Sme rodina sa pri odvolávaní Mikulca zdrží, Fico odvolanie považuje za dôležité

Poslanci Národnej rady (NR) SR za Sme rodina sa pri hlasovaní o odvolávaní ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) z funkcie zdržia. Novinárom to povedal predseda Sme rodina a parlamentu Boris Kollár. Pripúšťa, že jeden alebo dvaja jeho poslanci môžu hlasovať za. Zároveň kritizoval poslancov SaS, ktorí sa na hlasovaní neplánujú zúčastniť. Predseda opozičného Smeru Robert Fico považuje za dôležité odvolanie ministra vnútra Mikulca. Poukázal na riadenie rezortu a nezvládanie situácie s migráciou.

11.11.2022 13:52 , aktualizované: 15:55
mikulec Foto:
Minister vnútra Roman Mikulec.
debata (22)

„Pri odvolávaní sme korektný koaličný partner. Nebudeme odvolávať ministra našej vlády. Máme veľké výhrady voči vedeniu tohto ministerstva. Zdržíme sa a možno jeden, dva prípady sú také, ktoré majú osobný problém, tak tam sa môže stať ako v minulosti, že zahlasujú za. Budem apelovať na mojich poslancov, aby podržali ministra tejto vlády,“ povedal Kollár novinárom postoj hnutia k odvolávaniu Mikulca.

Šéf parlamentu pripomenul, že SaS apelovala na rokovanie v NR SR ešte v čase, keď sa neuzavreli veci k incidentu s káblami. Kritizoval poslancov SaS, že v utorok neplánujú prísť do NR SR. Tvrdí, že idú na dovolenky do zahraničia. „Keby bola zodpovedná politická strana, tak tu je a môže využiť túto možnosť a môže odvolať ministra Mikulca,“ doplnil.

K otázke ďalšieho fungovania koalície Kollár povedal, že rozpočtové provizórium je veľký problém. „Našťastie, si táto vláda zvýšila rozpočet o 1,5 miliardy, a tým pádom máme dosť zdrojov na financovanie celého ďalšieho roku,“ dodal s tým, že ak by sa nedarilo doručiť ľudom pomoc v súvislosti s vysokými cenami energií, treba si podľa neho „znova sadnúť“ aj s opozíciou, zistiť, kde je „zádrheľ a uvoľniť to. "Pokiaľ sa to nepodarí, stále sú jedným z riešení predčasné voľby,“ uzavrel.

Fico považuje za dôležité odvolať Mikulca

Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico považuje za dôležité odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Poukázal na riadenie rezortu a nezvládanie situácie s migráciou. Deklaroval, že Smer v utorok na mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR príde a chce rokovať.

„Mikulec mal podať demisiu, ale nemá na to mentálne vybavenie,“ skonštatoval Fico. Poukázal na to, že ani po rokovaní premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) s predsedom českej vlády Petrom Fialom sa nezrušia kontroly na slovensko-českej hranici. Fico skonštatoval, že ak by Česi kontroly zrušili, automaticky by ich zaviedlo Nemecko na ich hraniciach. Zlej situácii na hraničných priechodoch sa podľa neho mohla vyhnúť aj slovenská vláda, považuje to za prejav neschopnosti.

Líder Smeru tiež reagoval na výzvu poslancov SaS, aby sa opozícia v utorok nezúčastnila odvolávania Mikulca rovnako ako oni, čím by sa rokovanie presunulo na neskôr. Fico zdôraznil, že sa nebude prispôsobovať strane, ktorá nevie, čím vlastne je. Liberáli sa podľa neho musia rozhodnúť, či sú opozícia alebo koalícia. Za dôležité považuje rokovať o Mikulcovom odvolaní už v utorok. Otázne je podľa neho, kedy sa bude hlasovať.

Minister vnútra už uviedol, že je pripravený čeliť odvolávaniu. Hovorí o legitímnom práve opozície, ale aj o klamstvách jej predstaviteľov. Slovensko podľa Mikulca migračnú vlnu zvláda dobre. Poukázal napríklad na policajné hliadky po celom Slovensku na zachytávanie migrantov, spoločné hliadky s Maďarskom, ako aj na policajtov na srbsko-maďarskej hranici na posilnenie vonkajšej hranice. Slovensko podľa neho vytvára tlak na riešenie situácie zo strany Európskej komisie.

Vláda už návrh na Mikulcovo odvolanie rovnako odmietla.

Podľa Sulíka nie je Mikulec dobrým ministrom vnútra, strana sa však nezúčastní

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) sa nezúčastní na hlasovaní o odvolávaní ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) na mimoriadnej 77. schôdze Národnej rady SR (NR SR). Povedal to predseda SaS Richard Sulík dnes na tlačovej besede. „Pokiaľ si ostatné opozičné strany myslia, že odvolávanie nemá byť len divadlo a minister má byť naozaj odvolaný pre jeho neschopnosť, tak sa taktiež nezúčastnia. Tým pádom nebude parlament uznášaniaschopný a hlasovanie bude musieť byť odložené na 29. novembra, čo je prvý deň riadnej decembrovej schôdze," uviedol Sulík. Dodal, že na decembrovej riadnej schôdzi sa strana zúčastní v plnom počte. Predseda SaS taktiež uviedol, že Mikulec nie je dobrý ministrom vnútra.

Sulík tvrdí, že na budúci týždeň, keď sa má schôdza k odvolávaniu Mikulca uskutočniť, majú poslanci naplánované pracovné cesty a rokovania v parlamentných výboroch. „Odsunutie schôdze na budúci týždeň je lacný, úbohý trik. Rátajú s tým a dúfajú, že tu nebude dostatok poslancov," myslí si Sulík. Poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS) uviedla, že strana dostala rôzne ponuky na vyjednávanie. „Ak podržíme pána ministra, tak oni ma podržia vo funkcii predsedníčky parlamentného zdravotníckeho výboru. Ja som tieto obchody odmietla," dodala Bittó Cigániková.

Šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová na tlačovej konferencii potvrdila slová Bittó Cigánikovej. „Desať minút pred hlasovaním o jej odvolaní prišiel za mnou predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš. Navrhoval mi, aby sme oddialili hlasovanie na ďalšiu schôdzu, aby bol priestor na rokovanie. Tento obchod sme odmietli," dodala Zemanová.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Boris Kollár #Roman Mikulec