Fico nepochodil. Podmieňovať vstup covid pasom je v súlade s ústavou

Časť zákona o ochrane verejného zdravia, ktorú vlani napadli opoziční poslanci Národnej rady, nie je v rozpore s Ústavou SR. Rozhodol o tom v stredu Ústavný súd.

16.02.2022 17:27
debata (158)

Ide o ustanovenie, ktoré umožňuje Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) nariadiť dočasné podmieňovanie vstupu do prevádzok a na hromadné podujatia potvrdením o očkovaní proti ochoreniu COVID-19, prekonaní ochorenia alebo o negatívnom výsledku testu.

Novelu zákona z júla 2021 napadol opozičný Smer, ktorý ju označil za protiústavnú. Podľa námietok opozície išlo o porušenie princípu deľby moci, zákazu diskriminácie a generality právnych noriem. Koalícia novelu obhajovala s tým, že umožnila fungovanie prevádzok, ktoré by boli inak v rámci protipandemických opatrení obmedzené.

Presné, zrozumiteľné a určité

„Ústavný súd po dôkladne vykonanom prieskume napadnutej právnej normy dospel k záveru, že návrhu nie je možné vyhovieť,“ informovala hovorkyňa ÚS Martina Ferencová.

Robert Fico Čítajte viac Fico sa pýta na význam rozhodnutí o neústavnosti protipandemických opatrení, keď bude po covide

Vo vzťahu k tvrdenému porušeniu deľby moci dospel ÚS k záveru, „že napadnuté splnomocňovacie ustanovenie je dostatočne presné, zrozumiteľné a určité, pričom realizujúci normatívny akt musí byť dočasný a musí vychádzať z aktuálnej epidemiologickej situácie“.

Obmedzenie nezaočkovaných osôb je podľa ÚS ospravedlniteľné predovšetkým početnými prípadmi komplikovaného priebehu ochorenia COVID-19 u týchto osôb, s ktorým je spojená záťaž zdravotníckeho systému v miere ohrozujúcej systém poskytovania zdravotnej starostlivosti všetkým osobám, a tým aj ochranu verejného zdravia. „Ústavný súd konštatoval, že napadnutá právna úprava sleduje legitímne ciele a zakladá potrebný legislatívny priestor pre prijímanie normatívnych opatrení ÚVZ a regionálnych ÚVZ, ktoré sú spôsobilé svojimi účinkami napomôcť naplneniu cieľov sledovaných touto právnou úpravou,“ informovala hovorkyňa. Ani námietku nedostatku generality ÚS neakceptoval.

koronavírus, Covid-19, testovanie, Čítajte viac Pribudlo skoro 20-tisíc prípadov nákazy koronavírusom a 22 obetí

„Pri nevyhovení návrhu na vyslovenie nesúladu splnomocňovacej napadnutej právnej normy naďalej platí, že súlad konkrétneho vykonávacieho opatrenia (vyhlášky) s ústavou alebo medzinárodnou zmluvou môže byť predmetom preskúmania Ústavným súdom na základe návrhu na začatie konania o súlade právnych predpisov,“ konštatoval súd.

158 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #covid pas