Šéfom SIS už bude môcť byť hocikto, hovorí Kolíková. Mimoriadny výbor neotvorili, zvažuje podanie na GP

Mimoriadny výbor na kontrolu Slovenskej informačnej služby (SIS) sa v utorok napoludnie napokon nekonal. Dôvodom bolo pretrvávajúce rokovanie parlamentu. Zasadnutie zvolala predsedníčka výboru a poslankyňa Mária Kolíková (SaS) kvôli zmenám štatútu tajnej služby. Výbor sa pokúsia otvoriť opäť v stredu o 8.00.

27.02.2024 11:25 , aktualizované: 18:18
debata (61)
M. Kolíková o zmene štatútu SIS
Video
Zdroj: TV Pravda

Stretnutie sa malo konať za zatvorenými dverami s jediným bodom programu – zmena štatútu SIS. Ako uviedla Kolíková, výbor bol „zmarený“, keďže predseda parlamentu Peter Pellegrini zrušil obedovú prestávku o 12.00, ktorú chceli využiť na zasadnutie výboru. „Bolo dôležité, aby prišiel námestník SIS, aby sme sa ho opýtali, ako obstál test zákonnosti pri prijatí takejto zmeny štatútu,“ vyjadrila sa.

Zmena štatútu podľa nej mení to, čo je uvedené v zákone. „Zákon jasne hovorí, že SIS vedie riaditeľ a tu sa vytvára priestor, aby to viedol človek, ktorý nemá žiadny vzťah s predchádzajúcim riaditeľom SIS riadne vymenovaným prezidentkou,“ priblížila. „Je tam vytvorený priestor pre kohokoľvek, aby mohol viesť Slovenskú informačnú službu, tie podmienky sú veľmi zúžené,“ pokračovala.

Kolíková zvažuje dať štatút so zmenami v SIS na preverenie generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi.

Zmenený štatút už čítali

Opoziční poslanci, ktorí sú členmi výboru, sa už mali možnosť oboznámiť s utajovaným materiálom. Obavy odborníkov a verejnosti považujú za opodstatnené. Ako uviedla poslankyňa Zuzana Števulová (PS), dianie v parlamente v súvislosti s rokovaním výboru jej pripomína obdobie mečiarizmu.

Odvolanie Pavla Gašpara (Smer) z funkcie štátneho tajomníka ministerstva spravodlivosti, na ktorej aktuálne pôsobí, je podľa nej „na spadnutie“, čo ho približuje k stoličke šéfa SIS. Ak by však malo dôjsť k jeho vymenovaniu, musel by už mať za sebou bezpečnostnú previerku.

Dvojstupňový systém menovania šéfa tajnej služby (schválenie vládou a menovanie hlavou štátu) nie je podľa nej nastavený náhodou, je tak upravený preto, aby sa do čela SIS dostal profesionál.

M. Dubéci a Z. Števulová k zrušenému výboru na kontrolu SIS
Video
Zdroj: TV Pravda

Jej stranícky kolega Martin Dubéci (PS) uviedol, že predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas) v utorok „škandalózne a hanebne“ zabránil rokovaniu výboru. „Národná rada má ako jediná právomoc kontrolovať SIS, a na tomto výbore sme mali preberať naozaj vážnu vec aj s vedením tejto služby. Peter Pellegrini doslova znemožnil riadne fungovanie ústavných orgánov štátu,“ kritizoval lídra Hlasu.

V parlamente v utorok neprešla ani novela zákona o SIS z dielne Tomáša Valáška (PS). Navrhoval, aby bol kandidát na funkciu riaditeľa SIS verejne vypočutý Výborom NR SR pre obranu a bezpečnosť. Navrhované riešenie zohľadňovalo podľa neho bežnú prax v okolitých štátoch.

Koalícia chce na čelo SIS Gašpara mladšieho

Doplnenie štatútu tajnej služby ešte minulý týždeň schválila vláda Roberta Fica (Smer). Predkladal ho prvý námestník SIS Tomáš Rulíšek, ktorý je aktuálne poverený riadením služby.

Ficov kabinet okrem toho v polovici mesiaca schválil, že novým riaditeľom spravodajskej služby sa má stať poslanec Smeru Pavol Gašpar. Hlavu štátu, ktorá riaditeľa SIS vymenúva i odvoláva, však vláda obišla. O nominácii Gašpara mladšieho, ktorý je synom bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, sa dozvedela medzi poslednými. Zuzana Čaputová sa v reakcii na meno potenciálneho šéfa SIS vyjadrila, že sa s jeho menovaním ponáhľať nebude, pretože služba je nateraz v dobrých rukách.

Fico, Pavol Gašpar, Čítajte viac Prípad Gašpar: Čaputová ešte o šéfovi SIS nerozhodla, Fico už áno. Vláda našla spôsob, ako obísť prezidentku

Prezidentka Zuzana Čaputová považuje schválenú úpravu v štatúte SIS za účelovú zmenu, prostredníctvom ktorej môžu byť obídené právomoci hlavy štátu. Poukázala aj na to, že proces výmeny vedenia SIS sa deje v utajenom režime a bez zodpovedajúcej komunikácie zo strany vládnej koalície. „Keďže v prípade štatútu SIS ide o zmenu interného dokumentu, jeho preskúmanie je podľa prezidentky veľmi problematické. Naša právna úprava totiž nepočíta s možnosťou, že by vláda nerešpektovala ústavou a zákonom dané právomoci prezidenta,“ skonštatoval riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR Jozef Matej.

Pripomenul, že tento postup sa vláda rozhodla spustiť len pár dní potom, ako prezidentke doručila meno kandidáta na riaditeľa SIS, ktorého vyberala takmer štyri mesiace.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská informačná služba #Tibor Gašpar #Pavol Gašpar