Rokovanie o platoch lekárov sa vyostrilo: Na Matovičovu ponuku reagujú 3500 výpoveďami

Po sestrách prichádzajú na rad aj ostatní zdravotníci. Igor Matovič (OĽaNO) v piatok podvečer predstavil, ako im chce zvýšiť príjmy, šéf lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský odpovedal, že im ostávajú už len hromadné výpovede lekárov.

19.08.2022 17:10 , aktualizované: 18:54
Igor Matovič Foto: ,
Igor Matovič
debata (239)

Igor Matovič (OĽANO) predstavil návrh zvýšenia platov lekárov v ústavných zdravotníckych zariadeniach, informovala v piatok podvečer agentúra TASR. Lekárom bez atestácie by sa mal koeficient minimálnej mzdy zvýšiť z 1,25 na 1,4-násobku priemernej mzdy. Pri lekároch s atestáciou má koeficient zostať rovnaký, a to 2,3-násobku priemernej mzdy. Pri oboch sa majú platy odvíjať aj od odpracovaných ro­kov.

Šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) P. Visolajský: Sme donútení podať hromadné výpovede, čím chcem vyzvať aj kolegov lekárov, aby sa k nám pridali

Koeficient by sa mal pri lekároch s atestáciou aj bez nej zvýšiť za každý odpracovaný rok o 0,01-násobku priemernej mzdy, zvyšovalo by sa za prvých 20 odpracovaných ro­kov.

Základné platy majú stúpnuť i záchranárom. Koeficient minimálnej mzdy by sa im mal zvýšiť z 1,05 na 1,08-násobku priemernej mzdy. Ich platy sa majú odvíjať tiež od odpracovaných ro­kov.

zdravotne sestry Čítajte viac Ako zarába slovenský lekár, či sestra oproti kolegom EÚ?

Visolajský však po ukončení rokovaní na Úrade vlády skonštatoval, že iná možnosť ako hromadné výpovede lekárov neexistuje. „Chcem vyzvať všetkých lekárov v slovenských nemocniciach, aby sa pridali k tlaku na vládu svojou výpoveďou, lebo inú cestu nemáme,“ uviedol.

Ochotu podať výpovede podľa neho deklarovalo približne 3500 lekárov. Visolajský poukázal, že vláda na niektoré požiadavky lekárskych odborov stále nepredstavila riešenia. Podotkol pritom, že rokovania trvajú desať mesiacov.

Šéf LOZ reagoval i na návrh navýšenia miezd lekárov, ktoré v piatok predstavili minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) a minister financií Igor Matovič (OĽANO). Samotné navýšenie platov podľa neho problém nevyrieši. Poukázal napríklad na potrebu nastolenia poriadku vo financovaní nemocníc či zavedenia systému DRG.

Šéf rezortu financií v rokovaniach poukázal aj na mzdový automat, podľa ktorého by sa v budúcom roku mali všetkým zdravotníkom zvýšiť platy o 6,88 percenta. „Priemerný plat lekára v ústavnej zdravotnej starostlivosti dosiahne 4000 eur v hrubom,“ povedal.

Minister Lengvarský podotkol, že okrem zvýšenia miezd sa budú zaoberať aj ďalšími požiadavkami lekárskych odborárov. „Nie všetky kroky, ktoré treba urobiť, je možné urobiť skokovo. Na veľa veciach sa v súčasnosti pracuje. Môžem sľúbiť za seba a ministerstvo zdravotníctva, že tie kroky vykonáme čo najrýchlejšie,“ do­dal.

Minister zdravotníctva SR V. Lengvarský: Priemerný nárast mzdy je priebežne 256 eur, čím sa priemerný plat lekára dostane na 4000 eur

Vo štvrtok (18. 8.) predstavili i zvýšenie platov sestrám v nemocniciach. Koeficient minimálnej mzdy sestrám bez praxe by sa mal podľa návrhu zvýšiť z 0,89 na jedennásobok priemernej mzdy, pri sestrách so špecializáciou zase z 1,06 na 1,1-násobku priemernej mzdy. Platy sa majú odvíjať aj od odpracovaných rokov. Má to byť predmetom verejnej diskusie.

© Autorské práva vyhradené

239 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Igor Matovič #platy lekárov