V závere rokovacieho dňa plénum diskutovalo o vetovanom zákone

Plénum Národnej rady (NR) SR v utorok v závere piateho rokovacieho dňa 66. schôdze diskutovalo o zákone o financovaní voľného času dieťaťa. Ten parlamentu na opätovné prerokovanie vrátila prezidentka SR Zuzana Čaputová. Do diskusie je ešte ústne prihlásených sedem poslancov.

21.06.2022 19:48
parlament národná rada nrsr Foto: ,
Plénum počas 66. schôdze Národnej rady SR.
debata (1)

V závere dňa vystúpil aj poslanec Smeru Jaroslav Baška, ktorý je zároveň aj predsedom Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Apeloval na poslancov, aby sa protiinflačné opatrenia nerobili na úkor samospráv. Upozornil, že boli oporou štátu počas pandémie aj pri utečencoch z Ukrajiny. „Prečo sú samosprávy takýmto spôsobom trestané,“ pýtal sa.

Baška zároveň podotkol, že spôsob prerokovania cez skrátené legislatívne konanie je zarážajúce, keďže ide o veľký objem finančných prostriedkov. Zdôraznil aj potrebu dialógu. Upozornil, že bude problém pre samosprávy zostaviť bežný rozpočet a tiež, že budú musieť byť obmedzené niektoré služby. Vyzval, aby skúsili peniaze hľadať inde.

Tomáš Taraba Čítajte viac Taraba chce zlomiť veto Čaputovej. Šeliga je proti, Matovič vraj zbytočne rozbíja múr hlavou

Na jeho slová reagovali viacerí poslanci SaS, ktorí vystúpenie označili ako vecné. Radovan Sloboda podotkol, že trestaní v konečnom dôsledku budú obyvatelia miest a obcí. Marián Viskupič však zároveň upozornil, že pri hľadaní zdrojov je nebezpečné ukazovať na iných.

V stredu od 9.00 h by sa mali poslanci venovať dvom návrhom zákonov z dielne vicepremiéra Štefana Holého (Sme rodina). Následne by sa mali opäť vrátiť k diskusii o tzv. protiinflačnej pomoci.

Súhrn legislatívnych návrhov, ktoré parlament posunul do druhého čítania

Súdne prieťahy v konaniach pri rozhodovaní o právach a povinnostiach k deťom by sa mali od decembra tohto roka skrátiť. Vyplýva to z návrhu vládnej novely Civilného mimosporového poriadku, ktorý dnes poslanci posunuli do druhého čítania. Predloženým návrhom sa má podporiť zachovanie vzťahových väzieb dieťaťa s obidvomi rodičmi aj po rozvode. Upravujú sa tiež procesné pravidlá v konaniach o deťoch.

Podľa novely by mal mať jeden sudca na starosti všetky konania, ktoré sa týkajú toho istého maloletého dieťaťa alebo jeho súrodencov. Procesné zmeny sa sústredia najmä na úkon odňatia maloletého dieťa rodičovi, prípadne inej osobe. Cieľom je tiež upraviť, aby sa výkon rozhodnutia, ktorým sa priznáva právo na styk s maloletým po obmedzený čas, uskutočňoval v prítomnosti sudcu. Zaviesť sa má spoločná osobná starostlivosť rodičov o dieťa ako nová forma starostlivosti o dieťa. Ak sa rodičia rozvádzajú, spoločná starostlivosť o dieťa pokračuje ďalej. Súd by v tomto prípade nechal starostlivosť o dieťa na vzájomnej dohode medzi rodičmi.

Ubytovacia plocha pre obvineného vo väzbe v uzamykateľnej cele má byť od začiatku budúceho roka najmenej štyri metre štvorcové. Zvýši sa z doterajšej plochy 3,5 metra štvorcového. Takáto veľkosť cely zostáva v prípade neuzamykanej cely. Vyplýva to z návrhu novely zákona o výkone väzby, ktorý dnes parlament posunul do ďalšieho legislatívneho procesu. Cieľom je dosiahnuť čo najvyššiu formu humanizácie výkonu väzby. Zavádzajú sa napríklad inovatívne metódy a postupy, ktoré už boli skúšobne overené počas obdobia protipandemických opatrení, a to videonávštevy.

Jaroslav Naď Čítajte viac Naď: Cudzí tajní sa snažia prepájať svoje vzťahy s poslancami či vysokými činiteľmi armády

Poslanci v utorok tiež vzali na vedomie správu o činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) za rok 2021 a správu o plnení úloh Vojenského spravodajstva za rok 2021. Obom správam sa plénum venovalo v utorok dopoludnia v neverejnom režime. Zo správy Vojenského spravodajstva má okrem iného vyplývať, že počet kybernetických útokov na infraštruktúru Ministerstva obrany SR sa medzi rokmi 2020 a 2021 zvýšil o tretinu. Uviedol to minister Jaroslav Naď (OĽANO) po prerokovaní správy.

Poslanci Národnej rady ďalej vzali na vedomie správu o činnosti Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) za rok 2021. Vyplýva z nej, že rada vydala v minulom roku 330 rozhodnutí, udelila 12 licencií na rozhlasové a 17 na televízne vysielanie, ktoré umožnili vznik 14 nových programových služieb. Rada tiež zaevidovala takmer 600 sťažností a uložila 67 sankcií za porušenie zákona, z nich 45 vo forme pokuty v celkovej výške 68 979 eur.

Podnety z oblasti zamestnávania a kompenzácií, ako aj problémy súvisiace s pozbavením spôsobilosti na právne úkony či s bezbariérovou prístupnosťou, sú súčasťou správy o činnosti komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím za rok 2021. Aj túto správu v utorkovom hlasovaní vzali poslanci na vedomie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #protiinflačný balíček