Kauza falošný prezidentský web: Korčok podá trestné oznámenie, reagovala aj Pellegriniho agentúra

Kampaň nabrala týždeň pred druhým kolom prezidentských volieb na obrátkach. O kandidátovi a víťazovi prvého kola Ivanovi Korčokovi niekto vytvoril podvodný web ivankorcok2024.sk. Poukázala na to facebooková stránka Hoaxy a podvody, ktorá ho skúmala. Korčok pritom ako kandidát svoj vlastný web má, povinnosť mu totiž vyplýva zo zákona. V súvislosti s falošným webom už avizoval, že podá trestné oznámenie.

29.03.2024 21:25 , aktualizované: 30.03.2024 18:30
debata (319)
Korčok a Pellegrini pred diskusiou v RTVS
Video
Zdroj: TV Pravda

Webová stránka, ktorá sa na prvý pohľad javí ako oficiálny web kandidáta, používa vymyslené citáty Korčoka a indikuje, že ide o oficiálnu doménu. Hoaxy a podvody upozornili, že na stránke sa síce nachádza aj tvrdenie, že môže ísť o fikciu, no je na málo viditeľnom mieste a „môže dôjsť k podvodnému konaniu voči voličom“.

„Analytický tím zistil, že v zdrojovom kóde uvedenej stránky sa nachádza odkaz na videosúbor v tvare „https://ik.cre­oadvertising.on­line/…/2024/03­/video.mp4,“ informovali Hoaxy a podvody. Programátori podľa nich zanechali za sebou formu stopy, ktorá „môže naznačovať pozadie výroby webu“.

„Buď priamo indikuje jeho autorov alebo došlo k uvedeniu veľmi konkrétneho odkazu na video bez vedomia osôb spojených s „https://ik.cre­oadvertising.on­line/“ (a teda došlo aj k zneužitiu komerčnej značky),“ uviedli s tým, že ide o manipuláciu v rámci volebnej kampane, pretože informácie sú falošné, no tvária sa ako reálny obsah.

Na webe, ktorý sa tvári ako oficiálna prezidentská stránka, sú informácie o Korčokovi rozdelené do desiatich kategórií vrátane jeho vzťahu s premiérom Robertom Ficom, Igorom Matovičom, údajné vyjadrenia o postoji kandidáta k izraelsko-palestínskemu konfliktu, bombardovaniu Juhoslávie či k ruskej invázii na Ukrajine.

Duel Korčok – Pellegrini v RTVS

Prvý duel prezidentských kandidátov Ivana Korčoka a Petra Pellegriniho pred rozhodujúcim druhým kolom volieb. 28. marec 2024

Fotogaléria
Prezidentská debata Ivana Korčoka a Petra...
Ivan Korčok prichádza na debatu do RTVS.
+8Peter Pellegrini prichádza na debatu do RTVS.

„Považujem Igora Matoviča za hlupáka, ale zistil som, že keď môj názor nevyslovím, nikoho nezaujíma… a tak som sa mlčky a potichu stal ministrom zahraničných vecí. Na vláde som mlčal a po vláde som kedy tedy dal nejaké svoje vyjadrenie, samozrejme proti Igorovi Matovičovi… Nakoniec som ho podrazil, nie kvôli Vám priatelia – črtala sa pre mňa nová kariérna príležitosť,“ uvádza sa na stránke, ktorá evidentne zneužíva meno prezidentského kandidáta. Web obsahuje tiež množstvo gramatických chýb.

S otázkami či web eviduje a či zisťuje, kto je za ním, sa Pravda obrátila aj na volebný tím Ivana Korčoka, a tiež na spoločnosť, ktorú stránku Hoaxy a podvody spomína.

Príchod Korčoka a Pellegriniho na prezidentský duel
Video
Zdroj: TV Pravda

Korčok: Nie je zložité dovtípiť sa, odkiaľ snahy pochádzajú

Bývalý šéf diplomacie za podvodnou stránkou vidí blížiace sa volebné finále, paniku v tíme oponenta a pokus ovplyvniť výsledok volieb.

„Po záhadných časopisoch za státisíce, videách odsúdeného korupčníka, letákoch, o ktorých nikto nič nevie, je tu ďalší zúfalý pokus ovplyvniť výsledok prezidentských volieb. Pán Pellegrini už mesiace verejnosť varuje pred deepfejkami a klamlivými kampaňami. A pritom fejkový web teraz spravil niekto, komu veľmi záleží na víťazstve môjho protikandidáta v prezidentských voľbách. Keďže sú v súťaži už len dvaja kandidáti, nie je zložité dovtípiť sa, odkiaľ tieto zúfalé snahy pochádzajú,“ uviedol pre Pravdu s tým, že podá trestné oznámenie.

