Čaputovej ľudia dôverujú najviac, ale oproti novembru oveľa menej

Spomedzi lídrov politických strán je stále najdôveryhodnejšia prezidentka Zuzana Čaputová. No v porovnaní s novembrovými výsledkami jej dôveruje o desať percent menej ľudí.

20.03.2022 13:49
debata (286)

Čaputovej prepad je spomedzi ďalších politikov najvyšší. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre reláciu Na telo televízie Markíza. Agentúra Focus robila prieskum v dňoch 22. 2. až 1. 3. na vzorke 1003 respondentov.

Prezidentke dôveruje 42 percent respondentov, nedôveruje 56. Na päty jej šliape bývalý premiér, dnes opozičný politik a šéf strany Hlas Peter Pellegrini. Dôveruje mu 39 a nedôveruje 59 percent. Tretie miesto v tomto rebríčku patrí premiérovi Eduardovi Hegerovi z mandátovo najsilnejšieho hnutia OĽaNO. Rozdiel medzi ním a Pellegrinim je však až 11 percent. Hegerovi dôveruje 28 a nedôveruje 70 percent ľudí.

Ďalšie poradie je pomerne tesné. Nasleduje minister hospodárstva a líder koaličnej strany SaS Richard Sulík s 27-percentnou dôverou a 71-percentnou nedôverou. O percento menej je dôveryhodný bývalý viacnásobný premiér a dnes líder najsilnejšej opozičnej strany Smer Robert Fico. Čiže dôveruje mu 26 a nedôveruje 71 percent opýtaných.

Predseda Národnej rady Boris Kollár z vládneho hnutia Sme rodina má 24-percentnú dôveryhodnosť a 74-percentnú nedôveryhodnosť.

Europoslanec Milan Uhrík, ktorý vedie stranu Republika – odštiepenec extrémistickej ĽS NS, má 21-percentnú dôveryhodnosť a 64-percentnú nedôveryhodnosť. Andrejovi Dankovi, šéfovi mimoparlamentnej SNS, dôveruje 20 a nedôveruje 77 percent opýtaných.

Tesné rozdiely sú aj v druhej časti rebríčka. Šéf mimoparlamentného KDH Milan Majerský má 19-percentnú dôveryhodnosť a 54-percentnú nedôveryhodnosť. Až po ňom nasleduje ministerka investícií, vicepremiérka a šéfka koaličnej strany Za ľudí Veronika Remišová. Jej dôveruje 17 a nedôveruje 80 percent. Tesne za ňou je so 16 percentami dôvery šéfka mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko Irena Bihariová, ktorej dôveruje 16 a nedôveruje 70 percent.

Tretí od konca je šéf extrémistickej ĽS NS Marian Kotleba, ktorému dôveruje 14 a nedôveruje 82 percent opýtaných.

Predposledným v rebríčku je minister financií, bývalý premiér a líder hnutia OĽaNO Igor Matovič. Jemu dôveruje 11 a nedôveruje 87 percent respondentov.

No a rebríček uzatvára Krisztián Forró, šéf združenia maďarských strán Aliancia. Jemu dôveruje 8 percent, no nedôveruje len 46 percent opýtaných.

Najnedôveryhod­nejším je Matovič

Kým najdôveryhodnejšou političkou je Čaputová, najmenej ľudí dôveruje Matovičovi.

Čaputová však v porovnaní s výsledkami prieskumu z minulého novembra poklesla v dôveryhodnosti o 10 percent. Je to najviac zo všetkých. Majerskému dôveruje o štyri percentá menej. O tri percentá klesa dôveryhodnosť Matoviča s Ficom, Uhríkom a Kotlebom. Dôveryhodnosť Pellegriniho a Forróa klesla o dve percentá. O percento je v prípade Danka, Remišovej a Bihariovej.

Len pri troch politikoch sa dôveryhodnosť nepohla – a to v prípade Hegera, Sulíka a Kollára. Čaputovej najviac dôverujú voliči Progresívneho Slovenska (87 percent), SaS (85) a OĽaNO (79), najmenej zasa voliči Republiky (5) a Smeru (12 percent).

Hegerovi najväčšiu podporu vyjadrili sympatizanti OĽaNO (92 percent), SaS (60) a Progresívneho Slovenska (59), na opačnej strane sú ľudia podporujúci Republiku (3) a Smer (5 percent). Kollárovi logicky dôverujú v prvom rade voliči hnutia Sme rodina (93 percent), OĽaNO (52) a SaS (42 percent).

© Autorské práva vyhradené

286 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #dôveryhodnosť politikov #Zuzana Čaputová