Pokračovanie článku: Súmrak: Fico tvrdí, že ho 'expresne' obžalujú. NAKA ho vraj sleduje aj na dovolenke

Na facebookovom profile strany Smer zverejnil Robert Fico otvorený list, ktorý napísal jeden z jeho obhajcov Ľubomír Hlbočan dozorujúcemu prokurátorovi Matúšovi Harkabusovi.

Hlbočan píše, že dozorujúci prokurátor dosiaľ nerozhodol o sťažnosti proti Uzneseniu o vznesení obvinenia, ktorú Fico podal ešte 22. apríla priamo do zápisniec o jeho výsluchu a ktorú odôvodnil podaním 6. mája.

Aj Hlbočan hovorí o „politickom procese“ a prirovnáva obvinenie k politickým procesom z „50. rokov minulého storočia v ČSR a 30. rokov 20. storočia v ZSSR“. Podľa neho skutkové vety v odôvodnení „nápadne pripomínajú konštrukcie skutkových viet politických procesov, ktoré dozoroval Jozef Urválek, komunistický prokurátor Štátneho súdu“.

„Vzhľadom na to, že ste ako dozorujúci prokurátor do dnešného dňa od 22. 4. 2022 nerozhodli o sťažnosti Roberta Fica proti Uzneseniu o vznesení obvinenia, hoci pravidelne rozhodujete a odkladáte bez prijatia ďalších opatrení žiadosti obhajoby o preskúmanie zákonnosti postupu vyšetrovateľa podľa § 210 Tr. por., považujem takýto stav za jav vlastný politickým procesom, ako som ich vyššie uviedol a Vaša nečinnosť, na ktorú Vás upozorňujem, je prejavom, že dozorujete politický vykonštruovaný a zinscenovaný proces,“ pokračuje Hlbočan s tým, že od podania staťnosti prešlo 90 dní. Podotýka však, že Trestný poriadok neukladá prokurátorovi lehoty, tie stanovuje opatrenie generálneho prokurátora.

Hlbočan uvádza, že už bol určený termín na štúdium spisu. To je vlastne rozhodný krok pred podaním obžaloby.

Ako sa ďalej píše v liste, Fico tento stav „nepripisuje nedbalosti, ale minimálne eventuálnemu úmyslu porušovať jeho ľudské a občianske práva v trestnom konaní, ktoré považuje za vykonštruovaný politický proces proti jeho osobe a iným osobám“.

„Preto žiadam ako obhajca Roberta Fica, aby ste neodkladne rozhodli o podaných sťažnostiach obvinených v tomto procese, ktorý dozorujete, lebo nečinnosť v tomto smere potvrdzuje oprávnenosť záveru, že ide o vykonštruovaný politický proces, ktorý dozorujete ako prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky bez rešpektovania základných zásad trestného konania uvedených v § 2 Tr. poriadku,“ konštatuje Hlbočan.

Pre formu otvoreného listu sa rozhodol Fico, aby „verejnosť mohla sledovať a kontrolovať odstránenie protizákonného stavu“. Hlbočan ďalej objasňuje, že „osobne upozornil Špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica 21. júna na tento protizákonný stav, ktorý však v rámci všeobecného dozoru nad dodržiavaním zákonnosti neprijal žiadne opatrenia na jeho odstránenie“.

fico, kaliňák Čítajte viac Fico a Kaliňák žiadajú Žilinku, aby zrušil ich obvinenia paragrafom 363

© Autorské práva vyhradené

191 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Súmrak #NAKA