Pokračovanie článku: Lipšic: Podpálenie auta vyšetrovateľky? Boli to len chlapské reči. Ako na chate s Ficom

To je podľa mňa vec obhajobnej taktiky. Aj Robert Okoličány (odsúdený za vraždu, únos, vydieranie, v súčasnosti odsúdený na úteku – pozn. red.) hovoril, že v jeho prípade išlo o politický proces. A hovorili to aj ďalší odsúdení bosovia zločineckých skupín. Ale to boli klasické zločinecké skupiny. Tým, že vedieme trestné stíhania aj voči nominantom tejto koalícii, tak nikto nerobí žiadnu výnimku. Ideme tam, kam nás zavedú dôkazy. Koniec koncov, ja som zrušil obvinenie Robertovi Ficovi, ktoré mu bolo vznesené za extrémistický trestný čin. Lebo som prišiel k záveru, že skutok, ktorý sa mu kládol za vinu, nie je trestným činom. Ale znova sa vrátim k tomu, čo počujem na tlačovkách, že to sú politickí väzni a tak. Ale na poľovníckej chate o politických väzňoch nezaznelo ani slovo. Tam riešili stratégiu, ako dostať z väzenia obvinených z rozsiahlej korupcie a ako postihnúť či zdiskreditovať vyšetrovateľov a prokurátorov – vrátane mojej osoby.

Ak by bola iná situácia na Generálnej prokuratúre, cítili by ste sa pevnejšie vo svojej pozícii?

Keď som nastupoval pred rokom, v zásade som sa tešil na spoluprácu s kolegami z Generálnej prokuratúry. Generálny prokurátor bol môj bývalý kolega na ministerstve vnútra, námestník môj bývalý kolega na ministerstve spravodlivosti. Mal som úplne inú predstavu, ako bude komunikácia a spolupráca prebiehať. Myslel som si, a rád by som tomu stále veril, že sme na jednej lodi.

Nie ste naivný?

Rád by som veril, že sme na jednej lodi.

Niečo sa zmenilo?

Nechcem rozoberať v médiách vzťah s Generálnou prokuratúrou. Nemôžem sa tváriť, že je všetko v najlepšom poriadku, lebo to by nebola pravda. Ale nesnažím sa tie veci riešiť detailne.

Momentálne je na Slovensku zlá atmosféra. Niektorí politici sú verejne pranierovaní, za to, že súhlasia s vojenskou zmluvou s USA. Čo na to hovoríte? Mala by do toho vstúpiť aj prokuratúra?

Nechcem to hodnotiť, pretože to budú pravdepodobne trestné veci, ktoré nebudú v príslušnosti Úradu špeciálnej prokuratúry. A keby aj boli, nechcel by som to dopredu hodnotiť. Môj názor na slobodu prejavu je dlhodobo známy.

Kde je teda podľa vás hranica slobody prejavu?

Hranicou je podnecovanie k násilnému konaniu. A to musia vždy orgány činné v trestnom konaní vyhodnotiť, či v tom konkrétnom prípade táto hranica bola alebo nebola prekročená.

Robert Fico opäť otvára vašu bezpečnostnú previerku, podal trestné oznámenie a žiada jej prešetrenie. Čo si o tom myslíte?

Každý má právo podávať trestné oznámenia. Uznesením o začatí trestného stíhania sa začína proces dokazovania. O tomto prípade viem len z médií.

Prečo toto Robert Fico otvára opakovane?

© Autorské práva vyhradené

787 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic