Na Medzinárodných leteckých dňoch SIAF 2023 sa predviedli slovenskí výrobcovia

Vojenské letisko v Kuchyni, ktoré je domovom 46. krídla Vzdušných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky (VzS OS SR), hostilo minulý víkend Medzinárodné letecké dni SIAF 2023.

05.09.2023 00:00
SIAF, pr, nepouzivat Foto:
Zuzana 2 využíva cvičnú muníciu od VOP Nováky

Verejnosť mala možnosť, okrem statických a dynamických ukážok leteckej techniky, si prezrieť aj pozemnú techniku zavedenú vo výzbroji slovenskej armády. Na podujatí nechýbala ani samohybná húfnica Zuzana 2 slovenskej výroby, ktorá v dynamických ukážkach využíva cvičnú muníciu z dielne popredného slovenského výrobcu cvičnej delostreleckej munície, spoločnosti VOP Nováky.

Tohtoročnou novinkou Medzinárodných leteckých dní SIAF bol projekt „Dynamický polygón“. Prostredníctvom neho mali návštevníci možnosť vidieť v akcii okrem leteckej techniky aj pozemné zbraňové systémy z výzbroje VzS OS SR. V nasadení bola v rámci Dynamického polygónu aj samohybná húfnica Zuzana 2, ktorú vyrába štátny podnik Konštrukta-Defence. Pri streľbách využíva Zuzana 2 cvičnú delostreleckú muníciu od spoločnosti VOP Nováky.

Cvičná delostrelecká munícia 155 mm ECv z portfólia podniku VOP Nováky je vhodná pre všetky 155 mm húfnice s kalibrom 39, 45 alebo 52. Tento typ striel sa používa pri taktických vojenských cvičeniach, slávnostných salvách alebo v priestoroch, v ktorých nie je možné vykonávať ostré streľby respektíve využívať muníciu s projektilom. Strelivo 155 mm ECv sa skladá zo špeciálnej prázdnej zátky, ktorá nahradzuje projektil a dvoch modulárnych náplní ECv. Okrem výroby tréningovej delostreleckej munície sa podnik VOP Nováky sústredí aj na výrobu delostreleckej munície od 122 mm do 152 mm, mínometnej munície od 60 mm do 120 mm a zároveň sa špecializuje na technické predĺženie života munície.

Zuzana 2 využíva cvičnú muníciu od VOP Nováky Foto: MSM GROUP
SIAF, pr, nepouzivat Zuzana 2 využíva cvičnú muníciu od VOP Nováky

Spoločnosť VOP Nováky je súčasťou holdingu MSM GROUP, ktorý združuje prevažne slovenské podniky na výrobu rôznych typov strednokalibrovej a veľkokalibrovej munície a vo výrobe munície sa radí medzi európsku špičku. Do technického a technologického zázemia svojich firiem holding MSM GROUP pravidelne investuje milióny eur a výnimkou nie je ani VOP Nováky. Vďaka kontinuálnym investíciám do automatizácie, robotizácie a výrobných kapacít spoločnosti sa VOP Nováky radí medzi najmodernejšie európske prevádzky v rámci svojho oboru, vďaka čomu sa stáva stále významnejším zamestnávateľom v regióne Hornej Nitry. Za posledný rok sa novácky výrobca munície rozrástol na takmer 200 pracovníkov a ročne sa v závode vyrobí viac ako 150 tisíc kusov munície.

chyba