Susko: Rušenie ÚŠP má prebehnúť bez akýchkoľvek problémov

Rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) má prebehnúť bez akýchkoľvek problémov. Deklaroval to minister spravodlivosti Boris Susko (Smer) po stredajšom rokovaní vlády. Špeciálna prokuratúra sa zruší od 20. marca.

13.03.2024 15:23
debata (6)
Fico o rozhodnutí ústavného súdu, víta Lipšicov koniec
Video

Susko vyhlásil, že od generálneho prokurátora Maroša Žilinku majú garantované, že proces rušenia ÚŠP prebehne hladko, zriadené sú aj pracovné skupiny. Minister nevylúčil ani organizačné zmeny týkajúce sa sťahovania prokurátorov ÚŠP z budovy súčasného pracoviska. Ako však poznamenal, je to otázka na generálneho prokurátora.

Prezidentka Čaputová o rozhodnutí Ústavného súdu
Video

Generálna prokuratúra (GP) SR v stredu opätovne deklarovala, že prokuratúra bude plniť svoje úlohy aj po zrušení ÚŠP. „Na implementácii zmien sa podieľa pracovná skupina, ktorej členmi sú zástupcovia dotknutých organizačných zložiek GP SR a orgánov prokuratúry SR. Aj výsledkom činnosti tejto pracovnej skupiny bude prijatie opatrení organizačného, personálneho a materiálno-technického charakteru vrátane prípravy súvisiacej vnútrorezortnej legislatívy,“ povedala pre TASR hovorkyňa GP Zuzana Drobová.

Robert Fico Daniel Lipšic Čítajte viac Koniec ÚŠP nie je definitívny. Súd môže rozhodnúť, že vznikne znova, tvrdí ústavný právnik

Doplnila, že ako avizoval generálny prokurátor, verejnosť bude o komplexných opatreniach informovaná. Platí podľa nej naďalej jeho skoršie stanovisko, že v prípadoch, ktoré sú na Špecializovanom trestnom súde, budú aj naďalej konať súčasní prokurátori ÚŠP, ak tomu nebudú brániť objektívne dôvody, napríklad skončenie služobného pomeru. Rovnaký princíp uplatní aj v trestných veciach, v ktorých došlo ku skončeniu vyšetrovania a ÚŠP bol predložený návrh na podanie obžaloby alebo na iné rozhodnutie.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ÚŠP #Boris Susko