Pokračovanie článku: Nemocnicu Bory štát od Penty nekúpi, ale môže ju spolufinancovať

Ak sa len zmení majiteľ, pacient stratí

Parlament vlani v decembri schválil legislatívny podklad pre optimalizáciu siete nemocníc. Výsledkom má byť nová kategorizácia nemocníc a rezort zdravotníctva aktuálne pripravuje mapu novej siete. Tento zákon umožňuje Slovensku čerpať prvý balík financií z plánu obnovy pre zdravotníctvo. Z celkovej sumy ide 998 miliónov eur na výstavbu, rekonštrukciu a vybavenie nemocníc. Penta sa netají tým, že o tieto peniaze záujem má.

Riaditeľ inštitútu INEKO Dušan Zachar tvrdí, že ak by sa súkromný investor chcel uchádzať o zdroje z plánu obnovy na prípadnú stavbu ďalšej novej nemocnice v susedstve nemocnice Bory, tak by mal mať rovnakú štartovaciu šancu ako prípadný štátny projekt nemocnice na Rázsochách. Zdôrazňuje, že odkúpenie nemocnice Bory by podľa neho nedávalo logiku a pre štát by to bolo neefektívne. „Ak by štát použil verejné zdroje na odkúpenie tejto už postavenej nemocnice financovanej zo súkromných peňazí, tak by pacienti na Slovensku mali k dispozícii tak či tak stále len tú istú jednu nemocnicu,“ upozorňuje analytik. Takže namiesto toho, aby ju vlastnil súkromný investor, mal by ju v rukách štát, zatiaľ čo pacienti by stále mali len jednu nemocnicu.

„Ak by však štát použil tieto peniaze napríklad na rekonštrukciu nejakej existujúcej nemocnice alebo by vyhlásil súťaž na stavbu novej nemocnice, tak by pacienti na Slovensku mali zrazu aj nemocnicu Bory a aj ďalšiu zrekonštruovanú nemocnicu alebo dokonca ďalšiu novú,“ spresnil. Zachar pripomína, že v Bratislave sa v starých nemocniciach na Kramároch postupne utlmuje akútna starostlivosť, „a to berie z koláča z ostatných regiónov Slovenska“. Pripomína však, že v Boroch vznikajú nové moderné lôžka akútneho typu. „Disponibilné zdroje, ktoré sa nedajú akokoľvek nafukovať a sú obmedzené, sa prerozdelia,“ uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #zdravotníctvo #nemocnica #Rázsochy #Bory #Nemocnica Bory