Ukrajinci znepokojili Rusov. Za plyn neplatia, dlh sa zvyšuje

Moskva je znepokojená rastom dlhov, ktoré má Ukrajina za dodávky ruského plynu, nepovažuje to ale za dôvod, aby musela meniť súčasné zmluvy. Povedal to v stredu hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

05.02.2014 20:18
debata (15)

Ukrajinský energetický podnik Naftogaz v pondelok oznámil, že možno nebude schopný zaplatiť ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom za dodávky ruského plynu včas. Dôvodom sú vraj nesplácané záväzky vlastných zákazníkov.

Finančný denník Vedomosti s odvolaním sa na zdroj z Gazpromu napísal, že Ukrajina v januári doviezla 2,4 miliardy metrov kubických ruského plynu v cene 650 miliónov dolárov. Ukrajinský účet za plyn sa tak vrátane nedoplatkov zvýšil na 3,35 miliardy dolárov.

Rastúci dlh Ukrajiny v stredu Peskov v rozhovore s rozhlasovou stanicou Kommersant – FM označil za dôvod na znepokojenie. „Dlh rastie a rastie rýchlo, ale my dúfame, že naši ukrajinskí partneri splnia všetky záväzky súčasnej zmluvy,“ vyhlásil Putinov hovorca. Moskva podľa neho ale nevidí dôvod na preskúmanie terajších zmlúv, ak ich Kyjev bude plniť.

Putin sa na konci minulého roka dohodol s ukrajinským prezidentom Viktorom Janukovyčom na znížení ceny ruského zemného plynu pre Ukrajinu o tretinu a na pôžičke 15 miliárd dolárov pre Kyjev. Táto dohoda nasledovala po tom, čo ukrajinská vláda odstúpila od podpisu asociačnej dohody s Európskou úniou.

Rusko – ukrajinské vzťahy týkajúce sa dodávok plynu sú dôležité aj pre Európu, ktorá dovozom ruského plynu pokrýva približne štvrtinu svojho dopytu po tejto strategickej surovine. Strety medzi Kyjevom a Moskvou spôsobili Európe vážne narušenie dodávok plynu z Ruska cez Ukrajinu v rokoch 2006 a 2009. Členské krajiny EÚ Bulharsko a Slovensko zostali v čase hlbokej krízy bez plynu.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #Ukrajina