Pokračovanie článku: Heger: Nezotínam hlavy. Sulíkova červená čiara je v rozpore s programom vlády

Tak áno, tak by to malo byť nastavené. My intenzívne komunikujeme s Európskou úniou, aby sme boli v súlade s nastavením, ktoré oni povedali, a tohto sa držíme.

Aká čaká budúcnosť v tejto plynovej otázke Slovensko?

Ako viete, cez Poľsko je vybudovaná infraštruktúra, ktorej testovacia prevádzka by sa mala spustiť teraz v júni, resp. v júli. Potom spustíme ostrú prevádzku, cez ktorú budeme vedieť od poľského mora tlačiť plyn na Slovensko priamo cez plynovod.

Aký ste mali pocit ako predseda vlády, keď rozprával Volodymyr Zelenskyj v slovenskom parlamente? Opozícia odchádzala počas jeho prejavu, ale ani z vlády tam neboli všetci ministri. Je to prezident krajiny, ktorá 24 hodín bojuje o svoje prežitie. Aká bola vaša emócia? Nemrzí vás, že ste tam nedosiahli kompletnú účasť členov svojho kabinetu?

Po prvé, tým, že som mal viac rozhovorov s ukrajinským prezidentom, ale aj návštev v Kyjeve, tak tie veci, ktoré hovoril, mám navnímané a som rád, že ocenil pomoc Slovenska. To bolo, myslím, veľmi jasne počuť. Oni sú veľmi vďační za našu pomoc. Vyjadril pochopenie aj pre to, že sme tak vysoko závislí, a preto sa nám snažil ukázať príklad, že tá závislosť je veľmi nebezpečná a škodlivá. Potvrdzuje moje slová, že sa potrebujeme odpojiť, aby sme boli slobodní a nevydierateľní. Potvrdil to na príklade svojej krajiny, Ukrajinci na to doplácajú vlastnými životmi. Vladimir Putin jasne hovorí o svojich plánoch a predstavách, ako by mala vyzerať stredná a východná Európa. Nerešpektuje, že sme demokratická krajina, v ktorej občania majú slobodne rozhodnúť o tom, kam krajina bude patriť a kam patriť nebude. Takže príhovor bol veľmi silný a Ukrajinci sú nám veľmi vďační. Čo sa týka ministrov, povedal som, že idem do parlamentu na toto rokovanie. Ministri sa nahlasovali, ale ja nerobím prezenčku. Samozrejme, bolo by lepšie, ak by sme tam boli všetci. Myslím, že by to bolo úctivejšie. Ale holt, na mieste sa to už nedalo riešiť.

Prezidentka Zuzana Čaputová si vyslúžila kritiku aj z radov koalície. Spomeniem aj Igora Matoviča, ktorý sa voči nej ohradil dosť tvrdými slovami. Budete ju podporovať? Myslíte si, že by mala kandidovať v ďalšom období, alebo chystáte vlastných kandidátov?

Opäť to sú dve odlišné roviny. Stranícke rozhodnutie urobíme ako hnutie v čase, keď to bude aktuálne, a budeme ho komunikovať. Podlieha to viacerým procesom.

Lenže vy ste premiér, vy s ňou komunikujete…

Ale preto hovorím, že stranícka rovina je úplne iná. Premiér ako funkcia nevyjadruje do volieb nejakú podporu. To nezvykne byť štandardom. Väčšinou si vyberú kandidáta strany, alebo podporia iného. Ale na to je ešte čas. Čo sa týka samotnej komunikácie medzi premiérom a prezidentkou, tak tam je veľmi dôležité, aby spolupráca fungovala. Aby sme mali korektné vzťahy, aby sme rešpektovali kompetencie, ktoré máme a vzájomne si pomáhali v záujme Slovenska.

A funguje to? Máte s ňou dobré vzťahy?

Ale myslím si, že áno..

Čiže na ňu máte iný názor ako Igor Matovič. Vy ste s prezidentkou spokojný?

Spokojný som so spoluprácou. Viete, to sú také hodnotiace otázky. Zabaľme to do jednej odpovede. Veď keby sme sa bavili konkrétne, tak niektoré kroky prezidentky by som vedel ohodnotiť možno konkrétnejšie a poviem, že v tejto oblasti mohla byť pani prezidentka možno ráznejšia. Myslím si, že bola príliš opatrná. V tejto zase zachovala veľmi správne stanovisko. To, že nás teraz podporuje v našej iniciatíve, aby sme pomohli Ukrajine nadobudnúť kandidátsky status, to vítam, to ma teší. Ale vo všeobecnosti tie vzťahy sú korektné, musia byť profesionálne, o tom to je. Musíme si povedať vždy veci tak, ako sú a takto tá komunikácia aj prebieha. Takže z tohto pohľadu si myslím, že to je nastavené dobre. A pre Slovensko je dôležité, aby premiér a prezidentka mali korektný a dobrý vzťah.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Heger #Ide o pravdu