Pre viaceré okresy na Slovensku platia naďalej výstrahy pred povodňami

Topiaci sa sneh aj naďalej výrazne ovplyvňuje hydrologickú situáciu na Slovensku. Pre viaceré okresy platia výstrahy pred povodňami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal preto výstrahy, informuje o tom na sociálnej sieti a webovej stránke. Meteorológovia tiež upozorňujú na silnejší vietor na horách. V noci z utorka na stredu (27. 12.) treba na východe počítať aj s hmlou.

26.12.2023 11:50 , aktualizované: 20:48
debata (4)
Príjemne teplo, ako keby ani zima nebola
Video
Zdroj: TV Pravda

Výstraha druhého stupňa pred povodňami platí pre okresy Skalica, Senica, Turčianske Teplice, Nové Zámky a Zlaté Moravce. Zároveň výstraha prvého stupňa je vydaná pre okresy Malacky, Bratislava, Dunajská Streda, Komárno, Nové Zámky – juh, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Ilava, Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Žilina – sever, Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Žilina – Rajčanka, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Topoľčany, Bánovce nad Bebravou, Prievidza, Levice – západ aj východ a Žarnovica.

Na východnom Slovensku platí výstraha pred povodňami v okrese Michalovce a Kežmarok. Väčšina hydrologických výstrah platí do stredy.

Voda pri sútoku Dunaja a Moravy zaplavila časť... Foto: TASR, Dano Veselský
Bratislava počasie Dunaj Morava povodeň záplavy Voda pri sútoku Dunaja a Moravy zaplavila časť Slovanského nábrežia pod hradom Devín v Bratislave 25. decembra 2023.

Do stredajšej 15.00 h platia pre stredné Slovensko tiež výstrahy pred vetrom na horách. Druhý stupeň meteorológovia vydali pre okresy Brezno, Poprad a Liptovský Mikuláš. Nad pásmom lesa sa tam môže vyskytnúť silný vietor, ktorý môže dosiahnuť v nárazoch 135 až 160 kilometrov za hodinu, v priemere 90 až 105 kilometrov za hodinu, čo je silná až mohutná víchrica. Prvý stupeň SHMÚ vydal pre okresy Banská Bystrica, Ružomberok a Tvrdošín.

So silnejším vetrom treba počítať v okresoch Poprad a Liptovský Mikuláš. Výstraha prvého stupňa tam platí do stredajšej 5.00 h. Očakáva sa tam vietor v nárazoch s rýchlosťou 65 až 70 kilometrov za hodinu, s priemernou rýchlosťou 45 kilometrov za hodinu.

Meteorológovia upozorňujú na hmlu na východe Slovenska, vydali preto výstrahu prvého stupňa. Platí pre takmer celý Košický a Prešovský kraj od 22.00 h do stredy 10.00 h. Očakáva sa tam výskyt hmiel s dohľadnosťou 50 až 200 metrov. „Znížená dohľadnosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity,“ dodal SHMÚ.

Niektoré stanice SHMÚ zaznamenali vôbec najteplejší deň počas vianočných sviatkov v histórii meraní týchto staníc. Rekordne teplé počasie tak pokračovalo aj počas utorka, informuje ďalej SHMÚ. Ide napríklad o stanice Bratislava letisko (25. 12.), Sliač (26. 12.) alebo Trebišov (25. 12.). „Rekordne teplo bolo aj na ďalších staniciach,“ doplnil SHMÚ. Meteorológovia priblížili, že v pondelok (25. 12.) namerali na bratislavskom letisku 15 stupňov Celzia, v utorok zas v Blahovej, Lenartovciach a Kokave nad Rimavicou. Zároveň v Žiari nad Hronom, Sliači a na severe Spiša – v Osturni bolo v utorok 14 stupňov Celzia.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #SHMÚ #povodne