Fico: Koalícia je pod ochranou abatiše, a Heger je zbabelec

Kríza v koalícií sa prehlbuje. „Ak by Heger odvolal Matoviča, padla by vláda,“ povedal pre TV Pravda predseda Smeru Robert Fico.

28.06.2022 19:22
debata (200)

VIDEO: Robert Fico o situácii v koalícii či o duševnom zdraví ministra financií.

Video

Koaličné napätie neustúpilo ani po verejnom ospravedlnení sa predsedu OĽaNO Igora Matoviča politickým partnerom. Liberáli zo SaS sa ku koaličnému stolu nevrátili, a o týždeň chcú povedať či zostávajú vo vláde. Scenárov na riešenie krízy je niekoľko, medzi nimi aj odchod ministra financií z vlády. Je reálne, aby premiér Eduard Heger (OĽaNO) navrhol odvolanie vlastného straníckeho šéfa?

„Nútený odchod lídra koaličnej strany z postu ministra znamená pád vlády,“ povedal v rozhovore pre TV Pravda poslanec Robert Fico, predseda opozičnej strany Smer.

Predpokladá, že časť poslaneckého klubu obyčajných by sa priklonila k svojmu straníckemu šéfovi, a nastala by „rebélia“. Fico dodal, že na takýto krok nemá premiér dostatok odvahy a ani potrebnú politickú silu v poslaneckom klube OĽaNO.

Dôležitú úlohu prisúdil prezidentke republiky: „Koalícia je pod ochranou matky predstavenej Čaputovej.“ Zdôraznil, že hlava štátu dostala „jasný pokyn“ od Spojených štátov amerických, aby „urobila všetko pre udržanie koalície pri moci“. Na otázku, prečo líder Smeru obviňuje Zuzanu Čaputovú z takýchto vážnych vecí, Fico odpovedal: „USA potrebujú vládu, ktorá ich poslúcha.“ Dôkazom je podľa neho aj viacero rozhodnutí vlády, ktoré zabezpečili vojenskú technickú pomoc pre Ukrajinu.

Koľko podpisov má zozbieraných Smer pod petíciu na vyhlásenie referenda o predčasných voľbách? Čo vyčíta Fico prezidentke Čaputovej z minulosti? Čo si myslí predseda Smeru o duševnom zdraví ministra Matoviča? Pozrite si rozhovor predsedu Smeru Roberta Fica pre TV Pravda.

© Autorské práva vyhradené

200 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Hegerova vláda