J&T rástli na žralokov pätnásť rokov

Sympatické blondíny, drahé šampanské a prestížne autá, svadba či narodeniny za desiatky miliónov, to je imidž žralokov z J&T. Šéfovia investičnej skupiny obľubujú výlety na jachte alebo lietadlom, na ktoré pozývajú svojich partnerov – obchodných aj politických.

20.06.2008 07:01
River Park Bratislava Foto:
Najlacnejší byt za desať miliónov korún, najdrahší za sedemdesiat. Také boli uvádzacie ceny bytov v komplexe River Park, ktorý stavia J&T na nábreží Dunaja v Bratislave.
debata

V súčasnosti už spravujú fabriky, podniky, budovy či fi rmy v hodnote vyše 100 miliárd korún. Presnú hodnotu majetku, ktorý žraloci vlastnia, nie je možné vyčísliť, niektoré podniky vlastnia a niektoré len „spravujú“ pre ľudí, ktorí nechcú byť videní.

V rebríčku 101 českých a slovenských miliardárov českého týždenníka Týden z minulého roka sa z deviatich partnerov skupiny J&T umiestnili štyria. Najvyššie, na piatom mieste, Jozef Tkáč, otec mediálne známeho Patrika, bankár a prezident skupiny, vraj s majetkom asi v hodnote 25 miliárd korún.

V miliardárskom rebríčku sa ocitol aj druhý zakladateľ Ivan Jakabovič, spomínaný syn Patrik a Peter Korbačka. "Niektoré veci sú tam prehnané, niektoré podcenené,“ komentoval miliardársky rebríček Ivan Jakabovič.

Ivan Jakabovič (vľavo) a Patrik Tkáč  Foto: ČTK... Foto: ČTK / J & T
Ivan Jakabovič a Patrik Tkáč Ivan Jakabovič (vľavo) a Patrik Tkáč  Foto: ČTK / J & T

Skupina buduje svoje stomiliardové impérium 15 rokov a na jej začiatku stál Patrik Tkáč a Ivan Jakabovič.

Priatelia Patrik a Ivan, len niečo vyše 20–roční mladí ľudia, vtedy obchodovali s cennými papiermi a akciami. Napriek tomu, že kapitálový trh na Slovensku nie je vysnívaná Amerika, dokázali zarobiť.

Okrem iného obchodovali aj prostredníctvom IRB banky, ktorej šéfoval Tkáč starší. Dnes šéfuje skupine deväť partnerov, pričom skupina sa prioritne sústreďuje na privátne bankovníctvo, energetiku a cestovný ruch – najmä hotelierstvo.

Okrem pôvodnej českej banky J&T už vlastnia banku vo Švajčiarsku, v Rusku a naposledy aj na Barbadose.

Manažéri skupiny vyhľadávajú projekty a podniky, ktoré sa dajú dobre očistiť a potom so ziskom predať. Na otázku Pravdy pred časom, prečo idú do takého neprehľadného projektu, ako je krachujúca nebanková 1. garantovaná, jeden z partnerov Igor Rattaj odpovedal:

"Vždy, keď ideme do nejakej akvizície – nákupu, snažíme sa zistiť, čo je v nej zdravé a čo už neprosperuje. Toho sa zbavíme, zdravé jadro očistíme a neskôr predáme so ziskom.“

To platí pre väčšinu fabrík a spoločností, ktoré kupujú.

Veľkú časť peňazí má J&T uložených v realitných projektoch, ktoré zarábajú. Postaviť luxusné byty, k tomu pridať služby a následne ich predať, je vysoko zárobkový biznis. Rovnako kúpiť ošarpanú administratívnu budovu a prerobiť ju na kancelárie, ktoré sa prenajmú bohatým fi rmám.

"Realitné projekty chceme budovať nielen na Slovensku a v Čechách, ale postupne aj v Rusku alebo Karibiku. Celkove chce skupina investovať tri a trištvrte miliardy eur do realitných projektov,“ spresnil Maroš Sýkora, hovorca skupiny. Z toho asi tretina sa má preinvestovať na slovenskom a českom trhu.

Žraloci veria v budúcnosťces­tovného ruchu na Slovensku. Svedčia o tom ich aktivity vo Vysokých Tatrách.

Historický, ale dožívajúci liečebný dom Hviezdoslav na brehu Štrbského plesa menia na päťhviezdičkový Grand hotel Kempinsky.

V Tatrách skúpili rôznymi privatizačnými pokusmi zničené budovy, napríklad hotel Solisko. Pre svojich "nezverejňovaných“ klientov spravujú aj Grand hotel Praha v Tatranskej Lomnici alebo polovicu Grandu v Starom Smokovci.

Verejnosti sú najviac známe ich investície do projektov blízko centrier Bratislavy či Prahy. V Bratislave stavajú na brehu Dunaja River Park s bytmi za desiatky miliónov, alebo Panorama City.

Práve cez 1. garantovanú získali aj fi rmu Štúdio Koliba s rozsiahlymi pozemkami v najlukratívnejšej a najdrahšej časti Bratislavy.

Určiť, čo skutočne skupina vlastní a čo len spravuje, je zložité. Značná časť aktivít súvisí so správou majetku bohatých ľudí, ktorí nechcú byť na očiach. Tí zveria fabriky, podnik či peniaze práve skupine ako je J&T a tá s ich majetkom pracuje. Tak, aby si každý rok mohli odniesť zisky.

Do skupiny J&T spomedzi fabrík na Slovensku patria napríklad Stredoslovenské energetické závody v Tlmačoch alebo energetická spoločnosť VSS v Košíc. Ovládnutie nebankovej 1. garantovanej pomáhalo získať aj časť nováckej chemičky či prešovské Solivary. Skupina vlastní na slovenskom mediálnom trhu televíziu JOJ a v Čechách nedávno založila spravodajskú stanicu Z1.

Jachty a lietadlá nepomáhajú

****
Neskrývaná láska k jachtám a privátnemu lietaniu sa majiteľom skupiny J&T vypomstila. V Česku sa rieši, prečo bol český premiér Mirek Topolánek na dovolenke v Taliansku lietadlom fi rmy napojenej na J&T. Slovenský minister financií Ján Počiatek zasa pobudol v Monaku na palube ich súkromnej jachty. Bolo to niekoľko dní predtým, čo niekto pravdepodobne zarobil na úniku informácií o zmene stredového kurzu koruny oproti euru. Bol som tam kvôli babám a autám,“ zdôvodňoval svoju návštevu na jachte Počiatek. Prečo finančné skupiny ako J&T potrebujú dobré vzťahy s politikmi, pozývajú ich na jachty? Pretože politici schvaľujú zákony, a tým aj pravidlá. Od pravidiel často závisí úspech ich biznisu. Skupina J&T napríklad už roky čaká, kedy politici prijmú zonáciu tatranských chránených území, aby mohla rozbehnúť svoje plány v oblasti cestovného ruchu.

jam
debata chyba