Audity, školenia, kamery či turnikety. Školy budú bezpečnejšie, dostanú na to vyše milióna eur

Teroristický útok v Prahe sa nesmie opakovať. Ministerstvá školstva a vnútra predstavili opatrenia, ktoré majú zabrániť podobným tragédiám, aká sa stala v decembri na Karlovej univerzite, a zvýšiť bezpečnosť žiakov a študentov. Medzi vysoké školy na Slovensku rozdelia milióny eur na bezpečnostné audity a využiť ich budú môcť napríklad aj na kamery či turnikety.

09.04.2024 11:31 , aktualizované: 18:27
debata (1)
Chcel zabíjať ako útočník z Prahy. Policajné komando zasiahlo
Video

Štátna tajomníčka Lucia Kurilovská v utorok na tlačovke uviedla, že potrebu zavedenia bezpečnostných opatrení posúril útok v Prahe, pri ktorom zomrelo 14 ľudí. Základným a stredným školám na Slovensku po ňom vyčlenili 2 500 policajtov a na školy zaslali dotazníky k ochrane mäkkých cieľov. Z dát chcú zistiť, v akom stave je ich bezpečnosť a identifikovať možné incidenty a problémy, ktoré číhajú na deti.

„To znamená, či majú určité indície, podozrenia z možného šikanovania, extrémizmu, radikalizmu, akým spôsobom je tá škola chránená,“ priblížila Kurilovská. Keď dotazníky vyhodnotia, školám budú vedieť dať konkrétne odporúčania. Pridelení policajti pomáhajú školám aj ako konzultanti možných incidentov. Dotazník doteraz vyplnilo 54 percent škôl, zapojiť sa môžu ešte do konca mája.

Policajti zaisťujú ulicu v centre Prahy v...
Policajt stráži ulicu po streľbe v centre Prahy...
+6Záber na strechu Filozofickej fakulty v Prahe.

Školy dostanú milióny

Stav bezpečnosti na vysokých školách budú zisťovať cez audity, financie im na ne poskytne ministerstvo školstva. Verejným vysokým školám vyčlení jeden milión eur, 70-tisíc eur pôjde súkromným vysokým školám a pre Slovenskú zdravotnícku univerzitu. Balík peňazí sa bude školám rozdeľovať na základe ich veľkosti, respektíve počtu študentov a zamestnancov. Deliť si budú sumu od 6 000 eur (najmenšia vysoká škola), až po 206 000 eur (najväčšia vysoká škola).

„Finančné prostriedky sme schopní uvoľniť po splnených zákonných povinností v čom najkratšej dobe, hovoríme o maximálne niekoľkých týždňoch, ale ja verím, že to bude omnoho skôr,“ deklaroval štátny tajomník ministerstva školstva Róbert Zsembera. Sumy, ktoré jednotlivé školy dostanú, zverejnia na webe.

Zsembera si uvedomuje, že nejde o tému len na jeden rok, aj preto sa budú snažiť získať ďalšie peniaze, aby školám pomáhali. Vysoké školy podľa neho už realizovali niekoľko opatrení, napríklad niekde už osadili turnikety či systémy kontroly vstupov. „Žiaľ, situácia, ktorá nastala v decembri minulého roku, túto tému zintenzívnila,“ skonštatoval. Z európskych prostriedkov plánujú v druhej polovici roka vypísať tiež 10-miliónovú výzvu na podporu duševného zdravia.

Lenka Svoradová a Tomáš Drucker o regulácii smartfónov v školách Čítajte viac V školách zakážu mobily, niektoré ročníky budú mať výnimky. Za porušenie môže hroziť aj neospravedlnená hodina

Kamery v areáloch škôl

Kurilovská vyzdvihla, že „veľmi výrazné prostriedky“ boli vyčlenené na kamerové systémy. „Hovoríme o miliónoch eur,“ podčiarkla. Slúžiť majú nie na monitorovanie interiérov, ale na snímanie areálov škôl. Podotkla, že práve vďaka záznamom sa dokážu veľmi dobre vyhodnocovať incidenty.

Na vysokých školách je podľa nej situácia iná, pretože pohyb osôb je v ich priestoroch ťažko kontrolovateľný. Vypracovali preto bezpečnostné štandardy, aby školy vedeli, ako si vybrať spoločnosť, ktorá im spraví bezpečnostný audit. Týkať sa to má aj internátov a tiež prednáškových a seminárnych miestností. Kurilovská dodala, že pri práci na dotazníku prišli na veci, ktoré neboli doteraz riešené. Firmy, ktoré majú robiť bezpečnostné audity, by mali podľa štátnej tajomníčky prejsť aj akreditáciou. Nateraz je podľa nej ťažké hovoriť, či budú musieť byť pri vstupoch do škôl turnikety, alebo detektory kovov.

Druhou cestou, ako chrániť vysoké školy, bude príprava zamestnancov na prípadný vstup útočníka do budovy. Školy by v tejto súvislosti mohli dostať aj odporúčania, na ktoré firmy sa obrátiť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #vysoké školy