý údajne neskôr špecifikoval sumu 150-tisíc eur, ako aj odovzdanie týchto peňazí cez Miroslava Výboha.

Na základe týchto dvoch výpovedí bolo 4. augusta v rámci akcie Mýtnik III obvinenie z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku vznesené aj Výbohovi. Keďže sa na Slovensku nezdržiaval, 12. augusta naňho súd vydal aj medzinárodný zatykač.

Obvinení sú aj bývalá Imreczeho nástupkyňa na čele Finančnej správy Lenka Witternbergerová a bývalý štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc.

Samotný Pellegrini, v tom čase už expremiér a líder opozičnej strany Hlas, hneď po medializácii Imreczeho výpovede všetko poprel.

„Zmanipulované výpovede dvoch ‚kajúcnikov‘ o údajnom úplatku za zavedenie virtuálnej pokladnice pre Finančnú správu boli od začiatku klamstvom,“ reagoval Pellegrini a svoje tvrdenia zopakoval aj pred vyšetrovateľmi, keď 12. novembra vypovedal ako svedok.

Vinu a spáchanie skutku naďalej popiera aj Výboh, napriek tomu bola 23. novembra podaná obžaloba. Tú bude prejednávať v zatiaľ neurčenom termíne sudca Špecializovaného trestného súdu Jozef Šutka.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Výboh #Kauza Mýtnik