Matovič chce byť ako Sagan. Prezradil svoju stratégiu do volieb, nové posily tají

Dvojkoalícia strán potrebuje na vstup do parlamentu viac ako sedem percent. V roku 2020 sa nepodarilo pokoriť túto hranicu koalícii Progresívneho Slovenska a Spolu. Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič si na túto métu trúfa, no zatiaľ tají či do volieb pôjde samostatne alebo v koalícii iných strán.

25.05.2023 14:17
debata (40)
Video
Matovič: Na volebnú koalíciu doplatili tí menej schopní, my ideme na Sagana

„Doplatili na to tí menej schopní. My máme pred voľbami radi finiš na Sagana. Sme radi keď nás niekto podceňuje a sme štvrtí, piati v pelotóne a potom v cieľovej rovinke všetkým ukážeme chrbát,“ vyhlásil Matovič. Dodal, že sa nebojí koalície a rokujeme s partnermi, či už s hnutím NOVA, s Kresťanskou­ úniou.

Bližšie informácie o postupe do volieb či o zmene názvu hnutia chce predstaviť v piatok o 10. hodine. Pre obyčajných to už bude v poradí druhá zmena názvu tento rok. Prvý krát sa OĽaNO premenovalo v januári kedy zmenilo názov na OĽaNO-NOVA-KÚ. Stalo sa tak po odchode exministra životného prostredia Jána Budaja (Demokrati). Budaj prešiel do Občiansko-demokratickej platformy a tak sa z hnutia obyčajných vytratila Zmena zdola.

Eduard Heger / Boris Kollár / Peter Pčolinský / Čítajte viac Mikrostrany dostali od Kollára darček, na spájanie majú ďalšie tri týždne. Pomôže im to? Väčšina je v zóne ohrozenia

Matovič si vo voľbách verí aspoň na sedem percent. „Ste nepočuli? Republika a Fico, všetci hovoria, že voľby sú zmanipulované, takže výsledky sú napísané, že OĽaNO to vyhrá,“ ozrejmil s úškrnom. Priznal, že nevie kto tie výsledky písal, ani koľko v nich nude mať jeho hnutie. Podotkol, že to mohol byť „asi Soroš“.

„To, čo predstavíme zajtra určite nie je finálna zostava, v ktorej pôjdeme do volieb,“ zdôraznil. Predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová sa témam možného spájania s OĽaNO takticky vyhýba. Ani Matovič nechcel priznať, či sa na kandidátke hnutia Remišová objaví. „Rokujeme o spolupráci a budem informovať, až keď budú rokovania skončené,“ ozrejmila. Chce predísť tomu, aby sa veľké demokratické spájanie neskončilo „veľkým demokratickým trieštením“. Každý prepadnutý hlas je podľa nej hlasom pre Smer.

Video
Remišová sa nechce k spájaniu s OĽaNO priznať
Igor Matovič Čítajte viac Matovič vinšuje malým stranám: Nech nájdu cestu k sebe. Majú čas do pondelka zahodiť egá

Remišovej strana bude mať na budúci týždeň rokovanie predsedníctva a dovtedy nechce predbiehať. Podpredseda hnutia Demokrati a bývalý Remišovej kolega zo strany Za ľudí Miroslav Kollár nazval jej možný návrat do OĽaNO ako smutný príbeh.

„K Mirovi Kollárovi sa mi ťažko vyjadruje. Celý čas nadával na vládu, nadával na Eudarda Hegera a nakoniec skončil s predsedom vlády v jednej strane, ťažko si z jeho slov robiť ťažkú hlavu,“ spresnila Remišová. Nechcela sa vyjadriť ani k možnej koalícii s Za ľudí s OĽaNO. Obáva sa podobného scenáru ako „príbeh pána Kollára alebo pána Dzurindu“.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #demokrati