Expolitika OĽaNO po sexuálnom zneužívaní maloletých obvinili aj zo znásilnenia. Šikanujú ma, sťažuje sa

„Nikdy by som si nedovolil ani jedno dieťa sexuálne zneužiť," vyhlásil bývalý poslanec za hnutie OĽaNO Ján Herák, keď sa vzdával svojho mandátu pre obvinenie zo sexuálneho zneužívania. Najnovšie mu pribudli ďalšie.

09.09.2022 10:35
ján Herák Foto: ,
Bývalý poslanec za OĽaNO Ján Herák čelí viacerým obvineniam v súvislosti so sexuálnym násilím.
debata (17)

Herák pozná situáciu v detských domovoch veľmi dobre, tento systém starostlivosti zažil na vlastnej koži. Práve z tohto prostredia začali prichádzať podozrenia o sexuálnom násilí. Dochádzať k nemu malo počas táborov, ktoré Herák organizoval pod hlavičkou svojho združenia. Dnes má expolitik na krku obvinenia zo šiestich skutkov.

V piatich prípadoch ho obvinili len nedávno. „Vyšetrovateľka Policajného zboru obvinila podozrivú osobu za sexuálne trestné činy vo vzťahu k ďalším piatim poškodeným dievčatám," povedala nitrianska krajská policajná hovorkyňa Renáta Čuháková. V čase údajného spáchania trestného činu podľa kriminalistov boli všetky dievčatá maloleté, ďalšie informácie s týmto odôvodnením preto polícia neposkytla.

Herák hovorí o šikanovaní

Denník Pravda sa s Herákom spojil telefonicky. V súvislosti s trestnými konaniami nás odkázal na advokátsku kanceláriu, ktorá ho zastupuje. Tá potvrdila, že Herák od medializácie prvého obvinenia vlani v máji dosiaľ na polícii nevypovedal. „Ani nie je stanovený termín výsluchu," podotkol advokát Michal Miškovič v súvislosti v novými obvineniami.

ján herák Čítajte aj Poslanec Ján Herák čelí obvineniu zo zneužívania maloletej osoby

Doplnil, že Herák v súčinnosti so svojím obhajcom využíva všetky dostupné právne kroky na zrušenie obvinení a očistenie svojho mena, napríklad podáva sťažnosti proti uzneseniam. „Považujem to za absolútnu šikanu voči mojej osobe!!! Som nevinný!!!" reagoval Herák pre TV Markíza. Obvinenia od začiatku kauzy spochybňuje, označuje ich za bludy.

Dosiaľ boli známe obvinenia len v prípade 14-ročného dievčaťa z tábora v Jelenci pri Nitre. Herák bol vlani v máji ešte ako poslanec za OĽaNO obvinený zo sexuálneho zneužívania maloletej osoby a z ohrozovania mravnej výchovy mládeže. V tomto prípade mu hrozilo až 10-ročné väzenie.

Krátko nato polícia prostredníctvom sociálnej siete vyzývala potenciálne obete sexuálneho zneužívania v letných táboroch, aby sa prihlásili. Zriadila na to špeciálnu e-mailovú adresu tabor@minv.sk.

Tvrdšie obvinenia

V auguste tohto roka pribudli Herákovi nové obvinenia v ďalších piatich prípadoch vrátane obvinenia z obzvlášť závažného zločinu znásilnenia. Pravda sa s otázkami obrátila aj na Krajskú prokuratúru v Nitre. Jej hovorca Jaroslav Maček na ne do štvrtkovej uzávierky neodpovedal. Podľa týždenníka MY Nitra malo dôjsť k znásilneniu počas letných prázdninových mesiacov v roku 2019. O znásilnenie sa mal Herák podľa obvinenia pokúsiť už skôr, v roku 2013, takisto počas letných prázdnin.

V dvoch prípadoch malo dôjsť aj k ťažkej ujme na zdraví. Herákovi tak hrozí trest až 20 rokov vo väzení. Skutky, pre ktoré boli vznesené najnovšie obvinenia, sa mali stať v rozmedzí rokov 2013 až 2020. Všetky sa spájajú s prázdninovým obdobím, či už počas leta, alebo zimy.

ján Herák Čítajte aj OĽANO skončilo spoluprácu s bývalým poslancom Herákom

Kauzu bývalého poslanca sleduje aj Úrad komisára pre deti. „Vzhľadom k prebiehajúcemu vyšetrovaniu nechceme komentovať medializované informácie a očakávame výsledky vyšetrovania, ktoré budú pre nás rozhodujúce," povedala hovorkyňa Mária Gregušová. Podnet, ktorý by sa týkal konania Heráka vo vzťahu k deťom, dosiaľ tento úrad nedostal.

Ako pracovala či pracuje polícia s dievčatami, úrad nepreveruje. „Podľa zákona sa pôsobnosť komisára pre deti nevzťahuje na výkon právomoci policajta, ktorý je orgánom činným v trestnom konaní, ani na výkon právomoci prokuratúry. Z toho dôvodu komisár pre deti nezasahuje do postupu orgánov činných v trestnom konaní," ozrejmila Gregušová.

