Čaputová: Jednorodičovským rodinám štát stále nevenuje dostatočnú pozornosť

Aj napriek tomu, že rodiny s jedným rodičom sú najviac ohrozené chudobou, akosi stále unikajú dostatočnej pozornosti štátu. Pri príležitosti štvrtkového Medzinárodného dna rodičov na to upozornila prezidentka SR Zuzana Čaputová, zástupcov jednorodičovských rodín tiež prijala v Prezidentskom paláci.

21.03.2024 19:07
debata (22)

Hlava štátu pripomenula, že na Slovensku vychovávajú samoživitelia viac ako 300 000 detí. „Vlastne, takmer každá tretia či štvrtá domácnosť je vedená jednorodičom a v 86 percentách prípadov je to mama,“ uviedla.

žena, dieťa Čítajte viac Bieda ohrozuje najmä ženy

Vyzdvihla zároveň snahu samoživiteľov, ktorí sú na svoje deti sami. „Snažíte sa pre svoje deti urobiť maximum, ste rovnocennými rodinami a želám si, aby ste mohli mať takýto pocit každý deň,“ zdôraznila.

Poukázala tiež na to, že mnohí zo samoživiteľov sa starajú o dieťa so zdravotným znevýhodnením, prípadne zažili v predchádzajúcom vzťahu násilie. Poďakovala sa tým, ktorí jednorodičov neprehliadajú a pomáhajú, vyzvala zároveň k ešte väčšej všímavosti a empatii voči tým, ktorí to majú v živote ťažšie ako ostatní. „Všetci vieme pomôcť svojím kúskom, hoc i len zmenou postoja k tomu, aby sme boli prajnejšou spoločnosťou pre každého,“ dodala prezidentka.

žena, práca, deti, disciplína, výchova, home office Čítajte viac Sociálnymi systémami prepadajú samoživiteľky aj živnostníci. Dôjde k zmene?
22 debata chyba
Viac na túto tému: #chudoba #Zuzana Čaputová #Jeden rodič