Homofóbom roka je Matovič

Jubilejný desiaty ročník ankety o najhomofóbnejší výrok minulého roka vyhral bývalý premiér, minister financií a predseda OĽaNO Igor Matovič.

06.07.2022 11:52
Igor Matovič, matovic Foto:
Igor Matovič
debata (31)

V hlasovaní verejnosti uspel s výrokom: „Pellegriniho kamarát – buzerant posratý – má zlaté tehly…“ Matovič vyhral len tesne pred predsedom Smeru Robertom Ficom.

„V prípade Matoviča je to programové pokračovanie v niečom, čo mu je vlastné,“ komentoval víťaza ankety riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher. Keďže sa s Matovičom organizátori nechcú stretávať, cenu mu pošlú poštou.

„Je milión dôvodov, prečo by Matovič nemal sedieť vo svojej funkcii, toto je len jeden navyše. K tým politickým sa vyjadrovať nebudem, ale spomeniem jeden, kedy svojimi kvetnatými výrokmi relativizoval holokaust a pošpiňoval pamiatku obetí perzekúcií cez Druhú svetovú vojnu. V západnej Európe by politik za takéto výroky skončil, dokonca sú krajiny, kde by to bolo považované za trestný čin,“ pripomenul Weisenbacher.

Nominovaných organizátori vybrali na základe verejných nominácii škandalóznych výrokov. Aj do hlasovania sa mohol zapojiť ktokoľvek. Matovič dostal až 33 percent všetkých hlasov verejnosti. Len o percento predbehol expremiéra Roberta Fica.

„Je mimoriadne smutné, že o anticenu sa pobili dvaja bývalí premiéri. Buď sa oni dvaja posúvajú do extrému alebo sa extrém posúva do mainstreamu,“ zhodnotil Weisenbacher. Zvyšní traja nominovaní dostali podľa Weisenbacher len niekoľko málo percent.

Weisenbacher pripomenul, že homofóbia je termín, ktorý sa dá používať rovnakým spôsobom ako rasizmus alebo antisemitizmus. Označuje nenávisť, stereotypizáciu, alebo šírenie negatívnych konotácií voči ľuďom s inou ako heterosexuálnou orientáciou.

Verejnosť tento rok hlasovala o homofóba roka už desiaty krát. „Pred desiatimi rokmi sme nečakali, že to tak dlho vydrží a bude to tak úspešné,“ poznamenal.

Anketu o anticenu Homofób roka vyhlasuje Inštitút ľudských práv už od roku 2012. Robí tak pri príležitosti Medzinárodného dňa proti homofóbii a transfóbii (IDAHOT). Výskumy totiž podľa inštitútu dlhodobo ukazujú, že medializované výroky hrajú dôležitú úlohu vo vnímaní menšín spoločnosťou. Tvoria a utvrdzujú rôzne škodlivé streotypy, ktoré vedú k diskriminácií a porušovaniu ľudských práv.

Igor Matovič Čítajte viac Silná nominácia na Homofóba roka: Haľko, Kližan, Matovič, Chromík, Fico

„Zámerom súťaže však nie je autorov výrokov len odsudzovať, ale upozorniť celú spoločnosť, že aj slová, ktoré si možno neuvedomujeme, môžu niekoho poškodzovať, o to viac, ak sú ich autormi verejne známe osoby. Chceme spustiť diskusiu na tieto témy tak, aby sa vytvoril priestor argumentom namiesto nadávok a faktom namiesto predsudkov,“ vysvetľujú organizátori.

Po minulé roky si anticenu za svoje výroky odniesli viacerí politici. Napríklad súčasný minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) vlani triumfoval s výrokom, že podporuje registrované partnerstvá, no nie v prípade homosexuálov.

Víťazkou ôsmeho ročníka ankety bola poslankyňa Anna Záborská (OĽaNO), podľa ktorej zastavenie adopcií detí homosexuálnymi pármi a prijatia registrovaných partnerstiev znamená postavenie sa nepriateľom, ktorí ohrozujú samotnú podstatu toho, čo znamená byť človekom.

V roku 2019 zvíťazil bývalý minister spravodlivosti, expredseda Najvyššieho súdu a niekdajší kandidát na prezidenta Štefan Harabin. Úspech Harabinovi priniesol výrok: „Nie je možné, aby na základných školách naše deti učili dvaja homosexuáli, čo je v rozpore s ústavou“.

Najviac organizátorov prekvapil víťaz ankety v roku 2018 – predseda SNS Andrej Danko. Bol vôbec prvým, kto si cenu za šesť rokov trvania ankety prebral, a dodnes ostáva jediným. Spolu s diplomom od organizátorov prevzal v priestoroch Národnej rady aj príručku pre stredoškolákov, v ktorej podľa ich slov nájde odpovede na najčastejšie mýty o LGBTI ľuďoch.

Danko anticenu dostal za výrok: „Ak sa niekto na základe sexuálnej orientácie vzdá práva reprodukcie, vzdal sa, čo mu príroda a boh dali, pretože ak sa niekto rozhodne pre homosexuálny zväzok, tak nemôže mať právo vychovávať deti.“

V predchádzajúcich piatich rokoch sa víťazmi stali vtedajší poslanec za SNS Andrej Hrnko, bývalý poslanec a predseda ĽS NS Marian Kotleba či hovorca Aliancie za rodinu Anton Chromík.

Víťazom druhého ročníka sa stala Konferencia biskupov Slovenska za výrok o kultúre smrti uvedený v tzv. pastierskom liste, ktorý sa pred Vianocami čítal vo všetkých katolíckych kostoloch a prvým homofóbom roka bol vtedajší poslanec OĽaNO Štefan Kuffa.

Nominované výroky za rok 2021:

„Druhý diel si nepozriem… lebo si myslím, že bozkávanie ľudí rovnakého pohlavia na obrazovku nepatrí.“ Jozef Haľko, katolícky biskup zhrozený z televízneho seriálu RTVS.

„Najznámejšia športová lesbička prehovorila!“ Martin Kližan, profesionálny tenista o svojej kolegyni Martine Navrátilovej.

„Pellegriniho kamarát – buzerant posratý – má zlaté tehly…“ Igor Matovič, bývalý premiér, minister financií a predseda OĽaNO.

„Propaganda spôsobuje epidemický nárast LGBTI správania u mladých.“ Anton Chromík, hovorca Aliancie za rodinu.

„Ja si neželám, aby tu chodili ľudia, ktorí budú tvrdiť, že sú ženy a budú mať medzi nohami 20 cm pinďúra.“ Robert Fico, bývalý viacnásobný premiér, poslanec, predseda strany Smer.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Homofób roka