Prokuratúra preverovala Lučanského smrť. Prišla k záveru, že nedošlo k cudziemu zavineniu

Generálna prokuratúra v Prešove prišla po policajnej inšpekcii k záveru, že pri okolnostiach smrti bývalého šéfa polície Milana Lučanského nedošlo k cudziemu zavineniu.

10.04.2024 13:20
Milan Lučanský Foto:
Milan Lučanský
debata (168)
Kaliňák: Dozvieme sa skutočnosti, ktoré potvrdia, že verzia o samovražde nie je pravdivá
Video

“Generálna prokuratúra SR na základe podania splnomocnenca poškodených JUDr. Miroslava Radačovského preskúmala trestnú vec týkajúcu sa gen. Mgr. M. L. a skonštatovala zákonnosť uznesenia o zastavení trestného stíhania, pokiaľ ide o zranenie oka zo dňa 09. 12. 2020 a samovraždu zo dňa 29. 12. 2020 nezistiac cudzie zavinenie inej osoby na vzniku týchto zranení,“ potvrdil pre aktuality.sk hovorca Krajskej prokuratúry v Prešove Marián Spišák.

Prokurátor generálnej prokuratúry v marci 2023 vydal pokyn doplniť dokazovanie. Žiadal o doplnenie dokazovania vo vzťahu k objasneniu motivácie generála Lučanského pri spáchaní samovraždy a vo vzťahu k tomu, či príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) dostatočným spôsobom reagovali na stav Lučanského za účelom zabráneniu či predídeniu samovraždy a či prijali opatrenia zodpovedajúce jeho zdravotnému a psychickému stavu.

Gašpar o Lučanskom: Vo väznici si zobrali život viacerí
Video

Vyšetrovateľ podľa pokynu opätovne začal trestné stíhanie a doplnil dokazovanie k príslušníkom ZVJS. Vyšetrovanie uzavreli s tým, že dozorcovia vo väzbe sa v súvislosti s úmrtím policajného generála nedopustili trestného činu.

Aj v tomto prípade je teda vyšetrovanie už uzavreté s tým, že ani dozorcovia vo väzbe sa v súvislosti s úmrtím policajného generála nedopustili trestného činu. „Proti tomuto rozhodnutiu podal splnomocnenec poškodených JUDr. Miroslav Radačovský sťažnosť, ktorú prokurátor dňa 09. 02. 2024 ako nedôvodnú zamietol,“ vysvetlil hovorca prešovskej prokuratúry.

Spis prípadu je znovu na generálnej prokuratúre. Splnomocnenec poškodených podal žiadosť o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia vyšetrovateľa a prokurátora.

Exšéf polície Milan Lučanský zomrel 30. decembra 2020 po tom, ako sa 29. decembra v Ústave na výkon väzby a trestu odňatia slobody v Prešove pokúsil o samovraždu.

Prečo si Zurian myslí, že Lučanského zabili
Video
168 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Lučanský #smrť Milana Lučanského