Pokračovanie článku: Politológ Lenč: Nepodceňoval by som Matovičovu prefíkanosť

Nemyslím si, že by to bolo nezrozumiteľné pre voličov SaS, pretože tí ľudia, ktorí vyjadrujú podporu SaS, ju podporujú aj kvôli postojom smerom k Igorovi Matovičovi alebo fungovaniu vládnej koalície. A ak je odchod spájaný s požiadavkou, aby odstúpil najmenej dôveryhodný minister súčasnej vlády a problém koalície, tak si nemyslím, že by to nevedeli pochopiť voliči SaS. Obzvlášť, ak SaS bude stranou, ktorá svojou prácou v Národnej rade hlasovaním nepodporí opozičné návrhy na vyslovenie nedôvery vláde. Teda, že bude držať vládu pri živote a zároveň nebude participovať na nechopnosti takejto vlády.

Je teda stratégia "drahej nevesty” v parlamente pre SaS výhodnejšia?

Pre SaS je komfortnejšie a lepšie, ak by bola tou stranou, ktorá by z pozície konštruktívnej opozície podporovala menšinovú vládu než byť súčasťou vládnej koalície, v ktorej je jednou z príčin permanentnej krízy koalície, ktorá spôsobuje nefunkčnosť vlády, ale aj traumatizovanie spoločnosti. Takže z tohto hľadiska je ich pozícia lepšia. A myslím si, že by sme nemali démonizovať existenciu menšinovej vlády. V súčasnosti sú menšinové vlády v troch omnoho väčších štátoch Európy ako Slovenská republika. Teda vo Švédsku, v Nórsku a Dánsku a nie je to vnímané ako nejaká katastrofa. Obzvlášť ak sa môže oprieť o názorovo alebo hodnotovo blízku stranu v opozícii. To však bude závisieť od toho, ako to koalícia bude chcieť využiť. Teda či sa bude chcieť dohadovať s SaS, alebo bude radšej uprednostňovať jednoduchšiu cestu cez získavanie hlasov nezávislých poslancov. Napríklad z okolia poslanca Tarabu. Pretože v podstate menšinová vláda nebude mať až tak málo poslancov, aby bola nútená opierať sa o podporu SaS. To by však platilo v prípade ak tí, ktorí tam zostanú, budú ochotne akceptovať spoluprácu napríklad s ultrakonzer­vatívnymi alebo krajne pravicovými poslancami.

Ako odhadujete, že sa to vyvinie? Nájde premiér odvahu odstaviť Igora Matoviča z pozície ministra financií?

Nemyslím si, že to je premiér schopný urobiť. Ale rozhodne by som nepodceňoval prefíkanosť Igora Matoviča. Teda, že v hodine dvanástej povie, že pre blaho Slovenska odpúšťa každému a on odchádza z vlády a bude pôsobiť v parlamente. A že odtiaľ bude naďalej útočiť na SaS a postaví ju do pozície, že ja som splnil vašu požiadavku, vy zostaňte vo vláde a vzájomné konflikty budú pokračovať. Pretože sa pokojne môže stať, že ministrom financií sa stane napríklad poslanec Kremský ako jeden z najbližších ľudí Igora Matoviča alebo z finančného výboru vytiahne Györgya Gyimesiho a cez neho to, čo doteraz on, budú robiť jeho ľudia. SaS bude potom pred dilemou, či zostane vo vláde a bude to také ako predtým, alebo odíde, hoci Igor Matovič tam už nesedí. Takže rozhodne by som nepodceňoval prefíkanosť alebo možno zákernosť Igora Matoviča smerom k jeho koaličným partnerom.

Bolo by v tomto kontexte lepšie pre SaS, ak by bol Igor Matovič v parlamente než vo vláde?

Ja neviem, je lepšie sedieť pod odkvapom, z ktorého prší, alebo na daždi? A z hľadiska SaS to myslím platí dvojnásobne. Myslím si, že by sme nemali zabúdať na možnosť , že Igor Matovič to spraví sám, bude to naťahovať a s potom so slzou v oku a ublíženeckým, martýrskym výrazom povie, že odchádza, ale v podstate neodchádza.

© Autorské práva vyhradené

79 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Hegerova vláda #SASKA