Pokračovanie článku: Lipšic: Podpálenie auta vyšetrovateľky? Boli to len chlapské reči. Ako na chate s Ficom

VIDEO: Mária Hlucháňová debatuje s Danielom Lipšicom v relácii Ide o Pravdu.

Video

S týmto mám problém. Považujem takéto možno chlapské reči za neprijateľné. Myslím, že sa tam vyjadroval jeden vyšetrovateľ takýmto spôsobom. Ale je zjavné, že sú to len také chlapské reči. Ak by naozaj chceli niekomu podpáliť auto, tak by museli mať vznesené obvinenie pre prípravu zločinu poškodzovania cudzej veci. To sa nestalo a v princípe k žiadnemu skutku neprišlo. Podobné „silácke“ reči o potrebe niekoho fyzicky odstrániť sme počuli aj na poľovníckej chate, kde sa stretávali politici, advokáti a oligarchovia. Náš štandard však musí byť vyšší a ja takéto reči nemám rád. Pretože je veľmi dôležité viesť trestné stíhania dôrazne, ale je aj dôležité ich viesť – ako hovorili starí Rimania – bez vášne a hnevu. Teda mať nadhľad, nebrať veci osobne. Práve títo vyšetrovatelia odstíhali najťažšie zločinecké skupiny takáčovcov, sátorovcov, sýkorovcov, piťovcov. A zrazu vznikol nejaký antitím, ktorého cieľom je spochybniť nimi vedené vyšetrovania, pričom do antitímu boli investované obrovské sily a prostriedky.

Kto je za antitímom, resp. vyšetrovacím tímom Oblúk, ktorý pracoval na Úrade inšpekčnej služby?

Vznikol na základe informácií, ktoré posunula SIS o údajných manipuláciách trestných stíhaní. Aj z prepisov odposluchov je pritom zrejmé, že k žiadnym manipuláciám neprišlo. Vyšetrovateľom NAKA sa kladie za vinu, že začali vyšetrovať antitím. Ale zjavne monitorovanie vyšetrovacích tímov NAKA neprinieslo žiaden poznatok alebo dôkaz o údajnej manipulácii trestných stíhaní v najzávažnejších kauzách ako sú Očistec, Mýtnik, Dobytkár. Celá legenda o manipulovaní trestných stíhaní je tak vyskladaná len z účelových spravodajských informácií a politických tlačových konferencií.

Vlani v lete sa však práve v čase, keď boli zadržaní vyšetrovatelia NAKA, hovorilo aj o možnosti, že budú zadržaní aj prokurátori z Úradu špeciálnej prokuratúry. Dokonca aj vy. Mali ste také informácie?

Registroval som také informácie z médií, ale v princípe je dôležité vždy to vnímať s pokojom. Lebo môže ísť aj o cielené dezinformácie.

Líder opozičnej strany Smer Robert Fico hovorí o spiknutí a politickej nadpráci. Vraj máte krvavé oči a robíte na politickú objednávku.

© Autorské práva vyhradené

787 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic