Pre Sulíka sa SaSanka skončila, na otázky novinárov neodpovedal

Predseda SaS Richard Sulík tvrdí, že podnikateľ Marián Kočner takmer dve hodiny bez jediného dôkazu vylieval špinu na jeho stranu.

28.02.2012 13:48 , aktualizované: 17:38
Richard Sulík Foto:
Šéf SaS Richard Sulík
debata (234)

„Tlačovka bola iba potvrdením špinavých útokov voči SaS. Preto sme sa rozhodli, že na Kočnera podáme trestné oznámenie,“ povedal v reakcii na obvinenia zo strany kontroverzného podnikateľa.

Sulík tvrdí, že z osobných stretnutí s Kočnerom zodpovednosť vyvodil, keď sľúbil, že ak v parlamentných voľbách nezíska v rámci strany najviac preferenčných hlasov, odstúpi. „Pre mňa sa táto téma skončila. Slovensko totiž čelí väčším problérmom, ako je výmena termostatu v byte pána Kočnera,“ uviedol.

Podľa Sulíka privatizácia SPP, o ktorú sa podľa Kočnera usilovali niektorí poslanci SaS, je výmysel. Rovnako odmietol aj údajných päť miliónov od ex-spolumajiteľa finančnej skupiny Penta Jozefa Špirka.

Sulík na otázky novinárov, ktoré sa týkali kauzy SaSanka, nechcel odpovedať. Tvrdil, že na prokuratúre odovzdal emailovú komunikáciu s Marianom Kočnerom a kauza sa tým preňho skončila.

Sulík tiež kritizoval TA3 za to, že dala taký veľký priestor „pocitom jedného človeka“.

Kočner vyvolal vlnu pobúrenia, Penta i SDKÚ obvinenia odmietli

Spoločnosť Penta podľa jej hovorcu Martina Danka vylučuje akýkoľvek finančný sponzoring politickej strany SaS. Penta sa podľa jeho slov v uvedenej strane neangažovala. Jediný kontakt s predsedom strany Richardom Sulíkom mal Jozef Špirko, a to ako viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov.

Danko tak reagoval na tvrdenie podnikateľa Mariána Kočnera, ktorý na tlačovej besede povedal, že SaS dostala v minulosti v igelitovej taške asi päť miliónov korún od skupiny Penta.

Danko pripomenul, že Jozef Špirko nie je už rok v aktívnom vedení skupiny Penta a nepodieľa sa na jej projektoch. Dodal, že prípadné vzťahy medzi Špirkom a Sulíkom sú jeho súkromnými aktivitami a nijako nesúvisia s Pentou. Akékoľvek otázky na túto tému podľa Danka treba klásť preto priamo Jozefovi Špirkovi.

Obvinenia Kočnera, ktoré padli na tlačovej konferencii, odmietla aj SDKÚ. V jej prípade totiž na stretnutí s médiami zaznelo, že poslanec strany Stanislav Janiš navrhol za kandidáta na generálneho prokurátora Dobroslava Trnku na priamy príkaz šéfa strany Mikuláša Dzurinda.

„Výroky Mariána Kočnera na adresu SDKÚ sú lživé. Mikuláš Dzurinda poslancovi Stanislavovi Janišovi príkaz, aby navrhol Dobroslava Trnku na post generálneho prokurátora, nedal. Zároveň vyhlasujeme, že SDKÚ od pána Kočnera nikdy nijaké peniaze neprijala,“ uvádza sa vo vyhlásení SDKÚ, ktoré poskytol hovorca strany Michal Lukáč.

Podnikateľ Ján Sabol sa dnes tiež nechal počuť, že sa nebude vyjadrovať k tvrdeniam, ktoré odzneli na  tlačovej besede Mariána Kočnera vo vzťahu k jeho osobe.

„Vzhľadom na to, že nie som sponzorom SaS ani inej politickej strany, necítim potrebu v tejto súvislosti čokoľvek komentovať,“ uviedol Sabol. Tvrdenia, že by bol Sabol sponzorom strany Sloboda a Solidarita (SaS)  poprel aj  Richard Sulík.

234 debata chyba