Naznačovala vymyslené príbehy

Situáciu v kauze rozvírili začiatkom júna 2021 vyjadrenia vtedajšej poslankyne OĽaNO Kataríny Hatrákovej, ktorá pôsobí ako psychologička. Denník N vtedy vo svojom článku uviedol, že pri násilí na deťoch v rodinách a v intímnom vzťahu sa podľa nej nedá hovoriť o striktnom rozdelení roly obete a páchateľa. Kritizovali ju za to viacerí odborníci.

Hatráková neskôr vysvetľovala, že ide o nedorozumenie, za ktoré môže jej nepozornosť a snaha o vysvetľovanie kontextu. Ďalej tiež vtedy naznačila, že môže ísť o vymyslené obvinenia: „Zažila som príbehy, kde bolo päť obvinení a všetky boli vymyslené." Uviedla, že nevidela ani dôvod na to, aby Herák opustil poslanecké kreslo, kým sa vec neuzavrie.

Hatráková sa dostala do povedomia ako psychologička Ústredia práce v súvislosti s kauzou resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante, ktoré kontrolovala. Prevalili sa informácie o tamojšom sexuálnom zneužívaní mladistvých. Na prípad upozornila v roku 2016 vtedajšia poslankyňa za SaS Natália Blahová prostredníctvom článku na svojom blogu.

Vplyvom medializácie prvého prípadu sa začali na sociálnych sieťach množiť príbehy, v ktorých autori opisovali zlé skúsenosti z pobytu v centrách pre deti a rodiny (bývalé detské domovy). Médiá sa následne dostali k videospráve, v ktorej Herákov asistent Roman Šatara vyzýval animátorov, aby tábor pod kritickými komentármi bránili.

Kto je Ján Herák

Je odchovancom detského domova. Podľa jeho slov sa dlhé roky venoval organizovaniu táborov pre deti z detských domov. Využíval na to svoje občianske združenie s názvom Fantázia detí. Práve z prostredia zraniteľných detí pochádzajú viaceré údajné obete, ak nie všetky. Nitrianska krajská polícia ani nitrianska krajská prokuratúra túto informáciu neposkytli.

Herákovo združenie v súčasnosti nefiguruje v registri občianskych združení, má nefunkčnú webovú stránku a posledná aktivita na jeho stránke na facebooku je z mája 2021. „Občianske združenie už dávno nefunguje a ja už nie som dávno štatutár," povedal Herák pre Pravdu.

Po voľbách v roku 2020 sa dostal do parlamentu na kandidátke OĽaNO. Po medializácii obvinenia zo sexuálneho zneužitia 14-ročného dievčaťa odišiel koncom mája z poslaneckého klubu OĽaNO a 9. júna 2021 oznámil, že sa vzdáva poslaneckého mandátu. V ten deň polícia zároveň oznámila, že obnovila trestné stíhanie Heráka za prečin sexuálneho zneužívania v staršom prípade z roku 2018.

Po odchode z parlamentu 21. júna 2021 zostal Herák pracovať pre hnutie. Dôvodom malo byť dokončenie rozbehnutých administratívnych vecí. V polovici decembra 2021 predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš potvrdil, že Herák už nie je zamestnancom hnutia.

Popri prebiehajúcej kauze si Herák robí doktorát na vysokej škole v Bratislave. Dizertačnú prácu zatiaľ podľa svojich slov neodovzdal. Podľa týždenníka Plus 7 dní si mal v tomto roku otvoriť v Bratislave personálnu agentúru. Herák sa k tomu nechcel vyjadrovať s tým, že ide o jeho súkromnú vec.

Hlavné kauzy spájané s Jánom Herákom

Jelenec pri Nitre (2020) Išlo o prvé obvinenie exposlanca Jána Heráka, ktoré sa dostalo na verejnosť. Počas letného tábora v dedine Jelenec pri Nitre mal sexuálne zneužiť 14-ročné dievča. Kontakt s dievčinou z detského domova v Trenčianskom okrese mal udržiavať od roku 2018 a v tábore mala byť na jeho žiadosť. Herák jej mal darovať mobil, ktorý jej pravidelne dobíjal. Dostávať od neho mala aj iné darčeky. Na prípad upozornila políciu riaditeľka domova.

Radava pri Nových Zámkoch (2018) Herák mal zneužiť 16-ročnú dievčinu počas zimného tábora v Radave. S tým, čo sa jej stalo, sa mala zdôveriť kamarátke a sestre. Informácie sa dostali až k Herákovi, ktorý ju bol osobne zaviesť na gynekologické vyšetrenie, kam prišla aj polícia. Odborníci upozorňovali, že takto sa postupovať nemá a obeť má byť od potenciálneho páchateľa oddelená a v bezpečí. Prípad mala najprv na stole pre podozrenie zo znásilnenia novozámocká polícia, tá však trestné stíhanie v roku 2019 zastavila. Po prevalení obvinenia z Jelenca však tento prípad obnovili.

Video

VIDEO: S Johannou Nejedlovou, výkonnou riaditeľkou neziskovej organizácie Konsent, sme sa zhovárali o sexuálnom obťažovaní, jeho prejavoch, o tom, čo je neprípustné, ale aj o tom, ako by ste mali reagovať, ak sa stanete svedkom či obeťou takéhoto správania.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #obvinenie #znásilnenie #sexuálne zneužívanie #Ján Herák