V sobotu dopoludnia Korčokov tím informoval, že jeho oficiálna prezidentská webstránka čelí od piatkového večera hackerským útokom a v sobotu bola nedostupná.

Forró, Kubiš, Korčok, Pellegrini Čítajte viac Kto platí prezidentské kampane? Korčokovi prispieva nenápadný milionár, Pellegrinimu státisíce daruje strana, Kubiš platí z vlastného vrecka

V odkaze, ktorý podľa stránky Hoaxy a podvody, môže, ale nemusí naznačovať, kto je za podvodným webom sa spomína „creoadvertising“. Podľa obchodného registra firma Creo advertising existuje. Ako sme už v minulosti informovali, pred parlamentnými voľbami zabezpečovala vonkajšie reklamy ako aj väčšinu propagačných aktivít pre ľudí okolo Petra Pellegrinho a rovnako sa tak podieľa na marketingovej prezentácii šéfa parlamentu pred tohtoročnými prezidentskými voľbami. Tržby Creo advertising podľa údajov Finstatu vlani oproti roku 2022 stúpli takmer osemnásobne na 2,6 milióna eur.

Pellegrini odmietol spájanie s podvodným webom

O reakciu sme požiadali v piatok večer aj hovorkyňu Petra Pellegriniho, médiám zaslala stanovisko v sobotu popoludní.

„Dôrazne odmietame zavádzajúce výroky Ivana Korčoka, v ktorých spája údajné útoky na svoje stránky s kampaňou Petra Pellegriniho. Rovnakou logikou by sme mohli tvrdiť, že samotný Ivan Korčok stojí za celou nechutnou antikampaňou, ktorú voči Petrovi Pellegrinimu vedú Korčokovi podporovatelia vrátane Igora Matoviča,“ uviedla v reakcii hovorkyňa Petra Pellegriniho Patrícia Medveď Macíková.

Podľa jej vyjadrenia sa Korčok svojím arogantným vystupovaním a neustálym rozdeľovaním spoločnosti diskvalifikoval na pozíciu prezidenta, ktorý má zastupovať všetkých ľudí na Slovensku. „Tomuto obrazu netreba pomáhať žiadnou antikampaňou – dokonale to zvládnu jeho politickí podporovatelia Šimečka, Sulík, Heger, Matovič, Naď, Budaj, Šeliga či Dzurinda, ktorí zdevastovali Slovensko a celé roky rozdeľujú národ na „dobrých a zlých“, „slušných a neslušných“, „demokratických a nedemokratických“. Presne toto čaká Slovensko ďalších päť rokov po prípadnom zvolení Ivana Korčoka,“ pokračovala.

K hackerských útokom na web Korčoka uviedla, že s rovnakou správou prišlo pred parlamentnými voľbami 2023 aj Progresívne Slovensko, ale „nikdy sme sa nedozvedeli, ako to bolo v skutočnosti“ a rovnaký „scenár dnes skúša pán Korčok a rovnaký bude aj výsledok,“ dodala.

Kuchynka tvrdí, že s webom nič nemá

Konateľ agentúry Radoslav Kuchynka reagoval na otázky Pravdy až v sobotu podvečer. „Ja osobne ani moja agentúra sme sa nepodieľali na žiadnych nekalých kampaňových aktivitách,“ uviedol.

Na otázky, ktoré mu redakcia zaslala, reagoval v rovnakom duchu ako Pellegriniho tím. „„Kauza“ s webom pána Korčoka až príliš pripomína „kauzu“ údajne hacknutého webu Progresívneho Slovenska pred poslednými parlamentnými voľbami. Isto čistou zhodou okolností, na aktuálnu „kauzu“ upozornila stránka, spravovaná asistentom poslanca PS pána Spišiaka,“ napísal konateľ agentúry.

Kuchynka sa tiež domnieva, že v kampani bolo, naopak, zneužité meno jeho agentúry. „V súčasnej situácii, kedy sa takmer celá kampaň v online priestore odohráva na sociálnych sieťach, má akýkoľvek útok na webovú stránku s minimálnym výtlakom akurát ten „zmysel“, že majiteľ stránky vystupuje ako obeť zákerného útoku. Považujem preto za veľmi pravdepodobné, že bolo meno našej agentúry hrubo zneužité v politickej kampani, keďže je známe a dohľadateľné, že naša agentúra sa podieľa na kampani Petra Pellegriniho – a týmto spôsobom viesť útok proti nášmu klientovi,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

319 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #Ivan Korčok #prezidentské voľby 2024