Zavreté školy, zakázané návštevy, chorá prezidentka. Respiračné choroby opäť rýchlo pribúdajú

Sezóna respiračných ochorení je v plnom prúde, nemocnice zakazujú návštevy a školy zavádzajú chrípkové prázdniny. Kvôli covidu musela zrušiť svoj program aj prezidentka Zuzana Čaputová.

06.02.2024 14:30
debata (10)
Lekárka: Chrípka je vážne ochorenie, nie je to iba prechladnutie
Video

Lekári v Trenčianskom samosprávnom kraji nahlásili v minulom týždni 6 666 akútnych respiračných ochorení (ARO). V porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla chorobnosť na ARO o 14,24 percenta.

Najvyššia chorobnosť na ARO bola podľa trenčianskej regionálnej hygieničky Ľudmily Bučkovej minulý týždeň v Trenčiankom kraji v okrese Bánovce nad Bebravou, kde dosiahla úroveň 4139 ochorení na stotisíc obyvateľov. Najnižšia chorobnosť – 1 669 ochorení na stotisíc obyvateľov – bola v okrese Prievidza.

testovanie Covid 19 Šamorín Čítajte viac Infikovaných covidom a chrípkou opäť pribúda, zdravotníci si však veria. Ako budú vyzerať sviatky?

Chrípkové prázdniny

Z celkového počtu ochorení bolo 2 087 ochorení na chrípku a chrípke podobné ochorenia. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla chrípková chorobnosť v TSK o 37 percent. Z dôvodu respiračných ochorení prerušili minulý týždeň školskú dochádzku v 14 materských a desiatich základných školách.

Lekári minulý týždeň nahlásili aj osem ochorení na covid, sedem z nich bolo v Trenčianskom okrese. Riaditelia môžu školy alebo škôlky zatvoriť v prípade, ak chýba viac ako 20 percent žiakov z celkového počtu detí. Platí to v prípade chrípky aj šírenia covidu. Vyučovanie preruší riaditeľ školy na základe odporúčania príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

Zvyčajne sa chrípkové prázdniny vyhlásia na potrebný čas pre celú školu alebo škôlku, ale je možné prerušenie aj v jednotlivých triedach alebo len na prvom či druhom stupni.

Zuzana Čaputová / Stanford / Čítajte viac Čaputová mala pozitívny test na covid, zrušila svoj program v Pittsburghu

Prezidentka Zuzana Čaputová mala pozitívny test na covid. Zrušila preto v nedeľu v Pittsburghu program posledného dňa svojej pracovnej cesty v USA. Slovenská hlava štátu vycestovala na štátnu návštevu do Kanady v pondelok (29. 1.). Navštívila Ottawu a Toronto. Potom sa presunula na pracovnú cestu USA, konkrétne do San Francisca a Pittsburghu. Na Slovensko by sa mala vrátiť dnes. Jej hovorca Martin Strižinec doplnil, že vzhľadom na zdravotný stav prezidentka zároveň ruší aj svoj pracovný program po návrate na Slovensko na najbližšie dni.

Chrípka sa šíri i v okrese Trnava, kde chorobnosť narástla o o 87,19 percent. Z dôvodu vysokej chorobnosti bolo zatvorených 43 materských, 21 základných a štyri stredné školy. „Z hľadiska vekovej distribúcie bola najvyššia chorobnosť vo vekovej skupine detí do piatich rokov. Z celkového počtu ARO bol u 3,9 percenta ochorení hlásený komplikovaný priebeh najčastejšie zápalom stredného ucha a prínosových dutín,“ konštatoval riaditeľ Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trnave Tomáš Hauko.

Z dôvodu vysokej chorobnosti zatvorili dve materské školy (MŠ), dve základné školy (ZŠ) a a jednu strednú školu (SŠ) v okrese Dunajská Streda, 14 MŠ a deväť ZŠ v okrese Galanta, v okrese Trnava osem MŠ, tri ZŠ a dve SŠ. V okrese Hlohovec prerušili vyučovanie na ôsmich MŠ a dvoch ZŠ, v okrese Piešťany na štyroch MŠ a dvoch ZŠ. Na Záhorí v okrese Skalica zatvorili dočasne päť MŠ a dve ZŠ a v okrese Senica dve MŠ a po jednej ZŠ a SŠ.

