Bol to najťažší rok v mojom živote, hovorí Heger po 12 mesiacoch vo funkcii

Už je to dvanásť mesiacov, čo Eduarda Hegera (OĽaNO) vymenovala prezidentka Zuzana Čaputová za predsedu vlády. On sám síce hovorí o najťažšom roku, ale svoje spomienky maľuje naružovo.

02.04.2022 00:00
Igor Matovič, Eduard Heger Foto:
Prezidentský palác, 1. 4. 2021. Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala vládu premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO). Na snímke premiér Eduard Heger s ministrom financií Igorom Matovičom, jeho premiérskym predchodcom.
debata (118)

Heger, ktorý vo funkcii šéfa kabinetu vystriedal svojho straníckeho šéfa Igora Matoviča, sám zhodnotil svoj premiérsky rok. Vlani v marci sa koalícia potácala smerom k rozpadu.

Premiér Matovič spolu s vtedajším ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (OĽaNO) priviezli na Slovensko ruskú vakcínu Sputnik V. Namiesto slávy sa však proti tomuto kroku postavila celá koalícia. Výsledkom boli rozpadávajúce sa vzťahy v partnerstve štyroch strán. Nepomohla ani abdikácia Krajčího. Ministri postupne podávali svoje demisie a čakalo sa, kedy odstúpi Matovič. Stalo sa tak až koncom marca.

VIDEO: Rok vo funkcii. Čo považuje Eduard Heger za najdôležitejšie.

Video

Nakoniec sa koalícia dohodla, že premiérom bude Heger, Matovič si sadol na uvoľnenú stoličku ministra financií. Namiesto Krajčího sa šéfom rezortu zdravotníctva stal bývalý vojak Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO). Presne 1. apríla Čaputová vymenovala novú vládu.

„Bol to asi najťažší rok v mojom živote. Snažím sa vidieť aj v tých najťažších chvíľach príležitosť ako posunúť Slovensko dopredu,“ hovorí Heger v bilančnom videu.

VIDEO: Výmena Eduarda Hegera za Igora Matoviča. Bol to síce len jeden rok, ale ako keby ich bolo desať, hovorí Matovič. (30. 3. 2021)

Video

„Hoci tento dátum môžu ľudia vnímať tak vtipne, išlo o veľmi vážny moment,“ pokračuje s narážkou na prvý apríl. Priznáva však, že kríza v koalícii bola vážna. „Po náročných týždňoch sme našli cestu ako ísť ďalej. Chcem sa z tohto miesta poďakovať Igorovi Matovičovi, že do mňa vložil svoju dôveru,“ približuje Heger moment, keď si s Matovičom vymenili funkcie.

„Pri odovzdávke som od Igora dostal okrem pripraveného stola tri lístočky: pokora, odvaha, svedomie. Sú to slová, ktoré sú mi blízke a sú najdôležitejšie v tejto funkcii,“ okrem vymenovania Heger pripomína 1. apríl 2021 aj zábermi, keď si po prvý raz sadol za premiérsky stôl. Matovič mu naozaj prichystil tri hárky papiera so slovami – pokora, odvaha, svedomie.

Ďalej vo svojom videu pripomína svoju prvú cestu do Prahy, návštevu pápeža na Slovensku, záplavy v Rudne nad Hronom. Ale aj odovzdanie plánu obnovy. Z míľnikov, ktoré sa Slovensko zaviazalo splniť, aby mohlo čerpať financie z tohto plánu, sa však dosiaľ podarilo splniť iba dva.

Oba Heger spomína vo svojom videu. „Veľká väčšina ľudí chce reformy. Ale sú ľudia v štáte, ktorí proti tomu bojovali preto, lebo ich to vyrušilo. Dostalo ich to z komfortných zabehaných chodníčkov. Ale problém je, že tieto ich zabehané chodníčky neprinášajú väčšiu kvalitu,“ tvrdí premiér.

Vôbec sa pritom nevenuje sporom v koalícii, ktoré brzdia prijatie reforiem. Vo videu pripomína schválenie reformy nemocníc a národných parkov. Obe pripravili nominanti OĽaNO. Nepripomína reformu vysokých škôl z diele ministra SaS.

„Slovensko dlho spalo, odrážalo to dlhé roky vlád Roberta Fica a Petra Pellegriniho,“ tvrdí premiér. Vo videu sú zábery z návštevy Ukrajiny, z jeho ciest na slovensko-ukrajinskú hranicu. „Problémy na hranici sme sa snažili riešiť za pochodu,“ pokračuje predseda vlády a ďakuje za spoluprácu charitám, samosprávam, tretiemu sektoru a dobrovoľníkom. Ani zmienka o tom, že štát zareagoval na novú situáciu a utečeneckú vlnu neskoro.

Ešte dodáva, že „štát funguje vtedy najlepšie, keď štátna správa a samospráva fungujú do jedny pľúca“. Na záver nechýba drobná zmienka o rodine, ktorej sa snaží popri vedení krajiny venovať.

„Dovoľte mi, aby som vám vyjadril vďaku za vašu podporu. A chcem vám povedať, že to chcem robiť ešte lepšie. A také tie tri vety, ktoré uplatňujeme, sú: Spájame sily, staviame na skúsenostiach a nikdy sa nevzdáme,“ uzatvára Heger svoj prvý premiérsky rok.

© Autorské práva vyhradené

118 debata chyba
Viac na túto tému: #koalícia #Eduard Heger #Hegerova vláda