V sobotu bolo zlé počasie? Nedeľa bude ešte horšia. SHMÚ vydal viacero výstrah

Po upršanej a chladnej sobote treba v nedeľu rátať na väčšine územia so silnejším vetrom, ako aj s poľadovicou a tvorbou snehových jazykov. Silnejšie zafúka aj v horských oblastiach. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal niekoľko výstrah.

06.01.2024 10:03 , aktualizované: 19:55
SR Skalka Stredisko Lyžiarske BBX Foto: ,
Lyžiari v stredisku na Skalke pri Kremnici v sobotu 6. januára 2024.
debata (1)
Je to tu. Cez víkend prichádza krutá zima
Video

V okresoch Rožňava, Košice-mesto, Košice-okolie, Trebišov a Michalovce platí od nedele 8.00 h druhý stupeň výstrahy pred vetrom. V nárazoch môže dosiahnuť rýchlosť 85 až 105 kilometrov za hodinu. Vo zvyšných okresoch Košického kraja platí prvý stupeň výstrahy.

Výstrahu prvého stupňa pred vetrom vydali meteorológovia pre celý Bratislavský, Trnavský aj Trenčiansky kraj, ako aj na väčšine územia Nitrianskeho kraja a vo viacerých okresoch Žilinského a Prešovského kraja. Platí aj pre okres Brezno. Vietor môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu. Výstrahy pred vetrom platia predbežne do pondelka do 12.00 h.

Žiarivé vrchy Západných Tatier ako z katalógu. Zasnežené vrcholky dotvárajú ich krásu
Video

Poľadovica môže potrápiť takmer celé územie Slovenska s výnimkou niektorých okresov na juhu Slovenska, kde meteorológovia nevydali výstrahu. Od polnoci platí výstraha prvého stupňa pre okresy Banskobystrického, Prešovského a Žilinského kraja. Vo viacerých lokalitách bude trvať výstraha po celý deň. SHMÚ varuje aj pred snehovými jazykmi a závejmi, a to najmä na severe. Výstraha prvého stupňa platí pre viaceré okresy Žilinského, Prešovského kraja a v okresoch Považská Bystrica a Spišská Nová Ves.

Výstraha prvého stupňa pred vetrom bude platiť od nedele 18.00 h v polohách nad približne 1500 metrov nad morom v okresoch Žilina, Martin, Ružomberok, Dolný Kubín, Námestovo, Liptovský Mikuláš, Poprad a Brezno. V nárazoch môže dosiahnuť vietor rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu.

Skalka, lyžovanie Čítajte viac Chýba vám v upršanom meste pravá zima? Navštívili sme miesta, kde si zalyžujete na čerstvom snehu

V sobotu večer platia vo viacerých lokalitách výstrahy pred povodňou. Druhý stupeň povodňovej aktivity platí pre okresy Senica, Turčianske Teplice, Michalovce a Trebišov. Výstraha prvého stupňa trvá v okresoch na Záhorí, na strednom i hornom Považí, hornej Nitre, ako aj v niektorých okresoch dolnej Nitry a Oravy a taktiež v okresoch Zlaté Moravce, Zvolen, Banská Bystrica a Brezno.

V Tatrách zvýšené lavínové nebezpečenstvo

Zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, platí v sobotu v Západných Tatrách a na západe Vysokých Tatier. Vo Fatrách, na východe Vysokých Tatier a Nízkych Tatrách je nebezpečenstvo lavín mierne. Informoval o tom Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS).

Žiarivé vrchy Západných Tatier ako z katalógu. Zasnežené vrcholky dotvárajú ich krásu
Video

Najviac nového snehu pribudlo vplyvom západného prúdenia v západných častiach Tatier, za posledné tri dni to bolo do 50 centimetrov nového snehu. Hranica sneženia sa menila, no nad 1500 metrov boli teploty stále pod nula stupňov Celzia.

Pretrváva veľmi silný severozápadný vietor, hlavným problémom je preto vetrom previaty sneh. „Nebezpečné sú strmé žľaby najvyšších polôh, kde vietor ukladal snehové dosky a vankúše a vytvoril preveje. Vzhľadom na silný vietor neodporúčame dlhé a náročné túry na hrebeňoch,“ upozornil Krajčí.

Pri Žiline napadalo snehu ako z rozprávky. Pozrite si krásne zábery zo Súľova
Video

Pod hranicou 1500 metrov podľa neho padal väčšinou mokrý sneh, ktorý sa dobre previazal s podkladom. Pod skalnými stenami sa môžu nachádzať vrstvy krúpok, ktoré môžu by klznou vrstvou lavín.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #SHMÚ #povodne #výstraha