Pokračovanie článku: Kto chce Ficovi zavariť? Kiska aj svedkovia, ktorých vraj trápi svedomie

František Imrecze

Aj František Imrecze sa do funkcie šéfa Finančnej správy dostal po známosti. Miesto mu mala dohodiť bývalá manželka, ktorá sa kamaráti s Kaliňákovou ženou. Práve Kaliňák mu mal volať s ponukou na miesto prezidenta Finančnej správy. Hovoril aj s vtedajším ministrom financií Petrom Kažimírom. No dorovnanie platu mu sľúbil Jozef Brhel st. Kompenzáciu si dohodli na úrovni 200-tisíc eur ročne, no len za roky, ktoré Imrecze odslúžil ako šéf Finančnej správy. Takže za roky 2013 až 2017 dostal dvestotisíc eur, za rok 2018 stotisíc. Peniaze mal dostávať v hotovosti priamo od Brhela. Imrecze vypovedal, že takto mali dostávať odmeny aj ďalší ľudia z ministerstva financií. Podľa jeho slov o tom vedel aj Kažimír.

Erik Tomáš vraj naňho tlačil, aby zbieral informácie o Matovičových daňových deliktoch. Tomáš mu mal povedať, že chce informácie, ktoré „by sa dali mediálne využiť na diskreditáciu Matoviča“ a využiť ich chce Fico „v politickom boji do volieb do NR SR konaných v roku 2016“. Imrecze bol svedkom, ako Tomáš vysvetľoval Ficovi, že „má plné politické právo komunikovať túto tému osobne prostredníctvom tlačovej besedy“. V uznesení sa konštatuje: „Úlohou bolo nájsť čo najviac daňových deliktov tejto spoločnosti (RegionPress – pozn. red.) s doplnením, že Igor Matovič nie je oficiálne daňovým podvodníkom, pretože jeho daňové delikty boli nejakým spôsobom zahladené pani Radičovou.“

Ďalšie stretnutia sa týkali požiadavky na diskreditáciu prezidenta Kisku cez spoločnosť KTAG. Fico chcel podľa Imreczeho výpovede dosiahnuť dve veci. „Primárna vec bola, že Andrej Kiska sa nestal prezidentom v súlade so zákonom. Druhou vecou bolo to, aby mohol mediálne komunikovať, že Andrej Kiska je daňový podvodník,“ píše sa v uznesení o obvinení Fica s Kaliňákom. Imrecze ďalej uviedol, že Kiska si zavolal na stretnutie vtedajšieho ministra financií Kažimíra, na ktorom „mu veľmi dôrazne vyčítal, že ako môžu takto unikať informácie z Finančnej správy“. Išlo o informácie, ktoré dostali viaceré médiá od anonyma a ktoré popisovali schému, ktorou si KTAG mala uplatňovať nadmerné odpočty DPH.

Imrecze tvrdí, že on aj Kažimír boli z politického zneužívania Finančnej správy nešťastní, pričom sa snažili celý proces čo najviac zdržovať. Viackrát pritom zdôraznil, že zadávateľom bol Fico ako premiér.

Kauzy Matovič a Kiska však neboli jediné, pri ktorých mal Imrecze podávať správy. Tvrdí, že bol požiadaný aj o informácie o kontrolách v spoločnostiach Taper, Budamar či Loject 1–6 a ďalších. Teda firiem, ktoré boli prepojené na predstaviteľov strany Smer. Imrecze vypovedal, že mu je ľúto, že príkazy zo strany vrcholových politikov neodmietol. Systém sa podľa neho sústreďoval v rukách predsedu vlády a jeho blízkych osôb. Patrili medzi nich Brhel starší, Miroslav Výboh, Bödör. Vyslovil sa, že ak chcel zastávať miesto prezidenta Finančnej správy, tak musel byť súčasťou tohto systému a plniť príkazy.

© Autorské práva vyhradené

134 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Andrej Kiska #Súmrak