Obdobná situácia nastala v Nitrianskom kraji. Ako informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre, celkovo bolo v piatom kalendárnom týždni zaznamenaných 2 509 prípadov ochorenia. „Oproti predchádzajúcemu týždňu to predstavuje nárast chorobnosti o 147 percent,“ uviedol úrad.

Pre vysoký počet ochorení boli v kraji zatvorené desiatky škôl. Ako informoval RÚVZ, vyučovací proces musel byť prerušený celkovo v 33 materských školách, 23 základných školách a tiež v jednej strednej škole a v jednom prípade aj v detských jasliach.

Najviac chorých bolo vo vekovej skupine nula- až päťročných detí. „Priebeh ochorení bol komplikovaný u 139 osôb. Z celkového počtu hlásených ochorení bolo 52,5 percenta zápalov prínosových dutín, 17,3 percenta zápalov pľúc a 30,2 percenta zápalov stredného ucha. Ochorenia hlásilo 45 percent praktických lekárov pre deti a dorast a 38 percent lekárov pre dospelých,“ doplnili nitrianski hygienici.

Zákaz návštev

Nemocnica s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach zakázala návštevy pacientov pre zhoršenie epidemiologickej situácie v súvislosti s respiračnými ochoreniami. Informoval o tom v piatok riaditeľ nemocnice Peter Glatz.

Zdravotnícke zariadenie rovnako vydalo zákaz pohybu osôb po areáli nemocnice, opatrenie sa netýka výučby strednej zdravotníckej školy, vyšetrení v ambulanciách či sprevádzania pacientov na vyšetrenia. Nemocnica tak chce znížiť pohyb osôb v areáli a znížiť prípadné riziko nákazy hospitalizovaných pacientov na jednotlivých oddeleniach.

Opatrenia vedenie nemocnice po dvoch týždňoch vyhodnotí. Ak to situácia dovolí, zákazy odvolá. V prípade, že sa situácia nezlepší, zákaz návštev i zákaz pohybu osôb v areáli ponechá.

Liečba chrípky a jej podobnosť s covidom

  • Aká choroba je chrípka? Nástup chrípky je náhly, z plného zdravia. Často sa začína zimnicou, triaškou, bolesťami hlavy a prudko stúpajúcou teplotou na 39 – 40 stupňov. Chorý má bolesti svalov a kĺbov, suchý, dráždivý kašeľ, pocit sucha a škriabania v hrdle, nádcha sa začína 1 až 2 dni po začiatku ochorenia. Ku klinickým príznakom dochádza už v priebehu 1 až 3 dní od infikovania sa. Pokiaľ nevzniknú komplikácie, príznaky po 3 až 5 dňoch odznejú, k úplnému uzdraveniu dochádza po 2 až 4 týždňoch.
  • Aká je liečba? Chrípka sa nelieči, len sa miernia príznaky. Nevyhnutný je pokoj na lôžku, odporúčané sú lieky na tlmenie bolesti hlavy, svalov a zníženie teploty a dostatočný príjem tekutín. Jestvujú však lieky – antivirotiká, ktoré obmedzujú a zastavujú rozmnožovanie vírusu v dýchacích cestách, ale tie sa využívajú len vo výnimočných prípadoch najmä pre nežiaduce účinky.
  • Aký je rozdiel medzi chrípkou a covidom? Covid a chrípka disponujú niekoľkými rozdielmi. Základnou odlišnosťou je, že obe ochorenia sú spôsobené rôznymi vírusmi. Zatiaľ čo chrípka je spôsobená vírusmi chrípky A a B, covid je spôsobený novým koronavírusom nazývaným SARS-CoV-2. Navyše ich príznaky sa tiež objavujú rozdielne a v rôznom čase.

Zdroj: ÚVZ

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #Covid-19 #respiračné choroby