Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

Vo Vysokých Tatrách začala 16. apríla platiť jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov. Zakazuje im vstúpiť do lokalít, v ktorých sa doteraz mohli bez problémov pohybovať. Takéto pravidlo zaviedol nový Návštevný poriadok Tatranského národného parku platný od decembra.

18.04.2024 07:00
Tatranský národný park (TANAP) Foto:
Správa Tatranského národného parku (TANAP)
debata (11)

“Jarná uzávera bude trvať do 31. mája,” zdôraznila koordinátorka vzťahov s verejnosťou Správy TANAPu Nina Obžutová. “Výnimka nebola udelená žiadnemu združeniu ani spolku.” Správa TANAPu argumentuje, že prioritou je ochrana fauny a flóry. “Práve v tomto období sa rodia mláďatá a príroda sa prebúdza,” tvrdí Obžutová.

Jarná uzávera. Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov a skialpinistov až do konca mája
Video

Nový Návštevný poriadok TANAPu de facto predlžuje letnú turistickú sezónu. Zimná uzávera vysokohorských chodníkov sa končí už o dva týždne skôr, teda 1. júna. To je však pre horolezcov a ďalších odporcov nových pravidiel príliš slabá náplasť.

“Zmeny v návštevnom poriadku napríklad spôsobili, že sa nedostaneme na rameno Kriváňa, na ktoré sme liezli odjakživa,” tvrdí predseda Slovenského horolezeckého spolku JAMES Anton Pacek.

“Nedostaneme sa ani do niektorých severných stien hlavného hrebeňa, ktoré boli doteraz dostupné. Pre prípravu na výstupy v Himalájach alebo Alpách sú tieto terény pre nás absolútne nevyhnutné.” Nový návštevný poriadok kritizuje aj známy tatranský horolezec Pavol Jackovič. “Takéto obmedzenia sú unikát. Na poľskej strane Tatier ich nemajú a aj vo svete by sme niečo podobné museli poriadne dlho hľadať.”

Predseda JAMESu Anton Pacek však vidí nádej na zmenu. “Našťastie sme našli porozumenie a došlo k dohode, že návštevný poriadok kompetentní opäť otvoria.”

Verejnosť vyzvali, aby Správe TANAPu posielali svoje pripomienky. V stanovenom termíne, teda do 31. marca, ich podľa koordinátorky vzťahov s verejnosťou Správy TANAPu Niny Obžutovej prišlo spolu 83.

“Niektorými pripomienkami sa zaoberáme a zvažujeme ich zapracovanie do návštevného poriadku. Boli aj pripomienky, ktoré sa opakovali, ale aj také, ktoré boli vo vzťahu k Tatrám irelevantné. Stalo sa aj to, že si ľudia pomýlili územie, ktoré pripomienkujú.”

Vlna kritiky sa zdvihla aj voči povinnosti horolezcov a skialpinistov sa pred každou vysokohorskou túrou povinne prostredníctvom internetu registrovať. Skialpinista Michal Weinciller sa preto napríklad nedostal do doliny.

“Člen stráže ochrany prírody nám oznámil, že ak nebudeme zaregistrovaní, do doliny nás jednoducho nepustí.“

Michal Weinciller však neverí, že takýto postup má oporu v zákone. Štátni ochranári totiž na registráciu využívali aplikáciu Horskej záchrannej služby, ktorá podľa neho môže zbierať osobné údaje, nie ich však odovzdávať ďalšiemu subjektu. Preto poslal štátnym ochranárom pripomienku veriac, že ju do novelizovaného návštevného poriadku zapracujú.

Nový návrh návštevného poriadku by mal vzniknúť do konca mája. Platiť začne zrejme na jeseň.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry