NAKA obvinila aj Gašpara juniora. Advokát hovorí o pomste: Chcú ma umlčať

Syn bývalého šéfa polícia Tibora Gašpara sa podľa vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry mal dopustiť zločinu krivej výpovede a krivej prísahy v štádiu prípravy. On hovorí o pomste. Dozorový prokurátor nakoniec obvinenie zrušil.

09.02.2022 21:37 , aktualizované: 17.04.2022 16:00
pavol gašpar Foto: ,
Advokát Pavol Gašpar počas tlačovej besedy Smeru v novembri 2021 k nahrávkam z poľovníckej chaty.
debata (83)

V stredu podvečer Národná kriminálna agentúra (NAKA) oznámila na sociálnej sieti, že „v súvislosti s medializovanou chatou vyšetrovateľ NAKA dňa 9. 2. 2022 začal trestené stíhanie a súčasne vzniesol obvinenie osobe P. G. za zločin krivej výpovede a krivej prísahy v štádiu prípravy“.

Išlo o advokáta Pavla Gašpara, syna bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, ktorý obžalovaný v kauze Očistec.

Aj o tejto kauze sa mali rozprávať Gašpar mladší, advokát Marek Para s nitrianskym podnikateľom Miroslavom Bödörom, predsedom opozičnej strany Smer Robertom Ficom či členom predsedníctva tejto strany a bývalým ministrom vnútrom Robertom Kaliňákom.

NAKA upozornila, že v kauze obvinenia Pavla Gašpara „vzhľadom na prebiehajúce trestné konanie, ktoré je neverejné, nie je možné poskytnúť bližšie informácie“.

Ozval sa však samotný Gašpar. Tiež na sociálnej sieti položil otázku, či ide o „akt pomsty alebo zúfalstva?“.

Dozorový prokurátor napokon v apríli zrušil obvinenie Gašpara, keďže uznesenie o vznesení obvinenia bolo vydané v rozpore so zákonom a nedôvodne. Taktiež zrušil uznesenie o začatí trestného stíhania pre jeho nezákonnosť a neopodstatnenosť.

NAKA je v rukách politikov

Gašpar uviedol, že ho vyšetrovateľ NAKA mjr. Mgr. Juraj Margetin obvinil. Obvinenie Gašpar považuje za účelové a nezákonné.

„To, že NAKA tento týždeň niečo podnikne, radostne avizoval aj minister vnútra Roman Mikulec v jednom zo svojich posledných statusov, čo je v súvislosti z dnešným obvineným len ďalší dôkaz o tom, že NAKA je dnes v rukách politikov. Považujem to za reakciu na moje mediálne výstupy,“ tvrdí Gašpar mladší.

Podľa neho išlo o snahu umlčať ho ako právnika, ktorý verejne komentuje politicky exponované kauzy.

„Keďže v mojom prípade pošta nefunguje, uznesenie mi doručovali operatívci NAKA kpt. Mgr. Michal Kokoš a kpt. Mgr. Dušan Daloš. Ponáhľali sa len z jediného dôvodu, aby si to mohli rýchlo zavesiť na stránku a stihli tak informáciu dostať do hlavných správ,“ myslí si.

Najdrahší poštári

Gašpar mladší uviedol, že policajti obťažovali jeho susedov, jeho ženu s bábätkom a trojročnou dcérou. Doslova hovorí o „najdrahších poštároch na Slovensku“.

„Čo však nepovažujem za náhodu je to, že sú to tí istí operatívci, ktorí sú podozriví z toho, že zneužili svoju právomoc a podieľali sa na nezákonnom odpočúvaní porád advokátov, čo konštatovala aj Generálna prokuratúra Slovenskej republika a Krajská prokuratúra v Nitre. V tomto konaní som poškodený,“ ozrejmuje Gašpar.

Ide práve o kauzu odpočúvania poľovníckej chaty. Pôvodne polícia uviedla, že chce odpočúvať pytliakov. Troch ľudí z tohto činu obvinila 7. februára.

Stíhaný Gašpar tvrdil, že jeho obvinenie bolo „postavené na jedinom nezákonnom dôkaze a vyšetrovateľ skutok zámerne nadkvalifikoval“. „Áno tak isto ako pri prvom uznesení v kauze Chata, ktoré je dnes už zrušené. Dokonca s takou dávkou fantázie, že takáto kvalifikácia je nesprávna a zákon ju nepripúšťa,“ obhajoval sa.

„Som presvedčený, že zákonným spôsobom preukážem svoju nevinu,“ povedal vo februári advokát.

Domnieva sa, že pravou príčinou obvinenia je vyšetrovanie štyroch elitných policajtov NAKA. Tých policajná inšpekcia zadržala vlani v septembri. Obvinili ich zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a zločinu marenia spravodlivosti. Dvoch z nich aj v trestnej veci ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov.

Až Generálna prokuratúra vo februári sčasti zrušila ich obvinenia. Ako potvrdil ich obhajca Peter Kubina, štyria vyšetrovatelia NAKA a bývalý dočasne poverený šéf Úradu inšpekčnej služby naďalej čelia obvineniu zo zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Svoje tvrdenia sa Gašpar mladší snažil podporiť časťami anonymizovaného uznesenia, ktorého súčasťou boli aj odposluchy štyroch vyšetrovateľov NA­KA.

© Autorské práva vyhradené

83 debata chyba
Viac na túto tému: #odpočúvanie #Tibor Gašpar #Pavol Gašpar #poľovnícka chata