Boris Kollár sa snaží zachrániť koalíciu. Chce SaS dostať na palubu

Predseda parlamentu a líder koaličného hnutia Sme rodina Boris Kollár chce zachrániť koalíciu. Ako povedal v relácii televízie Joj Na hrane, Kollár vo štvrtok hovoril s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO). Navrhuje stretnutie, na ktorom by sa prebrali možnosti, ako znova dostať na rokovanie koaličných rád aj SaS.

09.06.2022 23:09
debata (25)

Richard Sulík, minister hospodárstva a predseda koaličnej SaS, v utorok vyhlásil, že v záujme zachovania pokoja v spoločnosti, nebude chodiť na koaličné rady.

"Vidíme, že celé Slovensko potrebuje oddych od koaličného hašterenia. Našou prioritou je konštruktívny dialóg a nie počúvanie urážok od Igora Matoviča. Na koaličných radách sme od neho neustále vystavení opakovaným osobným útokom. Koalícia je však o rovnocenných partneroch, ak si to líder OĽaNO neuvedomuje, nevidíme žiaden zmysel chodiť na rokovania koaličnej rady. Zasadnutí vlády sa, samozrejme, zúčastňovať budeme, rovnako sme aj všetci štyria ministri SaS kedykoľvek a v plnom rozsahu k dispozícii premiérovi Eduardovi Hegerovi,“ oznámil oficiálne Sulík.

Richard Sulík Čítajte viac SaS už nebude chodiť na koaličné rady

Minula sa jeho trpezlivosť najmä s ministrom financií a šéfom mandátovo najsilnejšieho hnutia OĽaNO. Situácia sa vyhrotila, keď minulý piatok poslanec OĽaNO György Gyimesi pustil do Sulíka. „Sulík podrezal Slovnaft, spôsobil Slovensku svojím diletantským prístupom a lenivosťou extrémne škody," okomentoval na pôde Národnej rady Gyimesi sančkný balík, ktorý prijala Európska komisia. Podľa neho by mal Sulík odísť z ministerské­ho postu.

Potom sa SaS verejne pohádala s OĽaNO na téme zvyšovania platov učiteľov, ktoré Matovič podmienil zvyšovaním daní z liehu, hazardu a bohatých firiem. SaS už viackrát vyhlásila, že zvyšovanie a vymýšľanie nových daní je pre ňu červenou čiarou.

Veto SaS však koaliční partneri rešpektujú.

Kollár tvrdí, že o svojom nápade na stretnutie hovoril s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO). „Bol rád, že takýto nápad prišiel, lebo inak nemalo zmysel sedieť na koaličných radách, keď nakoniec nič nebude platiť,“ povedal Kollár.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #koalícia #Hegerova vláda