Ministri sa zhodujú, že zmena v telerozhlase je potrebná. Podľa Fica rozhodnutie spôsobí "politickú traumu" v opozícii

RTVS je v stave, v ktorom sú potrebné zmeny. Zhodli sa na tom ministri, ktorí sa k tejto téme vyjadrili pred rokovaním vlády. Otázky súviseli s predloženou verziou návrhu zmien v telerozhlase, ktorý podstatne mení kreovanie orgánov verejnoprávneho média.

13.03.2024 10:57 , aktualizované: 13:25
debata (17)
Ministri sa zhodujú, že zmena v RTVS je potrebná
Video

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer) uviedol, že na nevyhnutnosti zmien v súčasnej RTVS je v koalícii zhoda, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer) sa zároveň pridal ku kritikom obsahu vysielania telerozhlasu. „RTVS neplní svoje verejnoprávne poslanie,“ povedal.

Ľ. Machaj: Ide o to, aby sa verejnoprávne médiá dostali pod oveľa silnejšiu politickú moc
Video
Zdroj: tasr

Najostrejší bol minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS), ktorý zopakoval svoje myšlienky z utorkového (12. 3.) statusu na sociálnej sieti. Kritizuje osobu generálneho riaditeľa Ľuboša Machaja i nehospodárne využívanie drahých externých služieb, najmä však absenciu širšieho názorového spektra v obsahu vysielania.

Šimkovičová robí to, čo má. Taraba podporil ministerku
Video

„RTVS je roky paródiou vyváženosti a objektívnosti,“ vyhlásil Taraba, ktorý mieni, že súčasné verejnoprávne médium a jeho spravodajský výstup je ovplyvňovaný politickými väzbami na súčasnú opozíciu. „Úzka skupina ľudí, ktorá končí na kandidátkach PS, si z RTVS urobila stranícke médium. Toto nemá nič s pluralitou. Stanovisko vlády je jasné, Slovenská televízia a rozhlas majú patriť všetkým občanom,“ zdôraznil. Myslí si, že návrh, ktorý Ministerstvo kultúry SR predložilo v pondelok (11. 3.) do pripomienkového konania, na vláde schvália bez výraznejších zmien.

Ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas) potvrdila, že zdieľa názor, ktorý panuje v koalícii. „A to, že zmeny vo vedení RTVS podporujeme, pretože RTVS má byť objektívna, nemá sa správať ako súkromné médium,“ uviedla. Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas) si vie predstaviť zmenu v RTVS, k návrhu zákona sa však bližšie zatiaľ vyjadrovať nechce, odvoláva sa aj na legislatívny a pripomienkovací proces, ktorý môže modifikovať predloženie znenie. Za dôležité však pokladá najmä to, akým spôsobom je RTVS vedená.

Ďalší zástupca Hlasu vo vláde, minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš, tiež upozornil, že návrh je len na začiatku pripomienkového procesu. „Návrh sa preto môže meniť, radi sa vyjadríme k jeho finálnej verzii,“ uviedol Tomáš. „Faktom je, že RTVS potrebuje zmenu,“ dodal.

Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase neráta s rozdelením na dva samostatné subjekty, prináša však viacero zmien. Riaditeľa by mala po novom voliť sedemčlenná rada zložená z troch nominantov ministra a štyroch zvolených v parlamente. Vzniknúť má aj programová rada, ktorej väčšinu volí Národná rada SR. Opätovne sa má zaviesť inštitút zmluvy so štátom.

Návrh ostro odsúdila opozícia. Snahy o nový spôsob kreovania orgánov verejnoprávneho média, pri ktorom bude mať rozhodujúci vplyv minister kultúry a parlamentná väčšina, označila opozícia za snahu o zrušenie verejnoprávnosti RTVS a za pretvorenie mediálneho domu na propagandistický názor súčasnej vlády.

Fico chce mať otázku RTVS vyriešenú do leta

Návrhom zákona o Slovenskej televízii a rozhlase by sa mohol podľa premiéra Roberta Fica (Smer) parlament zaoberať už v apríli. Otázku telerozhlasu by chcel mať vyriešenú do leta. Vyplýva to z rozhovoru Fica pre denník Štandard. Doplnil, že v RTVS treba sprísniť kontrolné mechanizmy a zmeniť jej charakter z hľadiska právnej formy.

Fico v rozhovore potvrdil, že RTVS by sa nemala rozdeľovať. Jednou z myšlienok bola aj možnosť, aby sa inštitúcia stala štátnou akciovou spoločnosťou s tým, že by akcionárom bolo ministerstvo financií.

Martiny Šimkovičová Čítajte viac Koniec RTVS: O Machajov post je záujem, Šimkovičovej návrh chce napadnúť. Krajcera v ňom vyrušujú zmluvy so štátom Andrej Danko Čítajte viac Danko plánuje nový mediálny úrad. Chce narobiť poriadky s novinármi

„Boli predsa zrušené koncesionárske poplatky. Ak tam štát dáva toľko desať miliónov eur, koľko dáva, asi je normálne, že by tam ministerstvo financií malo mať svojho človeka vo vedení, predstavenstve, dozornej rade takejto akciovej spoločnosti,“ priblížil premiér.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová v relácii Ide o pravdu
Video
Zdroj: TV Pravda

V RTVS je tiež podľa Fica potrebné sprísniť kontrolné mechanizmy. „To, čo sa deje v slovenskej televízii, je nevídané,“ povedal a v tejto súvislosti zopakoval kritiku redaktorky RTVS počas brífingu v Prahe, kde podľa neho útočila a použila klamstvá.

Martina Šimkovičová / Robert Fico / Čítajte viac Vláda chce podľa Šimečku z RTVS vytvoriť svoje propagandistické médium, SaS sa chce obrátiť na eurokomisiu. Zvolávajú protest

Fico tvrdí, že mu nezáleží na obsahu vysielania súkromných televízií. Za dôležité považuje alternatívne médiá či komunikáciu cez sociálne siete a stretnutia s ľuďmi. Rozhodnutie vo vzťahu k RTVS podľa neho spôsobí „politickú traumu“ v opozícii.

Ľ. Machaj: Chcem do poslednej chvíľky obhajovať nezávislosť a slobodu RTVS
Video
Zdroj: tasr
Slovenská televízia Čítajte viac Čo s verejnoprávnou TV? Už ju chceli zoštátniť, sprivatizovať aj zrušiť
17 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #RTVS