Vyšle Slovensko proti Rusom svoje MiG-y?

Pred Slovenskom stojí možnosť nepriamo sa zapojiť do vojny na Ukrajine. Stalo by sa to v prípade, keby Kyjevu poskytlo svoje stíhačky, ktoré by využívali ukrajinskí piloti v boji proti Rusom.

28.02.2022 17:24 , aktualizované: 01.03.2022 12:52
debata (316)

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell povedal, že Brusel už diskutoval o žiadosti Ukrajiny dodať jej špecifický typ bojových lietadiel z členských štátov únie. O túto pomoc požiadal ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

Server Defense One pripomenul, že stroje MiG-29 vlastnia Poľsko, Bulharsko a Slovensko. Nemenovaný zdroj oboznámený s debatou v Bruseli povedal pre noviny Wall Street Journal, že diskusia o tejto možnej pomoci Kyjevu ešte stále pokračuje.

Portál Britské listy poznamenal, že ukrajinskí vojenskí piloti dostali v nedeľu zásielku rakiet typu vzduch-vzduch. Server tvrdí, že už tento pondelok by mali na Ukrajine pristávať stíhačky MiG-29 pochádzajúce z niekoľkých krajín EÚ, ktoré sú zároveň členskými štátmi NATO.

Slovenský minister obrany Jaroslav Naď odmietol, že by Bratislava poslala na Ukrajinu okrem humanitárnej pomoci, paliva a munície aj svoje stíhačky, označil to za dezinformáciu.

Stíhačka / MiG-29 / Čítajte viac Ukrajinská armáda si do Poľska prišla po stíhačky. Slovenské Mig-y to zrejme nebudú

© Autorské práva vyhradené

316 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine